Kurtieji ir neprigirdintieji: „Svarbu ir karantine atrasti džiaugsmo“

Nors pasaulinė pandemija ir įvestas karantinas apsunkino kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų tarpusavio komunikaciją, pastarieji situacijos nepiešia vien juodomis spalvomis. „Net ir sunkiu laikotarpiu būtina įžvelgti gerų dalykų. Kartais juos pastebime tik susidūrę su iššūkiais“, – pasakoja Stasys Kavolius, Telšių kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų draugijos pirmininkas. Jis atskleidžia tris dalykus, kuriais bendruomenė džiaugiasi karantino metu.

 Telšių kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų bendruomenės nariai.
 Telšių kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų bendruomenės nariai.
 Telšių kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų bendruomenės nariai.
 Telšių kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų bendruomenės nariai.
 Telšių kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų bendruomenės nariai.
 Telšių kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų bendruomenės nariai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 8, 2020, 9:46 AM

1. Yra tinkamų apsaugos priemonių

Veidas, emocijos, lūpų judesiai ir mimikos – visa tai neatsiejama kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų tarpusavio komunikacijos dalis. Todėl, jei gestų kalbos vertėjai, televizijos laidų, žinių vedėjai ar žmonės, su kuriais bendrauja klausos sutrikimų turintys asmenys, dėvi apsaugines kaukes arba respiratorius, tai apsunkina informacijos sklaidą.

„Neprigirdintiesiems svarbu ne tai, kaip garsiai, o kaip aiškiai žmogus kalba. O dėvima kaukė ar respiratorius ne tik atima galimybę skaityti iš lūpų, bet ir blokuoja bei iškraipo skleidžiamą garsą. Tuomet asmuo sunkiai supranta, kas yra sakoma, o pateikiama informacija būna netiksli“, – S. Kavolius.

Anot S. Kavoliaus, permatomi apsauginiai veido skydeliai – šiuo metu vienintelė apsaugos priemonė, kuri ne tik padeda apsisaugoti nuo oro lašeliniu būdu plintančio viruso, bet ir netrikdo bendruomenės narių tarpusavio bendravimo. Kauno baldų gamybos ir prekybos bendrovė „Medienos era“ Telšių kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų bendruomenei neatlygintinai padovanojo 70 vienetų apsauginių veido skydelių.

2. Prieinama svarbi informacija

Bendruomenės nariai taip pat džiūgauja, kad ir televizijoje vis dažniau renkamasi dėvėti apsauginius veido skydelius, o ne kaukės. Taip pat pastebėtina ir tai, kad vis daugiau informacijos pateikiama gestų kalba.

„Dabar visiems būtina žinoti aktualią informaciją apie koronaviruso plitimą, valstybėje galiojančius apribojimus. Tiesa, nuolatinė žinių kaita gali kelti sumaištį ir nerimą, mat ne visuomet iš karto pavyksta viską apdoroti ir apibendrinti. Todėl tai, jog šiuo neramiu metu ekranuose galima vis dažniau pastebėti ne tik gestų kalbos vertėjus, bet ir permatomus apsauginius veido skydelius dėvinčius ir informaciją skelbiančius asmenis – tikras išsigelbėjimas bendruomenei. Tai vienareikšmiškai palengvina aktualios informacijos prieinamumą ir suprantamumą“, – sako S. Kavolius.

Anot jo, sveikintina, jog šiuo sudėtingu laikotarpiu valstybės institucijos bei informacijos skleidėjai atsižvelgia ir į klausos sutrikimų turinčių žmonių poreikius, stengiasi tinkamai bei suprantamai apie esamą situaciją informuoti visas visuomenės grupes.

3. Šis laikotarpis – puiki proga pabūti su šeima

Dabar visiems atsirado galimybė daugiau laiko skirti kokybiškam laikui su šeima. Ne išimtis ir kurčiųjų bei neprigirdinčiųjų bendruomenė.

„Anksčiau mūsų bendruomenės gyvenime buvo daug nuolatinio bėgimo ir skubėjimo. Tačiau pasaulinė pandemija paskatino susitelkti į šalia esančiuosius. Ir tai išėjo į naudą, – įsitikinęs S. Kavolius. – Dabar laisvėjant karantinui vis dažniau saugiai susitinkame su bendruomenės nariais. Ir visi vieningai tikina, jog nors šiuo laikotarpiu teko patirti didesnį nei įprastai stresą ir įtampą, tačiau daugelis turėdami daugiau laisvo laiko suartėjo su šeima, iš naujo atrado pamirštus pomėgius ar pasisėmė naujų patirčių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda