Į romantišką pasimatymą – su roboto išrinktu partneriu

Kol kas meilė ir santykiai dar yra žmonių sfera, tačiau ateityje jums gali nebereikėti patiems žvalgytis meilės objekto. Ar iš tiesų žmonės ims taip pasitikėti dirbtiniu intelektu ir leis jam, išanalizavus jūsų savybes, pažiūras ir pomėgius, išrinkti jūsų lūkesčius atitinkantį partnerį?

 Internetinių pažinčių svetainių vis daugėja.<br> 123rf nuotr.
 Internetinių pažinčių svetainių vis daugėja.<br> 123rf nuotr.
 Internetinių pažinčių svetainių vis daugėja.<br> 123rf nuotr.
 Internetinių pažinčių svetainių vis daugėja.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2021, 4:42 PM

Galima sakyti, kad XXI amžiuje dirbtinis intelektas jau tapo privalomu įrankiu įvairiose srityse. Nuo palengvinimo gydytojams diagnozuoti ligas ir gydyti pacientus iki spartėjančio naujų vaistų atradimo. Jis tapo patikimu žmonių partneriu daug kur.

Tad visai tikėtina, kad ateinančiais dešimtmečiais pasitelkus dirbtinio intelekto sistemas kaip piršlius gali tapti realu vaikščioti į pasimatymus su konkrečiai jums pritaikytu asmeniu virtualioje erdvėje.

Apie tai dar 2013 metais buvo sukurtas filmas „Her“, kuriame pasakojama, kaip rašytojas iš Los Andželo įsimyli dirbtinio intelekto sistemą. Šis mokslinės fantastikos filmas laimėjo „Oskarą“ už netradicinės meilės istoriją.

Tačiau ir realybėje žmonės jau pradėjo eiti šiuo keliu.

Internetinių pažinčių svetainių vis daugėja. Šiuo metu tarp jų dominuoja amerikiečių interneto ir technologijų kompanija „Match Group“, kuriai priklauso populiariausios interneto pažinčių programėlės „OkCupid“, „Match“, „Tinder“ ir dar daugiau nei keturios dešimtys su pažintimis bei pasimatymais susijusių verslų.

„Match“ su kitomis internetinėmis pažinčių programėlėmis sukaupė milžinišką lobyną asmens duomenų, kuriuos dirbtinis intelektas galėtų išanalizuoti siekdamas nuspėti, kaip mes renkamės partnerius.

Ši pramonė iš esmės paremta dirbtinio intelekto darbu. Pavyzdžiui, „Match“ turi dirbtinio intelekto valdomą Larą, kuri padeda žmonėms romantikos klausimais, siūlydama partnerius, kuriuos parenka remdamasi pusšimčiu asmeninių savybių.

Vienas „Tinder“ kūrėjų ir buvęs generalinis direktorius Seanas Radas (34 m.) nupiešė savo viziją, kad dirbtinis intelektas viską supaprastintų, – tai tarsi išmanusis filtras, kuris pateikia tai, kuo žmogus domisi.

Pažinčių svetainė „eHarmony“ naudoja dirbtinį intelektą, kuris analizuoja vartotojų žinutes ir siunčia patarimus, kaip toliau tęsti pokalbį.

„Happn“ dirbtinį intelektą naudoja tam, kad klasifikuotų anketas ir parodytų vartotojams tik tas, kurios labiausiai patiktų.

Programėlėje „Loveflutter“ besirutuliojant romantiškai pažinčiai dirbtinis intelektas nepalieka galimybės jokioms spėlionėms ir netgi pataria, į kokį restoraną susipažinusi pora galėtų nueiti.

O „Badoo“ naudoja veido atpažinimo sistemą, kuri gali parinkti partnerį pagal tai, kokia pramogų pasaulio žvaigždė tam žmogui patinka.

Šiaip žmonės juk gali klaidingai save apibūdinti internete. Ar dirbtinis intelektas gali tai išsiaiškinti, jei taip atsitinka? Pažinčių platformos pasikliauja dirbtiniu intelektu, analizuojančiu pačią smulkiausią informaciją. Pagal gautus rezultatus jos gali ieškoti vartotojui kuo daugiau potencialių partnerių.

Dirbtinis intelektas dar galėtų išanalizuoti viešai matomus įrašus žmonių socialiniuose tinkluose, tada būtų galima suprasti jų pažiūras bei pomėgius ir tai panaudoti.

Tai galėtų panaikinti subjektyvumą, būdingą žmonėms prisistatant pažinčių svetainių klausimynuose. Tyrimai rodo, kad netikslumai vardijant savo savybes yra pagrindinė priežastis, kodėl pažintys per pažinčių programėles nėra jau tokios sėkmingos.

Kuo daugiau vartotojo informacijos bus pateikiama ir apdorojama, ypač socialiniuose tinkluose, tuo tikslesnes pranašystes dirbtinis intelektas galės pateikti. Tiesa, didžiausiose pažinčių platformose tos informacijos jau ir taip apstu.

O kur dirbtinis intelektas, greta jo dažnai atsiranda ir technologinis giminaitis – virtuali erdvė. Kadangi abu tobulėja tolygiai, greičiausiai pasirodys virtuali versija, kurioje potencialūs partneriai prieš tai galės pasipraktikuoti imituojamoje aplinkoje, kad vėliau galėtų išvengti nesklandumų tikrame pasimatyme.

Netrukus galėsime vis dažniau kreiptis į mąstančias virtualias merginas, kurios padeda žmonėms imituoti pasimatymą. Tokios merginos jau sukurtos ir pamažu bręsta kaip technologija.

Turėdamas pakankamą vartotojų duomenų kiekį dirbtinis intelektas ateityje galėtų sukurti visiškai jums pritaikytą partnerį virtualioje realybėje – tokį, kuris atitinka visus iki vieno jūsų reikalavimus.

Gal prieštaringai skamba, bet kitas žingsnis galėtų būti galimybė regimą savo pavidalą virtualioje erdvėje patirti kaip fizinę esybę.

Ateityje gal bus pasitelkiamas tikroviškas robotas – jis taptų interaktyviu draugu ir sekso partneriu.

Jau dabar mokslininkai siūlo pagalvoti apie sekso robotų pritaikymą senjorams ir neįgaliems žmonėms.

Nieko gera nežada tai, kad vis daugėja socialinės atskirties kankinamų žmonių. Dirbtinio intelekto ir virtualiojo pasaulio įsiliejimas į visuomenę tokių atsiskyrėlių skaičių gali tik didinti, nes žmonėms technologijos pajėgs visiškai atstoti realų bendravimą.

Japonijoje šis reiškinys jau turi pavadinimą – „hikikomori“. Tai reiškia visišką pasitraukimą iš visuomenės ir ypatingos socialinės izoliacijos bei uždarumo siekimą.

Japonijoje ryški ir dar viena bėda – pastaraisiais dešimtmečiais ši šalis patiria gimstamumo mažėjimą. Pagal atliktus socialinius tyrimus spėjama, kad iki 2065 metų japonų populiacija gali sumažėti nuo 127 milijonų iki 88 milijonų žmonių.

Susirūpinusi gimstamumo mažėjimu Japonijos valdžia neseniai paskelbė, kad ketina investuoti du milijardus jenų (apie 20 milijonų eurų) į dirbiniu intelektu pagrįstą pažinčių sistemą.

Tinkamiausi žmogaus ir technologijų santykiai yra tokie, kuriuose dominuoja ir kontrolės teisę turi žmogus, o technologijos tik padeda sustiprinti potyrius.

Turėjo praeiti laiko, kol žmonija išmoko ugnį panaudoti taip, kad nebedegintų miestų.

Taip ir dėl technologijų – kada nors atsiras harmonija, kai kartu su technologijomis kursime išmanų, bet vis dar žmogišką gyvenimą.

Parengė Darija Jankauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.