Atskleidė, kodėl dovanojame dovanas ir kodėl tai svarbu

Dovanų teikimas yra labai sena tradicija, siekianti gilią senovę. Žmonės yra socialios būtybės, besimėgaujančios viena kitos kompanija. Mes išreiškiame savo jausmus dovanodami. Nesvarbu, ar tai tikros meilės išraiška, ar gerai gerai atlikto darbo įvertinimas, ar taip tiesiog norime parodyti savo dėkingumą –  dovanojimas yra mūsų pasąmonėje. 

Nesvarbu, ar tai tikros meilės išraiška, ar gerai gerai atlikto darbo įvertinimas, ar taip tiesiog norime parodyti savo dėkingumą – dovanojimas yra mūsų pasąmonėje.
Nesvarbu, ar tai tikros meilės išraiška, ar gerai gerai atlikto darbo įvertinimas, ar taip tiesiog norime parodyti savo dėkingumą – dovanojimas yra mūsų pasąmonėje.
Tobulėjant įrankiams, dovanos ėmė vis tobulėti, pavyzdžiui, buvo gręžiamos skylės gyvūnų dantims ir akmenims, kad jos galėtų būti kabinamos ant kaklo, taip pat buvo modeliuojama daugybė kitų daiktų.<br> 123rf nuotr.
Tobulėjant įrankiams, dovanos ėmė vis tobulėti, pavyzdžiui, buvo gręžiamos skylės gyvūnų dantims ir akmenims, kad jos galėtų būti kabinamos ant kaklo, taip pat buvo modeliuojama daugybė kitų daiktų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 18, 2019, 8:13 AM

Kad suprastume, kodėl mes taip mėgstame dovanoti dovanas, svarbu grįžti atgal prie pačių dovanojimo ištakų.

Dovanų kilmė

Dovanų dovanojimas gali būti viena seniausių žmogaus veiklos rūšių, prasidėjusių dar prieš civilizacijos susikūrimą. Net ir primityvioje urvinių kultūroje dovanos buvo gana įprastos, nes buvo naudojamos parodyti meilę. Dovanų įteikimas taip pat buvo statuso simbolis, kai genčių ar klanų vadovai parodydavo, kad vertina tų, kurie dalyvavo svarbiame laimėjime, indėlį.

Nesvarbu, ar tai buvo neįprastos formos akmuo, ar gyvūno dantys, ar medžio žievė ar koks nors kitas natūralios kilmės daiktas, dovanos buvo neabejotinai įprastas dalykas dar ilgai iki tol, kol mes tapome pažengusia civilizacija. Tobulėjant įrankiams, dovanos ėmė vis tobulėti, pavyzdžiui, buvo gręžiamos skylės gyvūnų dantims ir akmenims, kad jos galėtų būti kabinamos ant kaklo, taip pat buvo modeliuojama daugybė kitų daiktų.

Vėliau, Egipto civilizacijoje, dovanos buvo skiriamos faraonams, kurie statė masyvias piramides, kad galėtų laikyti savo turtus pomirtiniam gyvenimui. Romėnų laikais žmonės vienas kitam dovanojo atminimo ir sėkmės ženklus, kurie gyvavo šimtmečius ir vėliau darė įtaką visoms Vakarų civilizacijoms. Tokios dovanos buvo naudojamos palankumui išreikšti ir ištikimybei parodyti, panašiai, kaip šiandien.

Iki Viduramžių dovanos buvo naudojamos asmeniniam karaliaus palankumui užtikrinti ar karo metu parodyti ištikimybę. Vestuvių dovanos buvo skiriamos kaip kraičiai, tai būdavo įvairūs brangūs daiktai, pradedant nuo monetų ir tauriųjų metalų, baigiant galvijais, ožkomis ar avių bandomis. Daugelyje kultūrų kraitis kaip reiškinys vis dar egzistuoja ir šiandien.

Šiandien dovanų teikimas vis dar yra mūsų kasdieninės kultūros dalis ir apibrėžia, kas mes esame, ir žinutę, kurią norime iškomunikuoti dovanodami dovaną. Dovanos teikiamos įvairiomis progomis. Tai  yra priemonė mums bendrauti tarpusavyje ir išreikšti save.

Dovanų teikimo psichologija

Šiandien dovanos dovanojamos visame pasaulyje, pradedant gimtadieniais, jubiliejais, švenčiant sėkmę, ar siunčiant geriausius norus pasveikti, parodyti meilę ar tiesiog išreikšti padėką. Dovanos skiriamos šeimos nariams, draugams, tiems, su kuriais mes dirbame ar kaimynams. Yra didelių pramonės šakų, užsiimančių dovanų kūrimu ir pardavimu, kurios net sunkiausiais laikais žmonėms leidžia rasti tinkamą dovanų tipą.

Psichologija, kodėl dovanojimas yra toks naudingas, yra paprasta, tai leidžia žmonėms komunikuoti. Dovanos davėjas išreiškia savo jausmus ir emocijas siųsdamas dovaną. Dovanos gavėjas savo ruožtu priima jausmus ir emocijas ir užmezga ryšį. Užmegzdami ryšius su aplinkiniais žmonėmis, mes patiriame pasitenkinimo jausmą. Yra senas posakis „geriau duoti nei gauti“ ir jis turi ypatingą prasmę, ypač kai realiai imame suvokti dovanojimo reikšmę.

Kodėl svarbu dovanoti dovanas?

Bėgant metams buvo atlikta nemažai tyrimų apie gerovės jausmą, atsirandantį dovanojant dovanas tiems, kurie mums rūpi. Visų pirma, mes jaučiamės laimingi: paprasčiau tariant, dovanodamas dovanas žmogus gali pasijusti laimingesnis ir dėl savęs, ir dėl to, kuris dovanas gavo. Tyrimų metu, kai žmonės buvo prašomi dovanoti dovanas, rezultatas buvo tas, kad žmonės iš tikrųjų jautėsi geriau ir laimingesni dėl viso savo gyvenimo.

Tyrimai rodo, kad dovanojant dovanas gali pagerėti ir žmogaus mąstymas. Jei dovanodami dovaną jaučiatės laimingesni,tai turi įtakos ir jūsų mąstymui, teigiamo požiūrio formavimuisi.

Galiausiai dovanodami jūs ne tik išreiškiate savo jausmus, bet ir užmezgate stipresnį ryšį su tuo žmogumi. Dovaną gaunantis asmuo ne tik jaučiasi arčiau davėjo, bet ir atvirkščiai. Šis artimesnis socialinis ryšys taip pat reiškia, kad mes pajaučiame pilnatvę.

Paruošta pagal artistree.com informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą