Moterys vadovės: kuo pranašesnės už vyrus?

Šie Seimo rinkimai buvo linksniuojami kaip trijų moterų triumfas. Žavios, tvirtos, vedančios už savęs bendraminčių komandą lyderės pelnė tautiečių pasitikėjimą. Tai didelis pasiekimas patriarchalinėje ir stereotipų nužymėtoje visuomenėje. Kokie gebėjimai ir būdo savybės padėjo pasiekti aukštus rezultatus ir kuo moterų vadovavimas skiriasi nuo vyrų?

 Šiandieninėje visuomenėje moterys jau seniai nėra namų šeimininkės, jos sėkmingai kopia karjeros laiptais.<br> 123rf nuotr.
 Šiandieninėje visuomenėje moterys jau seniai nėra namų šeimininkės, jos sėkmingai kopia karjeros laiptais.<br> 123rf nuotr.
 Diana Blažaitienė.
 Diana Blažaitienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-11-23 12:07

Situacija tarp lyčių gerėja

Remiantis paskelbtu Europos Lyčių Lygybės Instituto (EIGE) sudaromu Lyčių lygybės indeksu, Lietuvos padėtis šiuo klausimu pamažu gerėja. Lietuvos indeksas šiemet – 56,3 iš 100, kai 100 reikštų visišką lyčių lygybę. Pasistūmėti į priekį dar yra kur, tačiau labiausiai sprendimų priėmimo (galios) srityje.

Pasak tarptautinės personalo valdymo ir atrankų kompanijos „Soprana Personnel International“ ekspertės Dianos Blažaitienės, moteris vadovė nėra taip dažnai sutinkamas reiškinys. Tai lemia kelios priežastys: buitis ir su lytimis susiję stereotipai.

„Nors situacija pamažu keičiasi, stereotipas, kad moters vieta su vaikais namuose vis dar gaji. Nepaisant to, vis daugiau tų pačių moterų įrodo, kad jos puikiai laviruoja ir sugeba būti lyderės tiek palaikant visus keturis namų kampus, tiek ir užimant vadovės pareigas. Svarbu jas palaikyti, juolab, verslui naudinga kitoks požiūrio kampas, valdymo modelis, kuris visai tikėtinas moteriai įsitvirtinant valdžioje“, – sako ekspertė.

Skirtumai egzistuoja

Lyčių lygybės klausimas negali būti kvestionuojamas, tačiau negalima ignoruoti fakto, kad gamta atskyrė vyrus ir moteris. Daugelis sutiks, kad tam tikros būdo savybės yra vienaip išreikštos pas moteris ir kitaip – pas vyrus. Tai natūralu, todėl kalbant apie lyderystę galima pastebėti egzistuojant skirtumus.

„Šiandieninėje visuomenėje moterys jau seniai nėra namų šeimininkės, jos sėkmingai kopia karjeros laiptais, yra įmonių vadovės, partijų lyderės, prezidentės. Vienus tai stebina, kitus jau nebe, tačiau, tikėtina, kad moters, užėmusios vadovo postą, valdymas skirsis nuo vadovo vyro. Jos jokiu būdu nėra prastesnės ar geresnės lyderės, tiesiog jos priima sprendimus ir dirba kitaip“, – pastebi D. Blažaitienė.

Personalo valdymo ir atrankų kompanijos vadovės teigimu, moterys natūraliai pasižymi didesne empatija ir pastabumu, todėl vadovaujasi ne tik šaltu protu, bet ir emocijomis.

„Moterys, bendrąja prasme, yra jautresnės asmenybės, kas kartais gali skambėti kaip silpnumo požymis, tačiau iš tiesų taip nėra. Ši savybė yra labai naudinga darbo aplinkoje. Pavyzdžiui, jei kažkas vyksta ne taip, jos geba greitai reaguoti ir situaciją pakreipti kita linkme. Taip pat ši savybė nepakeičiama bendravime su kolegomis, klientais ir partneriais“, – teigia personalo valdymo ir atrankų ekspertė.

Komanda – prioritetas

Įprastai moterys nori rūpintis kitais, nesvarbu ar šeimoje, ar darbe. Jos daug investuoja į santykius, vertina draugystę, todėl joms puikiai sekasi formuoti komandą. D. Blažaitienė priduria, kad lyderis be juo tikinčios komandos sunkiai gali juo tapti.

„Lyderį atpažinsi iš jos darnios, motyvuotos komandos. Tuo tarpu moterų stiprioji pusė yra vienyti žmones bendram tikslui. Jos daug dėmesio skiria pokalbiams, idėjų išklausymui, žmonių santykių puoselėjimui. Apskritai, bendravimas yra jų „arkliukas“. Atviri ir tiesūs pašnekesiai su bendradarbiais ir partneriais padeda sklandžiai organizuoti darbą ir vadovauti kolektyvui“, – sako ekspertė.

Svarbu ir tai, kad komandos nariai nuolat mokytųsi ir skirtų dėmesio profesinių įgūdžių tobulinimui. Tai žinodamos moterys tiki (ir iš tiesų taip yra!), kad didesnės ar mažesnės kolegų sėkmės prisideda prie bendros organizacijos sėkmės.

Profesionalios „multitaskintojos“

Taip jau yra, kad gyvenime dalykai dažniausiai nutinka ne po vieną, o iškart bloškia didelė banga. Su tuo susitvarkyti nėra lengva, tačiau moterims tai neblogai pavyksta. Jos gali prižiūrėti kelis didelius projektus ir dar atlikti kelias svarbias užduotis nė neatsikvėpdamos. Taip, jos yra puikios „multitaskintojos“.

„Gebėti gerai atlikti daug darbų vienu metu – didelis lyderio privalumas. Nors daug kas gali prikišti, kad tuomet iškyla didelė klaidų tikimybė, tačiau šiandieninis gyvenimo tempas yra toks, kad skirti laiko tik vienam darbui – per didelė prabanga. Nėra lengva suspėti įšokti į nuvažiuojantį traukinį, tačiau versle tai labai svarbu“, – sako D. Blažaitienė.

Kitos savybės, kaip lankstumas ir paslankumas vėlgi labiau būdingos dailiosios lyties atstovėms. „Jei įmonė juda ne ta linkme, be didelių svarstymų judėjimo kryptis bus pakeista. Tai moterims nesudaro kliūčių, priešingai – jos yra tam pasirengusios ir geba greitai rasti išeitį iš bet kokios padėties“, – pastebi ekspertė.

Skiriasi prioritetai

Moterys puikiai gali ir moka vadovauti, tačiau ne visada šiuos gebėjimus išnaudoja. Tai nesusiję su atsakomybės vengimu ar kompetencijų trūkumu, jos tiesiog laiko save labiau esant šeimos žmogumi ir mano, kad karjera palauks.

„Tai yra prioritetų klausimas. Vienoms svarbiau yra sukurti šeimą, auginti vaikus, kitoms – tikslas yra kopti karjeros laiptais. Faktas tas, kad moterys, kaip, beje, ir vyrai, gali būti puikiomis lyderėmis. Norėtųsi, tik kad moterys turėtų daugiau pasitikėjimo ir drąsos to siekti“, – priduria ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?