Tiesia pagalbos ranką vaikų dienos centrų specialistams: to vis dar trūksta

Su psichologinėmis bei skurdo problemomis namuose susiduriantiems vaikams pagalbos ranką išties kartu su socialinių pokyčių inkubatoriumi „Domus Solis“ bendradarbiaujantys rotariečiai, kurie inicijuoja projektą „Mažieji angelai“, padėsiantį vaikų dienos centrų specialistams didinti kompetencijas darbui su vaikais.

 Pirmajam „Mažieji angelai“ projektui jau yra pasiruošta. <br> 123rf nuotr.
 Pirmajam „Mažieji angelai“ projektui jau yra pasiruošta. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2021, 1:43 PM

Į vaikų dienos centrus susirenka vaikai, dažnai susiduriantys su patyčiomis, psichologinėmis, socialinėmis problemomis ir nesulaukiantys reikiamos pagalbos namuose. Siekiant vaikams padėti įveikti šias problemas, kartu su „Domus Solis“ bendradarbiaujantis Vilniaus Rotary klubas „Vytis“ inicijuoja projektą „Mažieji angelai“. Jo metu su vaikais dirbantys specialistai bus mokomi, kaip efektyviau šiems vaikams padėti. Kursai stiprins specialistų kompetencijas, ugdys gebėjimą bendradarbiauti tarpusavyje ir mokys asmeninio atsinaujinimo (angl. „restart“) technikų.

„Visuomeninę veiklą šioje srityje vykdome ilgai, teko daug bendrauti su dienos centrų darbuotojais, vadovais ir net kelių miestelių merais. Iš jų girdime ir matome didelį tokių mokymų poreikį. Tai yra pirmasis – pilotinis projektas, jame dalyvaus apie 10-15 darbuotojų. Daugelis jų yra iš tų vaikų dienos centrų, su kuriais bendrauja ar juose savanoriauja Lietuvos „Rotary“ klubų nariai. Ateityje norime didinti projekto apimtį, kad dalyvauti jame galėtų kuo daugiau vaikų dienos centrų darbuotojų“, – sako Vilniaus RK „Vytis“ narė ir projekto „Vaikų svajonės“ vadovė Rasa Statulevičienė. Ji patikslina, kad pirmieji dalyviai bus iš skirtingų miestų – Plungės, Šilutės, Ukmergės, Pasvalio, Šalčininkų ir kt.

Pilotinius 8-ių mėnesių programos mokymus planuojama pradėti vos pasibaigus karantinui ar panaikinus ribojimus, kurie neleidžia tam tikrai grupei žmonių būti vienoje patalpoje. Pirmasis ir paskutinis susitikimai bus vedami gyvai, visi kiti vyks nuotoliniu būdu – pirmieji 10 vyks kas savaitę, likę 7 – kas tris. Prie šio projekto įgyvendinimo taip pat prisideda Plungės, N. Akmenės, Ukmergės, Šalčininkų, Pasvalio Rotary klubai bei Šilutės ir Vilniaus Vidinio Rato klubai.

Statistiniai duomenys rodo, kad beveik ketvirtadalis mokyklinio amžiaus vaikų jaučia nepakankamą šeimos paramą ir beveik tiek pat vaikų jaučia nervinę įtampą. Gauti reikalingą dėmesį augant socialinės rizikos šeimose vaikams gali būti sudėtinga, todėl svarbu, kad vaikų dienos centruose būtų galimybė suteikti pagalbą, kurios negauna namuose.

Pilotinių mokymų metu vaikų dienos centro darbuotojai mokysis psichologinės traumos atpažinimo, vaikų grupės santykių valdymo, analizuos sudėtingus atvejus ir kt. Tai padės darbuotojams dorotis su kasdienybėje kylančiais konfliktais, patyčiomis ir suteiks žinių kaip dirbti su vaikais, kurie turi emocinių, sveikatos, mokymosi sunkumų ar susiduria su panika, nerimu bei neviltimi. Siekiant, kad kiekvienam vaikui būtų suteikiama būtent jam reikiama pagalba, vaikų poreikius bei elgesį darbuotojams labiau suprasti padės ne tik psichologai bei psichoterapeutai, bet ir socialiniai pedagogai, integruotos kūno ir judesio terapijos praktikai, šokio terapeutai, aktoriai bei kiti specialistai. Mokymų metu bus teikiama ir darbuotojams reikalinga pagalba.

„Vienas iš didžiausių mokymų tikslų yra suteikti darbuotojams visas reikalingas žinias apie vaikų psichikos sveikatą, išmokyti suteikti reikalingą emocinę pagalbą, taip siekiant pasiūlyti vaikams didesnę vertę. Žinoma, suteikti pagalbą reikia ir patiems darbuotojams – kartais tikrai gali būti sunku atsiriboti nuo sudėtingų situacijų, jautrių vaikų patirčių, todėl stengsimės suburti bendruomenę“, – sako „Domus Solis“ atstovė Irena Blaževičė.

Pasak I. Blaževičės, pirmasis ir paskutinis susitikimai bus organizuojami gyvai, kad darbuotojai susipažintų, pabendrautų tarpusavyje. Tam, kad visi tikrai galėtų susiburti, bus finansuojamas atvykimas, maistas, nakvynė. Taip pat viso projekto metu, 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę, esant poreikiui, bus teikiama psichologinė pagalba.

Pirmajam „Mažieji angelai“ projektui jau yra pasiruošta. Jam pasiteisinus, tikimasi, kad ateityje jis galės būti vykdomas didesniu mastu, vienų mokymų metu dalyvaujant 25 darbuotojams iš skirtingų vaikų dienos centrų. Norintys prisidėti skiriant paramą šiam projektui yra kviečiami susisiekti su Vilniaus Rotary klubu „Vytis“ arba socialinių pokyčių inkubatoriumi „Domus Solis“. Taip pat prisidėti prie kilnaus tikslo galima pervedant auką į specialiai šiam projektui atidarytą Paysera sąskaitą – LT413500010010268879.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.