Stulbinantis Lietuvos didiko piešinys: kiek vyrų ir moterų matote?

Mėgstate optines iliuzijas? Tuomet ši jums taip pat patiks. Iš senovinės knygos puslapio žvelgia vyras ir moteris. Palaukite... dar vienas vyras ir moteris!

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-31 14:49

Ar matote juos visus?

Dar įdomiau tai, kad piešinio kilmė – lietuviška. Ir gyvai jį galima apžiūrėti Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje.

Piešinys yra iš XVII–XVIII a. Sapiegų namų knygos, pildytos pačios šeimos ir perduotos iš kartos į kartą.

Nėra žinoma, kas konkrečiai tuo metu pildė namų knygą ir kas yra piešinio autorius, bet galima spėti: kažkas iš Sapiegų giminės turėjo itin lakią fantaziją ir mokėjo piešti optines iliuzijas.

Tiesa, visai įmanoma, kad sužavėjusi optinė iliuzija buvo perpiešta iš kitos knygos.

„Knyga pildyta lenkų ir lotynų kalbomis, kurios tuo laiku dominavo. Ją pildė tikrai ne vienas žmogus, bet autorystė nėra žinoma.

Į tokio tipo knygas būdavo rašomi tiek geneologiniai užrašai (pvz., kas gimė, mirė, susituokė), tiek finansinė apskaita, tiek su buitimi susiję patarimai (būna netgi receptų), tiek tuometiniai politiniai ir religiniai pamokymai arba pastebėjimai.

Rašymo tikslas – atminčiai ir ateities kartoms.

Ši knyga gausiai iliustruota. Yra žinoma, kad dalis iliustracijų yra ne rašančiojo fantazija, bet perpiešta iš kitų knygų“, – pasakojo Vrublevskių bibliotekos Kultūrinės veiklos specialistė, gidė Lina Anušauskienė.

Šią 21 x 32 cm dydžio knygą L.Anušauskienė mėgsta rodyti ekskursijų metu, nes ji, pasak gidės, nepaprastai vaizdinga ir visada sulaukia didelio susidomėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?