Pavydu dėl svetimų nuotykių Maldyvuose? Kaip ne prasčiau pailsėti namuose

Karantino suvaržymų, darbo iš namų ir gilios žiemos išvarginti daugelis trokštame gero poilsio ir atsipalaidavimo. Jei nepavyksta gerai pailsėti, bet koks erzinantis dirgiklis „išklibina“ mūsų nuotaiką ir ji krenta į nepageidaujamas žemumas. Ir... dar tos karantino keliautojų nuotraukos Instagrame apie pasakiškus nuotykius Maldyvuose ar kitame saulėtame pasaulio krašte...

 Prasmingai ir kokybiškai pailsėti galime kiekvienas, nesvarbu kur bebūtume.<br> 123rf nuotr.
 Prasmingai ir kokybiškai pailsėti galime kiekvienas, nesvarbu kur bebūtume.<br> 123rf nuotr.
 Prasmingai ir kokybiškai pailsėti galime kiekvienas, nesvarbu kur bebūtume.<br> 123rf nuotr.
 Prasmingai ir kokybiškai pailsėti galime kiekvienas, nesvarbu kur bebūtume.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jurgita Yu Marcinkutė

Feb 17, 2021, 10:41 AM, atnaujinta Feb 17, 2021, 10:48 AM

Tačiau nervintis dėl to, kad šiuo metu nepavyksta pakeliauti, tikrai neverta. Prasmingai ir kokybiškai pailsėti galime kiekvienas, nesvarbu kur bebūtume. Tik reikia žinoti, ką veikti laisvalaikiu. Puikų to pavyzdį neseniai parodė viena pramogų pasaulio pora, pasidalindama vaizdais iš smagaus nuotykio savo namuose!

Geram poilsiui nebūtina stora piniginė

Mokslininkai, tyrinėjantys laisvalaikio ir kokybiško gyvenimo ypatumus, nustatė, kad visai nesvarbu kokiuose pasaulio kraštuose gyvena, kokioms kultūroms priklauso žmonės ir koks jų socialinis ar ekonominis statusas, geram poilsiui visada yra būdingi keli esminiai dalykai.

Pasirodo, nereikia išleisti daug pinigų ar daug vartoti. Svarbiausia, kad laisvalaikis būtų prasmingas. Geriausias to pavyzdys – skurdžiausių pasaulio kraštų gyventojai, kurie, nepaisydami savo vargingos buities, geba smagiai ilsėtis.

Neuropsichologai išsiaiškino, kad prasmingai pailsime tada, kada įsitraukiame į veiklas, kurios padeda mums išreikšti emocijas. Tai gali būti šokiai, dainavimas, tapymas, muzikos klausymas ar grojimas muzikos instrumentu. Labai raminančiai veikia tam tikrų amatų mokymasis, joga, kovos menai, dvasinės praktikos. Net prasmingi ir nuotaikingi pokalbiai, jumoristinių istorijų pasakojimas gerai atpalaiduoja.

Prasmingas poilsis didina asmens savivertę ir savigarbą, sustiprina pasitikėjimą savimi. Be to, išmokstama naujų dalykų, randamas harmoningas santykis su savimi ir kitais. Svarbiausia, kad atlėgsta stresas ir įtampa. Iš tikrųjų, mus vargina ne pats stresas, o tai, kad jį išgyvenę, negalime atsipalaiduoti. Prasmingas poilsis geriausiai „išgydo“ nuo streso ir nerimo.

Kai kurie neurologiniai tyrimai parodė, kad prasminga ir malonia veikla užsiimančio asmens organizme streso hormonu vadinamo kortizolio kiekis sumažėja trečdaliu. Be to, fiksuojamas žymus seratonino, dopamino, endorfinų ir oksitocino lygio padidėjimas. Būtent šios medžiagos, dar vadinamos neuromediatoriais, pasklidusios po smegenis, sukuria malonumo jausmą.

Seratoninas reguliuoja mūsų nuotaiką, miegą ir virškinimą. Dopaminas yra susijęs su apdovanojimu ir dėmesiu, kelia mūsų norą ko nors siekti. Oksitocinas yra susijęs su artumu ir meile, didina mūsų norą rūpintis ir branginti.

Dar įdomiau, kad išmokę prasmingai ilsėtis išsivaduojame nuo atostogų ir savaitgalio laukimo. Prasmingą poilsį ir džiaugsmą teikiančias veiklas galime sėkmingai „įkomponuoti“ į savo kasdienybę. Kuo jų daugiau, tuo daugiau pozityvių patirčių ir tuo labiau kyla gyvenimo kokybė. Prasmingai ilsėdamiesi tampame psichologiškai ištvermingesni ir atsparesni stresui.

Metas naujam hobiui?

Psichologai įsitikinę, kad aktyvumas – esminis žmogaus gyvenimo poreikis. Be jo gyvenimas atrodo nuobodus ir neprasmingas. Aktyvumas tarsi tiltas, kuriuo kiekvienas kasdien keliaujame sujungdami savo vidinį pasaulį su išoriniu.

Per veiklą mes pažįstame pasaulį, įgyjame žinių, tobuliname savo įgūdžius, išreiškiame jausmus, patiriame malonumus, rūpinamės savo poreikiais ir siekiame savo tikslų.

Pilnavertiškas aktyvumas apima šešias esmines gyvenimo sritis – intelektinę, dvasinę, fizinę, profesinę, socialinę ir emocinę. Prasmingas ir kokybiškas poilsis leidžia mėgautis gyvenimo kokybe visose šiose srityse. Ar pilnai tuo pasinaudojame?

Štai keli klausimai, kurie leidžia išsiaiškinti, ar dar yra rezervų pagerinti savo poilsį ir jam suteikti daugiau prasmės. Prisiminkime savo mėgstamiausias laisvalaikio veiklas ir paklauskime savęs:

Ar šios veiklos leidžia pasijausti tikruoju savimi?

Ar poilsis leidžia patirti gyvenimo balansą, harmoniją?

Ar laisvalaikis suteikia džiaugsmo?

Ar pramogos suteikia laisvės pojūtį, „ištraukia“ iš kasdieninės rutinos ir pareigų?

Ar laisvalaikio veikla stiprina socialinius ryšius su šeima, bendraminčiais?

Ar ilsėdamiesi tobulėjate, išmokstate ko nors naujo?

Vertėtų atidžiai „prafiltruoti“ savo laisvalaikio veiklas. Jeigu dauguma iš jų neturi šių požymių, tai – rimtas signalas, kad poilsis yra neprasmingas ir dėl to prarandama svarbi dalis gyvenimo kokybės.

Ką daryti? Galbūt dabar yra geriausia proga nuobodų laisvo laiko „stūmimą“ pakeisti nauju turiningu hobiu. Pasistengti verta, nes išmokę prasmingai leisti laisvalaikį, galime net būdami namuose patirti tokius pat malonumus kaip per egzotišką kelionę.

Autentiškumas – svarbiausia

Ką daryti, jeigu poilsis stokoja prasmės ir sunku suprasti, kaip jį būtų galima pagerinti? Tokiu atveju verta paeksperimentuoti ir paieškoti. Šie klausimai gali padėti rasti greičiau atsakymą:

Kas labiausiai patinka?

Kokius įgūdžius ir gebėjimus turite?

Kokius savo talentus norėtumėte lavinti?

Gal verta „atgaivinti“ anksčiau išbadytas veiklas?

Kokie yra asmeniniai poreikiai, patirtys, pasiekimai ir pomėgiai?

Prasmingos laisvalaikio veiklos turėtų apimti tik konkrečiam asmeniui rūpimus dalykus. Autentiškumas – svarbiausia. Tik tai leidžia susikurti įkvepiančių patirčių.

Kaip ir mūsų kasdieniniai darbai, laisvalaikio veikla tampa įpročiu, jei tuo užsiimame reguliariai. Naujoms prasmingoms veikloms įtvirtinti padeda kelios psichologinės gudrybės. Būtina rasti hobiams tinkamiausią laiką paroje, savaitėje ar mėnesyje. Nauja laisvalaikio veikla derėtų užsiimti reguliariai, tačiau rutina turi būti lanksti, patraukli. Labai svarbu išlaikyti pozityvų nusiteikimą, entuziazmą. Sėkmės ir laimėjimų siekis visada pakelia motyvaciją tęsti. Kai į laisvalaikio veiklas įtraukiame šeimos narius, draugus ar bendraminčius, ne tik gerai pailsime, bet ir sustipriname savo socialinius ryšius, kurie yra labai svarbūs bendram mūsų laimės pojūčiui.

Kai išmokstame mėgautis prasmingu poilsiu, kiekviena laisvalaikio minutė leidžia giliai atsipalaiduoti ir augti asmenybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.