Vyras mamyčiukas: kaip kovoti su jo mama

Pagaliau sėkmė nusišypsojo ir jums – sutikote be galo žavų jautrų vyrą. Tiesa, šis tiesiog negali gyventi be savo mamos: kasdien paskambina, mielai palydi į renginius ar parduotuves. Įdomu, kas nutinka tokiam vyrui sutikus potencialią kandidatę į žmonas? Ar nuo mamos priklausomas mylimasis gali sukurti pilnaverčius santykius? Į aktualius klausimus atsako sertifikuotas žmogaus elgsenos ekspertas Romualdas Mačiulis.

 Gimdytoja į savo sūnaus galvą yra įdiegusi ne vieną programą, tokią kaip „žmonų gali būti daug, o aš esu vienintelė“. <br> 123rf nuotr.
 Gimdytoja į savo sūnaus galvą yra įdiegusi ne vieną programą, tokią kaip „žmonų gali būti daug, o aš esu vienintelė“. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Imbrasaitė, tinklaraštis „Moteris kalba vyrui“

Sep 16, 2019, 5:42 PM

– Kaip moteriai atpažinti mamyčiuką? Juk artimi santykiai su mama pradžioje sukuria teigiamą įspūdį?

– Viskas, kas gražu, yra ir bjauru. Patikrinkite vyrą – juk prieš įdarbinant tą irgi darytumėte. Protingos moterys net susitinka su esama arba buvusia mylimąja pasikalbėti, pasidalinti teritorija. Paklauskite, ar jie gražiai išsiskyrė. Atsakymuose visada bus ne tik kabliukų, bet ir tiesos. Beliks patikrinti, kas pasitvirtins. Jis tikina privalantis vėl užsukti pas mamą? Toks prisirišimas yra vaikiškumo išraiška, pasireiškianti ir kitose gyvenimo srityse. Tai kompensuojama būnant ekstrasuaugusiu bei hiperatsakingu darbe, finansuose. Dėl balanso nebuvimo gali kilti problemų, nes šį vyrą, priešingai nei jo mama, pažįstate ribotą laiką. Gimdytoja į savo sūnaus galvą yra įdiegusi ne vieną programą, tokią kaip „žmonų gali būti daug, o aš esu vienintelė“. Taigi pirma supraskite, su kokiu priešu turite reikalą.

– Sakykime, kad moteris atpažino, su kuo turi reikalą. Ar verta užmegzti artimesnį ryšį su mylimojo motina?

– Susidraugavimas gali būti strategija, bet tik tarpinis žingsnis iki nudobimo. Mylimojo motinai draugė vis tiek nebūsite: arba išraunate konkurentę su šaknimis (po kažkurio laiko jų ryšys gali atsinaujinti kitame fone), arba taikstotės gyvendama su mamyčiuku. Antruoju atveju, įsivaizduokite, kad turite vaiką su lėlės vežimėliu – jūs ir esate ta lėlė. Jeigu taip naudinga, jeigu nenorite kovoti, bent supraskite, ką gaunate. Galbūt norite ištekėti dėl statuso ar pinigų? Gerai, tačiau vyro sau jūs neturėsite.

– Ar minėtojo tipo vyras pajėgus sukurti sveikus santykius?

– Įsivaizduokite: už kiekvienus pragyventus metus gaunate milijoną dolerių, tačiau jūsų vyras daugiau laiko praleidžia su mama. Tai būtų pakankamai sąžiningi mainai. O dabar pamatykite save, gaunančią visas problemas iš skatiko neturinčio vyro, su kuriuo nesieja nei emocinis, nei seksualinis, moralinis ar fizinis pasitenkinimas... Pilnaverčiuose santykiuose patenkinti turi būti abu partneriai, tiesa? Yra atvejų, kai motinos savo kūniškus poreikius patenkina su sūnumis. Žinoma, čia turi būti alkoholio faktorius ir iš ryto visi apsimeta, kad nieko neprisimena.

– Kaipgi moteriai tapti savo vyrui svarbesnei už gimdytoją?

– Kiekvienas žmogus turi vertybes, todėl išsiaiškinkite bent tris jam svarbius dalykus. Greičiausiai, jie bus gaunami iš motinos: absoliutus palaikymas, finansai, dėmesys, patarimai ir pan. Tuomet duokite vyrui daugiau, nei duoda mama. Nuoširdžiai taip elkitės kažkurį laiką, kad nekiltų įtarimo ir laikinumo jausmo. Juk visos galite apsimetinėti mėnesį ar du, bet pusmečio nepatempsite. Darykite tai tik dėl savęs, nes pati norite. Tada nesėkmės atveju nejausite pykčio. Niekas nieko nebus neskolingas, nes duoti buvo gera pačiai.

– Ir kas lemtingo turėtų įvykti po pusmečio pastangų?

– Visą šį laiką daugiau už motiną davėte jam tai, kas svarbu. Pavyzdžiui, suteikėte fizinį artumą, fantastiškai pamylėjote, o mama tik paglostė galvą. Gimdytojos niekada neįveiksite šią laikydama stipresne, todėl sužinokite, kur savo unikalioje formoje turite viską, ką ji turi. Po pusmečio vyras ima pastebėti, kad su jumis geriau. Mama, tuo tarpu, pradeda duoti ženklus: siunčia žinutes pavadinimu „Laiškas sūnui“, patiria pykčio priepuolius, staiga apserga. Tada jūs apsimetate, kad visame tame dalyvaujate, ir nuvežate jai naminio maisto, vaistų. Taip parodote, kad ją palaikote ir esate geresnė. Mylimasis jau pradeda abejoti, ar jo mama geriausia. Paskutinis momentas – konversija, kai virtuvėje prie vyro prikimbate po kažkokio su jo mama įvykusio konflikto. Turite prispausti: „Viskas: arba ji, arba aš! Pasirink, kitaip viskas baigta!“ Jeigu vyras pasirenka jus, amen, jeigu mamą, vadinasi, iki galo nepadarėte savo darbo.

– Iš panašių vyrų tikimės labiau moteriškų ir šeimyniškų savybių: mokėjimo išklausyti, lojalumo, rūpestingumo. Kokie buvimo mamyčiuku privalumai?

– Vienur labai kuklus žmogus kompensuoja kitur: vakarais po parką bėgioja su ploščiumi, siekia būti užkluptas lytinio akto metu. Taip ir šiam vyrui ryšys su mama patenkina tam tikrus poreikius. Mamyčiukams šeima gali visiškai nerūpėti – pilna tokių, kurie keičia moteris. Juk į šeimą orientuojasi kiekvienas, kuris įžvelgia ten naudos. Žinoma, nuo gimdytojos priklausomas vyras gali pasižymėti nuoširdžiu rūpesčiu ir domėjimusi. Kuo labiau jis jumis rūpinsis, tuo labiau nepasirūpinsite pati savimi ir tuo stipriau mylimasis glausis prie mamos – bus sunkiau atmušti. Taigi visur yra sava kaina.

– Ar egzistuoja tam tikras moterų tipažas, lyg magnetas traukiantis nuo motinų priklausomus vyrus?

– Dažnai tai – santykių ar šeimos sferoje savęs pilnai neįgalinusi moteris. Didelė tikimybė, kad turi neišspręstų reikalų su tėvu. Išgyvendama priklausomybę nuo jo palaikymo, moteris pritrauks vyrus, turinčius tą palaikymą atstoti. Tiesa, vyriškesnei moteriai labiau tikėtinos problemos su motina. Taip ir pritraukiame reikalingą antidalelę, kuri leidžia pamatyti, kas mūsų gyvenime dar neišspręsta. Taigi spręsdami partnerio problemą, visada gauname galimybę išsispręsti savąją ir daugumai žmonių tai labai sunku. Pavyzdžiui, psichologai, padėdami klientams, labai padeda sau. Neišspręstų problemų turi ir santykių ekspertai, o seksologai išvis kenčia nuo impotencijos.

– Minėjote, kad vyro santykiai su mama kartais gali visiškai nutrūkti. Nejaugi tai – vienintelė išeitis?

– Turi praeiti laiko, kol visoms pusėms susigulės patirtys ir bus galima pradėti bendrauti kitaip. Tie bandymai gali būti ir nesėkmingi, nes kažkuri pusė jausis nuskriausta. Visgi šeimos dinamika susitvarko: jeigu vienas sūnus atitolsta, susikoncentruojama į kitą sūnų ar dukrą. Taip pat vyro motina gali susirasti naują partnerį, nes sūnus kažko nebeduoda ir to tenka ieškoti išorėje. Vadinasi, nuo nesveikos priklausomybės išsilaisvino ir ji pati.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.