Karantinas senelių globos įstaigose: neįleisti lankytojai net spardo duris

Vis kalbama, kad koronaviruso labiausiai pažeidžiami – garbaus amžiaus žmonės, turintys lėtinių ligų.

Į Vilkpėdės ligoninėje lankytojai priimami tik išskirtiniais atvejais.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Į Vilkpėdės ligoninėje lankytojai priimami tik išskirtiniais atvejais.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Senelių namai,pensininkai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Senelių namai,pensininkai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 3, 2020, 7:52 AM

Tad jeigu jau sveiki jauni žmonės lekia pirkti kruopų ir atšaukia keliones, gal senoliai jaučiasi ypač pažeidžiami ir įsibaiminę? Apie tai lrytas.lt paklausė keliose jų globos įstaigose.

Vilniuje, Kalvarijų gatvėje, esančių Senjorų socialinės globos namų direktorius Vytautas Gricius sakė, kad jei šiomis dienomis ir sulaukė nepasitenkinimo, tai ne iš įstaigos gyventojų, o iš darbuotojų dėl padidėjusio darbo krūvio (jie kas 2 valandas turi valyti visus paviršius) ir iš gyventojų artimųjų dėl to, kad šie negali jų aplankyti.

„Prieš paskelbiant karantiną, mūsų socialiniai darbuotojai atliko didžiulį darbą – apskambino visų mūsų gyventojus artimuosius, kurie pas juos ateidavo, ir pasakė, kad dėl karantino kurį laiką jiems nebus galima čia lankytis.

Tiems, kurie buvo tuo nepatenkinti, galėjome pasiūlyti visam karantino laikotarpiui senolį pasiimti į namus, bet norinčiųjų neatsirado.

Visgi mūsų įstaigos gyventojų amžiaus vidurkis – virš 80 metų, per dieną sulaukdavome 200-250 lankytojų, tad norisi apsidrausti – juk negalime patikrinti, ar visi tie žmonės pastaruoju metu nesilankė Šiaurės Italijoje“, – sakė V.Gricius.

Lankytojų nelaukia ir VšĮ Vilkpėdės ligoninė, nors, pasak jos direktorės Inos Čebotariovos, savaitgalį būta žmonių, kurie baladojosi ir net kojomis spardė duris.

Tačiau išskirtiniais atvejais, kai ligonio būklė tikrai sunki ir kiekvienas susitikimas su juo bus paskutinis, jo artimiesiems patariama susisiekti su gydančiu gydytojų ir, pasak direktorės, susitikti turėtų būti leista.

Karantinas paskelbtas ir Adutiškio senelių namuose. „Pernai pasimokėme, kai iš kažkur pas mus atskeliavo gripo virusas, todėl šiemet nusprendėme apsidrausti ir paskelbti karantiną – juk jei į tokią įstaigą atkeliautų koronavirusas, būtų tikra tragedija.

Mūsų gyventojų artimieji dėl to nepyksta, atvirkščiai – padėkoja, kad rūpinamės globotinių sveikata“, – sakė Adutiškio senelių namų vadovas Žydrūnas Eimutis.

VšĮ Kauno Panemunės socialinės globos namų direktorė Silvija Gružauskienė teigė, kad jų įstaiga lankytojus vis dar priima, tik jiems rekomenduojama dėvėti apsaugines kaukes, neleidžiama eiti į patalpas, jei sloguoja ar kosėja, o lankymo laikas ribojamas iki 20-30 min. Šių priemonių imtasi ne dabar, o dar tada, kai prasidėjo plisti gripo virusas.

„Tiesą sakant, didelio lankytojų srauto pas mus niekuomet nebūna – didesnė dalis iš 60-ies pas mus gyvenančių senolių vieniši ir niekas jų nelanko. Nepastebėjome, kad šį savaitgalį lankytojų būtų dar labiau sumažėję“, – sakė S.Gružauskienė.

Klaipėdos miesto globos namų direktorius Ginteris Haneris teigė, kad jų įstaigoje lankytojai priimami be apribojimų, tik iškabinti įspėjimai, kad vyresnio amžiaus žmonės koronaviruso labiau pažeidžiami.

Visose įstaigose laikomasi rekomendacijų ir didesnis dėmesys skiriamas higienai, nuolat ne tik plaunamos grindys, bet ir dezinfekuojamos durų rankenos, vaikštynės, neįgaliųjų vežimėliai, dažniau vėdinamos patalpos. Visur vėlesniam laikui atidėti renginiai.

Pasak visų kalbintų įstaigų vadovų, senoliai jaučiasi normaliai ir nepanikuoja. Jie susitaikę ir su mintimi, kad kurį laiką lankytojų nesulauks. Taip kartais būdavo ir kitomis žiemomis gripo epidemijos metu – gal todėl ir koronavirusas senoliams ir neatrodo labai bauginantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.