Psichologė ragina per šventes nepamiršti izoliacijoje esančių artimųjų: palaikyti galima įvairiai

Saviizoliacija, ypač prieššventiniu laikotarpiu, dažnam gali tapti nemenku išbandymu. Todėl tokioje situacijoje atsidūrusiam žmogui šiuo neramiu metu ypač reikalingas artimųjų ir draugų palaikymas.

 Dėmesys ypač svarbus emociškai jautresniems, linkusiems nerimauti žmonėms.<br> 123rf nuotr.
 Dėmesys ypač svarbus emociškai jautresniems, linkusiems nerimauti žmonėms.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-04 16:10

Psichologai sako, kad palaikyti artimą žmogų galima įvairiais būdais, svarbu nenutraukti bendravimo, paklausti, kaip jis jaučiasi, ar jam nieko netrūksta, o kartais – nustebinti netikėtomis staigmenomis. Pavyzdžiui, prie durų palikta dovanėle.

Psichologė, geštalto psichoterapijos praktikė Vilija Malinauskaitė teigia, kad pandemijos stipriai pakoreguota kasdienybė žmonėms suteikia daug neigiamų emocijų, kelia nesaugumo jausmą. Ir, žinoma, nors virtualus bendravimas niekada neatstos gyvo – tai tikrai yra geriau nei visiškas bendravimo nebuvimas.

Juk artimieji ir draugai gali naudotis visomis įmanomomis alternatyviomis ryšio priemonėmis: laiškais, telefoniniais ar vaizdo skambučiais. Dėmesys ypač svarbus emociškai jautresniems, linkusiems nerimauti žmonėms.

Staigmenos sušildo

„Net ir iki pandemijos, esant dideliam gyvenimo tempui, dideliam žmonių užimtumui, neretas kai kuriais momentais patirdavo vienišumo jausmą. Dabar, kai ieškome būdų, kaip išgyventi pandemiją, kai visa visuomenė patiria daugiau izoliacijos, vienas kito girdėjimas ir palaikymas tampa labai svarbus ir reikalingas.

Žmogui, esančiam saviizoliacijoje, jausmas, kad jis neiškrenta iš gyvenimo srauto, kad yra matomas, girdimas, prisimenamas, mylimas ir reikalingas, dar labiau būtinas, ypač prieš šventes“, – sako V. Malinauskaitė.

Pasak V. Malinauskaitės, malonios staigmenos artimiesiems šventiniu laikotarpiu – sušildo širdį ir nukelia į vaikystę.

„Prisiminkime, kaip mus netikėtu saldumynu stebindavo mamos ar senelės. Ir jau suaugus draugo, kolegos palikta dovanėlė suteikia šiltą, malonų jausmą, jaučiamės mylimi ir saugūs. Dabar, nors karantinas diktuoja savo sąlygas, vis dėlto galime tapti Kalėdų seneliais ir nustebinti artimuosius netikėta dovana, perduota nuotoliniu būdu“, – teigia V. Malinauskaitė.

Psichologė taip pat pabrėžia, kad šalia emocinės pagalbos pravartu pasiteirauti ir paprastų, buitiškų dalykų: galbūt baigėsi arbata, o gal reikia maisto produktų? Žinoma, rūpindamiesi saviizoliacijoje esančiais artimaisiais turėtume nepamiršti pasirūpinti ir savo saugumu. Todėl reikėtų iš anksto suplanuoti, kaip pristatyti reikalingus dalykus, kur juos palikti.

Šventinė nuotaika – į namus

Miestuose apstu kalėdinių dekoracijų, įžiebiamos eglutės, todėl šiuo laikotarpiu leidžiant laiką vienam gali apimti niūrios mintys. Būtent todėl nereikėtų nepamiršti šventinių ritualų, kurie kartojami metai iš metus. Šventiška ir jauki atmosfera namuose padės atitrūkti nuo slogios nuotaikos.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šiemet kalėdinių dekoracijų ir pagrindinio didžiųjų švenčių atributo – eglučių – prekyba jau įsibėgėjo.

„Šiemet eglutes parduodame mažesnes, kompaktiškesnes ir jaukesnes – nuo 20 iki 80 centimetrų. Tad jas yra lengva transportuoti. Draugams ar artimiesiems, esantiems saviizoliacijoje, šias eglutes yra gana paprasta nuvežti ir tiesiog palikti prie durų, kad šie, negalėdami išeiti iš namų, vis tiek pajaustų šventinę nuotaiką. Kalėdų juk niekas neatšaukė, tik jas švęsime šiais metais kitaip“, – sako V. Budrienė.

Tapti Kalėdų seneliu izoliacijoje esantiems artimiesiems gali kiekvienas iš mūsų ir būtent tokie maži kasdieniai žingsneliai, padedantys parodyti atidumą ir šilumą, yra vienas iš būdų palaikyti savo ir kitų emocinę pusiausvyrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.