8 apsikabinimai per dieną: veiksmingi patarimai, kad jūsų santykiai būtų laimingi

Ar pamenate prieš kelerius metus internete praūžusią diskusiją apie suknelės spalvą? Internautai niekaip nesutarė dėl svetainėje „Tumblr“ patalpintos prabangios suknelės spalvų: vieni matė mėlyną suknelę su juodais papuošimais, kiti – baltą su auksiniais papuošimais. Iš tiesų, suknelė buvo mėlyna. Baltos spalvos šalininkai tąkart savo kailiu patyrė, kaip pojūčiai ir smegenys gali iškrėsti pokštą ir suklaidinti.

 Aštuoni nuoširdūs poros apsikabinimai per parą gali akivaizdžiai teigiamai paveikti hormonų pusiausvyrą.<br> 123rf nuotr.
 Aštuoni nuoširdūs poros apsikabinimai per parą gali akivaizdžiai teigiamai paveikti hormonų pusiausvyrą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Yu Marcinkutė

Feb 13, 2021, 1:45 PM

Mes nuolat su tuo susiduriame. Svarbu žinoti, kada atsiranda didesnė tikimybė suklysti ir lemtingais momentais išlikti ypatingai budriems. Įdomiausiai „skirtingo matymo“ triukas atsiskleidžia vyrų ir moterų santykiuose. Tai romantiškiems santykiams suteikia ypatingo žavesio. Kita vertus, tai – dažniausias santykių iššūkis.

Skirtumus lemia psichika

Vyrai ir moterys skirtingai vertina ir priima pasaulį, skirtingai mąsto, tos pačios situacijos jiems sukelia skirtingas, dažnai – net priešingas, emocijas.

Ilgą laiką šie skirtumai buvo aiškinami lytinių hormonų poveikiu ir nevienodu berniukų ir mergaičių auklėjimu. Dabar mokslininkai surinko pakankamai įrodymų, kad skirtingą mąstymą, elgseną ir suvokimą taip pat lemia skirtinga vyrų ir moterų smegenų sandara ir veikla.

Svarbiausias skirtumas yra tas, kad skirtingai išsivysčiusi limbinė sistema bei didžiųjų smegenų žievė. Pastaroji atsakinga už sąmoningą suvokimą, analizę, lyginimą, pasirinkimą. Vyrų smegenų žievę paprastai sudaro daugiau nervinių ląstelių nei moterų. Moterų smegenyse dominuoja limbinė sistema, kuri yra atsakinga už fiziologinius, hormoninius procesus, emocinę ir instinktyvią elgseną.

Moterų smegenų priekinė žievė geriau išsivysčiusi – būtent šioje vietoje veikia centrai, atsakingi už veiksmų planavimą. O vyrų smegenyse – parietalinė žievės zona, atsakinga už erdvinį suvokimą.

Vyrų smegenų migdolas yra didesnis. Ši labai maža smegenų dalis atsakinga už emocijas, socialinį ir seksualinį elgesį. Įdomu tai, kad tose pačiose situacijose, pavyzdžiui, reaguojant į stresą, vyrų smegenyse yra aktyvesnis dešinysis smegenų pusrutulis, o moterų – kairysis. Tai paaiškina, kodėl grėsmės sąlygomis vyrai linkę iš karto veikti, o po to galvoti. Moterys paprastai į stresą reaguoja emociškai, daugiau svarsto, planuoja.

Vyrų smegenų migdolas turi daugiau jungčių su regos žieve. Tai lemia, kad vyrus labiau nei moteris veikia vizualiniai stimulai. Ne veltui sakoma, kad vyrai myli akimis. Vaizdai aktyvina vyrų smegenis. Kai vyras mato iššūkį, o moteris neabejotinai vyrui yra iššūkis, jo regos žievė suaktyvėja.

Abipusių pastangų galia

Vyrų ir moterų psichikos skirtumų sąrašą būtų galima tęsti ir mokslininkai kasdien atskleidžia naujų ypatumų. Šios žinios leidžia geriau suprasti vieniems kitus ir rasti patikimų būdų darniems santykiams puoselėti.

Moterys gali atidžiau elgtis, žinodamos, kad vyrams yra svarbu jaustis reikalingais. Vyrai gali labiau pasistengti, kad jų partnerės nesijaustų vienišos. Tai leidžia kurti komforto jausmą porose ir sumažinti išorinių stresą keliančių grėsmių poveikį.

Štai keletas klausimų, kurie padės geriau suprasti, kokia yra poros santykių branda, ar partneriai savo elgesiu kuria psichologiškai tvirtus santykius savo antrąją pusę.

Darnius santykius poroje norintys kurti vyrai turėtų savęs paklausti:

ar visada, kai šalia yra jo partnerė, parodo, kad jis ją mato, domisi;

ar visada siekia suprasti, kaip partnerė jaučiasi ar galvoja;

ar daro viską, kad partnerė jaustųsi psichologiškai ir fiziškai saugi.

Darnius santykius poroje norinčios kurti moterys turėtų savęs paklausti:

ar visada partnerį palaiko, padrąsina, vietoje to, kad jį kritikuotų;

ar visada elgiasi atvirai, neužsidaro savo mintyse, neslepia savo emocijų;

ar visada partneriui leidžia jaustis laisvu, priimti savarankiškai sprendimus ir nevaržo jo.

Nebūna idealios partnerystės, bet abipusės pastangos ją kurti yra tvirtų ir sveikų poros santykių pamatas. Visi mes siekiame patirti meilės teikiamų malonumų ir norime išvengti skausmo jai pasibaigus. Kaip bebūtų gaila, dėl įvairiausių priežasčių ne visada tai pavyksta. Kai partneriai skiriasi, įsižiebia dalis limbinės sistemos, kuri praneša apie blogas patirtis. Už fizinį skausmą ir socialinį skausmą atsako iš dalies sutampančios nervinės sistemos. Būti atstumtam iš ties yra labai skaudu.

90 proc. ir 10 proc. paslaptis

Susižavėjimą ir ilgalaikį prisirišimą kontroliuoja skirtingi nerviniai tinklai. Romantiškus santykius iš pradžių valdo stiprūs, dažnai nenuspėjami apdovanojimai, kurių pagrindas yra nerviniai dopamino tinklai. Vėliau darosi svarbus mažesnis, bet pastovesnis pasitenkinimas, kurį sukelia oksitocinas ir su juo susijusios sistemos. Jei ilgai kartu gyvenantys partneriai nuoširdžiai myli vienas kitą, nuolatinis dopamino kapsėjimas stimuliuoja jų malonumų centrus.

Prieraišumo ir meilės neurochemijai priklauso du svarbūs mūsų smegenų „žaidėjai“ – endorfinas ir vazopresinas. Vyrų smegenyse aktyvuotos vazopresino struktūros skatina norą konkuruoti ir sužadina seksualinį susidomėjimą. Tiesa, svarbiausias „žaidėjas“, tikriausiai, yra oksitocinas. Šis neuromoduliatorius ir hormonas sukelia norą rūpintis ir branginti. Jis mažina nerimą, stiprina pasitikėjimą ir skatina socialinius ryšius.

Oksitocino turi ir moterys, ir vyrai, tik moterys jo turi daugiau. Kalbant apie porų laimę, labai svarbu žinoti, kad vyrai gali patenkinti tik nedidelę dalį oksitocino poreikio, kurį jaučia moterys. Sėkmingose porose galioja vadinamoji „90 proc. ir 10 proc.“ taisyklė, kuri leidžia partneriams susikurti realistinius abipusius lūkesčius. Jos paslaptis tame, kad moteris pati 90 proc. yra atsakinga už savo laimės pojūtį poros santykiuose.

Kai moteris yra arti laimės pojūčio, vyras savo elgesiu gali padėti jai gauti dar šiek tiek oksitocino ir pasiekti pasitenkinimo „viršūnę“. Todėl, kai moteris viduje jaučiasi rami ir laiminga, net nedidelis vyrų dėmesys, malonios staigmenos ar maži dalykai, gali suteikti daug laimės poroje. Toks požiūris iš esmės pakeičia vyrų ir moterų santykių dinamiką.

Kiekviena moteris gali surasti sau tinkamiausius būdus, kaip geriau pasirūpinti savimi: bendrauti su draugėmis, pasivaikščioti gamtoje su šunimi, išsimaudyti šiltoje aromatingoje vonioje, užsiimti mėgstamu hobiu, pasidaryti grožio procedūrą. Tai tik keli savarankiški būdai oksitocino lygiui pakelti. Kai moters organizme jo daug, poros bendros patirtys suteikia dar daugiau laimės.

Partneriai tarpusavio ryšį stiprinančio hormono pasigamina dalindamiesi maistu, dovanodami dovanas, atvirai bendraudami, imdamiesi bendros veiklos ar tiesiog nuoširdžiai apsikabindami vienas kitą. Apsikabinimas ne tik padidina oksitocino kiekį organizme, bet ir sumažina streso hormonų lygį ir sustiprina imuninę sistemą.

Aštuoni nuoširdūs poros apsikabinimai per parą gali akivaizdžiai teigiamai paveikti hormonų pusiausvyrą. Įdomu tai, kad kuo dažniau išmokstame pasigaminti oksitocino, tuo lengviau kitą kartą organizmas jį gamina. Žinoma, vien apsikabinimų laimei sukurti nepakanka.

Darnios poros išlaiko pozityvius santykius tada, kai vienai neigiamai patirčiai, išgyvenimui atsverti sukuriamos penkios teigiamos patirtys. Taip, pora gyvena darniai, kai geros patirties yra penkis kartus daugiau nei neigiamos. Šis santykis gali skirtingose porose svyruoti, bet visais atvejais psichologinis laimingos poros klimatas turi būti akivaizdžiai teigiamas. Atrodo, mūsų smegenys pasirūpino, kad gerokai pasistengtume dėl savęs ir savo partnerio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.