14 dienų iššūkis harmoningam gyvenimui: kaip atrasti džiaugsmą ir ramybę

Šiuo metu esanti situacija dėl karantino paskatino žmones dar labiau susirūpinti savo vidiniais resursais, emocinio atsparumo didinimu, nes kai gyvenime atsiranda daug nežinomybės, pokyčių, laimi tas, kuris moka lanksčiai reaguoti į situacijas, daugiau gyvena (ir mintimis!) dabartyje, bei moka išgirsti save ir savo poreikius.

 Įsisukę į gyvenimo rutiną, dažnai nepastebime kiek gražių, įdomių ir džiaugsmingų dalykų vyksta mūsų gyvenime, kuriais galime pasidžiaugti.<br> 123rf nuotr.
 Įsisukę į gyvenimo rutiną, dažnai nepastebime kiek gražių, įdomių ir džiaugsmingų dalykų vyksta mūsų gyvenime, kuriais galime pasidžiaugti.<br> 123rf nuotr.
 Vertėtų kartais pailsėti nuo informacinio triukšmo.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Vertėtų kartais pailsėti nuo informacinio triukšmo.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Laisvasis rašymas padeda į aplinką pažvelgti kiek kitaip.<br>„Unsplash“ nuotr.
 Laisvasis rašymas padeda į aplinką pažvelgti kiek kitaip.<br>„Unsplash“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kamila Golod

Jan 23, 2021, 11:16 AM

14 dienų iššūkis harmoningam gyvenimui yra sukurtas tam, kad padėtų atrasti ir patirti savo kasdieniniame gyvenime daugiau džiaugsmo, ramybės, labiau mėgautis santykiais su žmonėmis, bei surasti savyje naujų resursų, kurie gali tapti stipria atspirtimi ateičiai.

Kviečiu kasdien Jums patogiu metu skirti bent 15 minučių sau ir atlikti tą dieną pateiktą užduotį, fiksuojant savo pojūčius, mintis ir patirtis Jums patogioje vietoje (užrašų knygutėje, dienoraštyje, kompiuteryje, telefone ir pan.). Ši savistaba leis labiau pažinti save, pastebėti pasikartojančius dalykus bei atrasti naujas galimybes, kaip galima jaustis geriau.

Pirmoji užduotis: Gyvenimo malonumai kasdien

Pagalvokite, kas Jums gyvenime teikia malonumą ir sudarykite jų sąrašą (kuo daugiau, tuo geriau). Pavyzdžiui, man tai yra bendravimas su draugais; buvimas gamtoje; knygos skaitymas ir pan. Tikslas – bent vienas malonumas kasdien iš šio sąrašo! O tam, kad nepamirštumėt to padaryti, sužymėkite kalendoriuje, kada kuris malonumas bus iš šio sąrašo įgyvendintas.

Antroji užduotis: Pasikraukime!

Kiekvienam iš mūsų būna akimirkų, kai jaučiamės pavargę, „išsisėmę“, be jėgų. Yra daugybė būdų, kaip galima iš naujo pasikrauti: pasiklausyti muzikos, pamiegoti, pasivaikščioti, medituoti ir t.t. Kiekvienas turi savo receptą, kaip greičiau pailsėti ir atsistatyti. Pavyzdžiui, man labai padeda pasivaikščiojimas gamtoje ir fotografavimas. O kas padeda Jums? Surašykite šiuos būdus ir naudokitės jais kaip pirmąja pagalba greitam savo kūno ir sielos atsistatymui! Juk kai mes patys esame harmonijoje su savimi, galime tai perduoti ir kitiems.

Trečioji užduotis: Aš džiaugiuosi!

Įsisukę į gyvenimo rutiną, dažnai nepastebime, kiek gražių, įdomių ir džiaugsmingų dalykų vyksta mūsų gyvenime, kuriais galime pasidžiaugti. Tyrimai atskleidė, kad žmonėms lengviau pastebėti negatyvius dalykus, o ne džiaugsmingus. Tačiau juk gali būti ir kitaip. Visą šią dieną pastebėkite tuos momentus, kai galite pasidžiaugti savimi, ir fiksuokite juos savo dienoraštyje ar kitoje tam skirtoje vietoje. Tai gali būti ir paprasčiausi dalykai, kaip, pavyzdžiui, skaniai pagaminti pusryčiai, žinutė, gauta iš draugo ir pan. Pamatykime laimę, kaip vaikai, paprastuose dalykuose!

Ketvirtoji užduotis: Laikas tyloje

Viena iš streso priežasčių – tai nuolatinis buvimas triukšme, informacijoje, kuri mus supa ir pan. Netgi jei mes jau nekreipiame dėmesio į tą triukšmą, jis vis tiek veikia mūsų organizmą. Skirkite šiandien bent 15 min. pabūti tyloje arba gamtoje, leidžiant nurimti savo mintims, emocijoms, išgirstant save bei atstatant savo energijos lygį. Užfiksuokite savistabos užrašuose, kaip sekėsi būti tyloje ir kaip jautėtės po to.

Penktoji užduotis: Socialinių tinklų „higiena“

Šiais laikas socialinėje erdvėje mes praleidžiame labai daug laiko. Siūlau įvesti „socialinių tinklų“ higieną. Visų pirma, naršyti telefone ne iškarto atsibudus, o jau papusryčiavus, pabendravus su artimaisiais, skyrus laiko sau, nes dažnai pradėjus „skrolinti“ telefoną, įsijungia režimas, kad kažko nespėjame, kažko neturime ir pan., keldami nemalonius jausmus.

Antra, bent pusvalandį prieš miegą, nenaudoti išmaniųjų įrenginių, kad pailsėtume nuo aplinkos intensyvumo. Trečia, jei vis dėl to nenorite mažinti laiko soc. erdvėje, bent jau pasitikrinkite ką „sekate“ ir palikite tuos, kurie Jums kelia malonias emocijas, o ne sukelia nerimą, liūdesį ir pan. Ką padarysite šiandien, kad jaustumėtės geriau?

Šeštoji užduotis: Kūrybos laikas

Kūrybinė veikla suteikia mūsų gyvenimui ryškių spalvų, naujų patyrimų ir daugiau laimės. Skirkite šiandien laiko kūrybai ir tikrai pajusite daugiau džiaugsmo savo gyvenime! Manote, kad kūryba ne Jums? Pabandykite į tai pažvelgti plačiau. Intuityvus rašymas ar spalvinimas, laisvas šokis, naujo patiekalo gamyba – tai tik keli variantai, parodantys, kad kiekvienas iš mūsų yra kūrėjas.

O jei norite ko nors išmokti, tai geriausias laikas yra Dabar ir amžius tam neriba. Šiuo metu on-line vyksta tikrai daug pamokų, kurios gali tapti puiku pradžiamoksliu arba galit pasikliauti tiesiog intuicija ir eksperimentuoti. Svarbiausia procesas! Pasižymėkite sau, kaip jautėtės kuriant ir po to? O gal proceso metu kilo naudingų įžvalgų rūpimu klausimu?

Septintoji užduotis: Fizinis aktyvumas

Kuo daugiau mes judame, tuo daugiau energijos gauname! Skirkite šiandien laiko aktyviai fizinei veiklai! Gal vietoj to, kad pakiltumėt liftu, galite lipti laiptais? Gal galite eiti pasivaikščioti į mišką? O gal tiesiog įsijungti on-line treniruotę ir pasportuoti? Pasirinkite sau tinkantį būdą ir pirmyn link lengvesnio ir džiaugsmingesnio gyvenimo! O jei įrašysite fizinę veiklą į savo kalendorių kasdien, tikėtina, kad gausite dar daugiau energijos ir džiaugsmo.

Aštuntoji užduotis: Diena su daina

Ar žinote, kad mėgstama muzika padeda sumažinti stresą, didina darbingumą, gerina nuotaiką ir turi dar aibę teigiamų savybių. Jei norisi atsipalaiduoti, patariama klausyti lėtesnės muzikos, o jei norisi pakelti nuotaiką – klausyti greitesnės ir smagaus ritmo muzikos. Jau šiandien sudarykite sąrašą savo mėgstamų dainų dešimtuką ir klausykitės jų būnant namie, sportuojant ir t.t. Su daina gyventi smagiau!

Devintoji užduotis: Didysis valymas. I dalis

Šiandien aš siūlau pradėti Didįjį valymą. Mes valysime tiek savo vidų, tiek išorę. Šioje dalyje siūlau pradėti nuo „vidinio valymo“. Pagalvokite, kokios Jūsų savybės trukdo gyventi tokį gyvenimą, kokio norėtumėt. Pvz. tai gali būti siekis viską atlikti tobulai ar didelė kritika sau, noras visiems įtikti ir daug kitų dalykų.

Išrinkite iš šių savybių vieną, kuri Jums atrodo lengviausia, ir sugalvokite pirmą žingsnį, kuris padėtų sumažinti šios savybės įtaką savo gyvenimui. Pvz. jei esate sau labai kritiškas, užuot eilinį kartą save smerkus už klaidas, pasielkite su savimi atlaidžiau, su atjauta sau, prisimindami, kad mes, žmonės, galim suklysti ir tame nieko blogo nėra; prisimindami, kad kai kam nors skauda ar kažkas suklysta, mes nerėkiame ant jo, o atvirkščiai, nuraminam, kad nieko katastrofiško tame nėra, ir jei mes taip elgiamės su kitais, taip mes turėtume elgtis ir su savimi.

Kiekvienas nors ir mažas žingsnis, kuris tampa mūsų įpročiu, padeda mums priartėti prie norimo gyvenimo ir jaustis geriau. Kokios savybės neigiamą įtaiką gyvenimui Jūs norėtumėt sumažinti šiandien?

Dešimtoji užduotis: Didysis valymas. II dalis

Ar žinote, kad tyrimais nustatyta, kad išorinė aplinka veikia mūsų emocijas? Taigi, išorinė netvarka lemia ir sumaištį jausmuose ir mintyse. Apžiūrėkite savo namus ir pasirinkite ką šiandien norėtumėt sutvarkyti? Nauja erdvė ir švara, suteiks Jūsų gyvenimui didesnį laimės ir lengvumo pojūtį. Prisiminkite fiksuoti savo pojūčius užrašinėje!

Vienuoliktoji užduotis: Dėkingumo galia

Vienas iš svarbiausių ir stipriausių laimės ingredientų yra dėkingumas. Kuomet mes sąmoningai dėkojame už tai, kas mus supa, ką mes turime, kuom gyvename. Dažnai atrodo, kad mums gyvenime vis kažko trūksta ir mes vis ieškom, ieškom tai, nepastebėdami, ką jau turime savo gyvenime: artimus žmones, veiklą, sveikatą ir pan.

Dėkojimo metu mūsų dėmesys nukreipiamas iš trūkumo, negatyvumo į tai, ką mes turime čia ir dabar, ir tai gali tapti didele atrama mūsų gyvenime. Dėkingumas padeda pastebėti tai, kad mūsų gyvenime yra pakankamai dalykų, kurie mums yra svarbūs ir brangūs, kas suteikia didesnį laimės pojūtį. Parašykite šiandien 5 dalykus, už kuriuos jaučiatės dėkingi ir pripildykite savo gyvenimą teigiamais patyrimais, kuriuos būtinai užfiksuokite.

Dvyliktoji užduotis: Jaukios tradicijos

Tradicijos suteikia mums artumo, saugumo, pastovumo, identiteto pojūtį, kas pagerina gyvenimo kokybę mūsų sparčiai besikeičiame pasaulyje. Ar turite savo šeimos tradicijas ar su draugais ar su savimi, kas suteiktų Jums malonias emocijas, ramybę, laimės pojūtį? Jei turite, kviečiu jas pastoviai taikyti savo gyvenime.

Jei neturite, kviečiu jas šiandien susikurti. Pagalvokite 3 variantus tradicijų, kurias norėtumėte susikurti, kad jaustumėt daugiau pilnatvės ir artumo. Pvz. savaitgalio filmas su šeima; ramus arbatos gėrimas vienumoje mėgstamoje vietoje gamtoje, penktadienio stalo žaidimai ir pan.. Svarbu, kad tai nebūtų vien tik tradicijų sekimas „iš reikalo“, tačiau tai teiktų pasitenkinimą ir džiaugsmą.

Tryliktoji užduotis: Laisvas rašymas

Laisvo rašymo pratimo tikslas yra atsikratyti neigiamų minčių, emocijų, kas padeda atsipalaiduoti, nurimti, iš chaotiškų minčių dažnai kyla įvairios idėjos gilesniems apmąstymams. Taigi, jis puikiai tinka patiriant stresą, esant įvairiems sunkumams, ar patiriant intensyvias emocijas. Laisvo rašymo metu popieriaus lape rašomos bet kokios į galvą ateinančios mintys. Rašant negalima sustoti, jei net nežinote apie ką rašyti, taip ir rašote „nežinau apie ką rašyti“ ir pan.

Rašant siūloma nerašyti vien tik apmąstymus apie gyvenimą, patartina apibūdinti aplinką, garsus, spalvas, kvapus, viską ką ateina į galvą. Rašymas trunka apie 10 min, po to peržiūrima, kas parašyta.

Toliau yra keli variantai: iš visko kas parašyta išrenkamos, pvz., pasikartojančios mintys, tarkim, džiaugsmas ir rašome toliau apie džiaugsmą – ką jis mums reiškia šiuo metu? Kaip atsiranda? Koks jis? Arba tiesiog paliekame aprašytas mintis ir emocijas taip, kaip yra. Išbandykite šiandien laisvą rašymą ir pasižymėkite, kaip jaučiatės prieš ir po šio pratimo?

Keturioliktoji užduotis: Diena be lyginimosi su kitais

Kiekvienas iš mūsų yra unikalus ir nepakartojamas, tačiau kartais apie tai pamirštame ir įsitraukiame į „lenktynes, kas geresnis/laimingesnis“. Aš tikiu, kad visada bus kažkas stipresnis, daugiau uždirbantis, džiaugsmingesnis ir pan. Tikiu, jei pastoviai lyginsite save su kitais ir ieškosite palyginimų savo nenaudai, tik pakenksite sau, nes nuolat jausitės nepakankamai, neverti kažko ir tai trukdys matyti Jūsų stipriąsias savybes, unikalumą, bei judėti su tuo į priekį.

Žinoma, iš šių žmonių galime tiesiog pasimokyti, atrasti įkvėpimo, tačiau tuo pat metu nemenkinant savęs. Siūlau dienos iššūkį – visą dieną užuot lyginus save su kitais, koncentruotis tik į save: lyginti šiandieninį save su savimi prieš savaitę, pusmetį ar kelerius metus, pamatuojant savo pasiekimus, juos įsivertinant ir toliau augant. Juk kiekvienas iš mūsų esame geriausia savo paties versija ir daugiau tokių, kaip mes, nėra!

Tikiuosi, šios užduotys padės atrasti savyje naujų resursų, labiau pastebėti džiaugsmingus dalykus bei tiesiog skirti laiko sau, savo pojūčiams, mintims, norams. Nors mūsų 14 dienų iššūkis ir pasibaigė, tačiau siūlau skirti dar šiek tiek laiko savo patyrimų apibendrinimui: ką naujo atradote? Kaip Jums tai padėjo? Ką galite daryti toliau, kad jaustumėtės labiau laimingas? Juk kiekviena diena yra nauja galimybė gyventi geriau: kūrybiškiau, jaučiant pilnatvę ir vidinę ramybę. Tuo nuoširdžiai ir linkiu!

Terapinio koučingo specialistė Kamila Golod – www.KamilaGolod.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.