Kaip pabėgti nuo amžiaus? Žinomi sportininkai išdavė paslaptį

Aukšto meistriškumo sportininkai siekia rekordų ir perkopę per 40 metų. Sporto žvaigždės gali sau leisti būrio trenerių, fizioterapeutų ir gydytojų paslaugas. Bet pastaruoju metu amžiaus ribas vis labiau trina sportuojantys senjorai ir senjorės. Australė Heather Lee 2019-aisiais pagerino 3000 metrų ėjimo rekordą 90–94 metų amžiaus grupėje. Pradėjusi sportuoti tik 84-erių ji tris kartus per savaitę mankštinosi su asmeniniu treneriu.

Pastaruoju metu amžiaus ribas vis labiau trina sportuojantys senjorai ir senjorės. <br>„123rf.com“ nuotr.
Pastaruoju metu amžiaus ribas vis labiau trina sportuojantys senjorai ir senjorės. <br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2021, 12:35 PM

Tomas Brady šį vasarį vėl laimėjo „Superbowl“ – aukščiausią amerikietiškojo futbolo apdovanojimą. Tai jo septintoji Supertaurė, nors jam jau 43-eji. Amerikietiškąjį futbolą, vaizdžiai vadinamą kaulų malūnu, dauguma palieka po ketverių metų. T.Brady žaidžia jau 20 metų.

23-ejų „Grand Slam“ teniso turnyrų nugalėtoja Serena Williams norėtų dalyvauti olimpinėse žaidynėse, nors jai jau 39-eri.

Tokį troškimą turi ir golfo žaidėjas Tigeris Woodsas, jei jam pavyks laiku atsigauti po automobilio avarijos. Per praėjusį ketvirtį amžiaus jis laimėjo daugiau nei 90 svarbių golfo turnyrų. T.Woodsui – 45 metai.

Itin stebina brandaus amžiaus senjorų pasiekimai per Havajų triatloną, dar vadinamą „Geležinio vyro“ („Ironman“) varžybomis, – 3,8 km plaukimas, 180 km važiavimas dviračiu ir 42 km bėgimas. Ypač išaugo vyresnių nei 40 metų dalyvių skaičius.

Dar 1986 metais vyresnio amžiaus vyrai per varžybas nesudarė nė trečdalio dalyvių, po 30 metų – jau daugumą. Stebina tai, kad jų pasiekti laiko rezultatai nebuvo vidutiniškai blogesni.

Net dešimties greičiausių klasikinio triatlono finalininkų amžius pasislinko nuo įpusėjusių trečiąją dešimtį iki įpusėjusių ketvirtąją. Net nugalėtojai, perkopę per 40 metų, nebėra retenybė.

Naujojoje Zelandijoje „Geležinio vyro“ varžybų laimėtoju tapo 43-ejų Cameronas Brownas. Natascha Badmann triumfavo 2012-aisiais Pietų Afrikos Respublikoje būdama 45-erių.

Žymiu rezultatų pagerėjimu per Havajų triatloną galėjo pasigirti būtent 60–64 metų sportininkai. Vienas paaiškinimų galėtų būti fiziologinės vadinamosios kūdikių bumo kartos (gimusių 1946–1954; 1955–1965 m.) savybės.

„Daugelis jų visą gyvenimą buvo labai aktyvūs“, – sakė ištvermės ugdymo treneris Joe Frielas (78 m.), knygos „Greitai po 50“ („Fast after 50“) autorius.

Daugelis naudojasi sporto programėlėmis, globalios padėties nustatymo sistemomis, žingsniamačiais, kai kurie mankštinasi su asmeniniu treneriu.

50 metų – iki šiol buvusi negailestinga amžiaus riba, kai profesionaliems sportininkams tenka pasitraukti, šiais laikais yra kaip 30. Bent taip savo knygoje teigia amerikietis J.Frielas.

Per praėjusį šimtmetį gyvenimo trukmė pasaulyje kasmet vidutiniškai ilgėjo trimis mėnesiais. Daugiau nei 600 mln. pasaulio gyventojų yra per 65 metus. Šis skaičius iki 2050-ųjų galėtų išaugti daugiau nei du kartus.

Senjorų sporto studijos byloja apie sveiko senėjimo procesą, kurį specialistai vadina „successful ageing“ – sėkmingu senėjimu.

Svarbiausias priešas – ne konkurencinė kova, o savas kūnas – jo senėjimo procesas.

Įpusėjus trečiąją dešimtį raumenys tampa silpnesni, tarp 30 ir 50 gyvenimo metų maksimalus kraujo deguonies pasisavinimas kasmet mažėja apie vieną procentą, po to – dar greičiau. Tai reiškia, kad tam pačiam rezultatui pasiekti reikia vis daugiau pastangų.

Bet 2019-aisiais Kenijos ilgų nuotolių bėgikas tuomet 34-erių Eliudas Kipchoge Vienoje (Austrija) maratoną nubėgo greičiau nei per dvi valandas. Kas tai lėmė – bėgimo ypatumai ir ilgametė patirtis? Žinoma, pirmiausia – puiki fizinė forma.

85-erių japonas Hiromu Inada 2018-aisiais per klasikinio triatlono varžybas Havajuose pagerino dalyvių amžiaus rekordą. „Už to slypi labai sisteminga treniruotė“, – sakė prancūzų tyrėjas Romualdas Lepersas, įvertinęs senjoro iš Tekančios Saulės šalies duomenis.

Buvęs televizijos reporteris H.Inoda išėjęs į pensiją 60 metų reguliariai plaukiojo, po devynerių metų nusipirko lenktyninį dviratį. Jo debiutas per Havajų triatloną įvyko, kai jam buvo 76-eri. Japonas nepasiekė 17 val. limito ir iškrito iš vertinimo.

Bet H.Inoda nenuleido rankų – būdamas 79-erių pateko į Havajų triatloną ir nuo to laiko yra nuolatinis šių varžybų dalyvis. Ir net jei pasiekia tikslą atsilikęs nuo nugalėtojo beveik devynias valandas, „pavėlavusįjį“ žiūrovai sveikina kaip čempioną.

H.Inodos pasiekimai nėra išimtis, sakė tyrėjas R.Lepersas. Prancūzo teigimu, žmogaus organizmas gali stebėtinai gerai atlikti savo funkcijas iki gyvenimo pabaigos. Sąlyga – turi būti toliau treniruojamas.

Kūno gebėjimų nykimo greitis negailestingas kaip laikas ir jis beveik nesulaikomas – bent iki šiol buvo paplitusi tokia nuomonė.

Dabar vis daugiau kalbama apie „disuse theory“ – sumažėjusio fizinio aktyvumo teoriją. Jos esmė – blogą fizinę sveikatą dažnai lemia ne natūralus senėjimo procesas, o judėjimo trūkumas. Tie, kurie mano, kad yra per seni sportui, iš tikrųjų sensta greičiau.

„Ilgą laiką trūko patikimų duomenų, kad būtų galima atskirti neišvengiamo senėjimo ir fizinio neveikimo poveikį, – sakė Toronto (Kanada) Jorko universiteto sporto specialistas Josephas Bakeris. – Mes, tyrėjai, daug dėmesio skiriame sportininkų pajėgumų tobulėjimui, bet beveik nesistengiame suvokti, kokiu būdu jie galėtų ilgiau išlaikyti gerą fizinę formą.“

J.Bakerio teigimu, pirmieji 30 gyvenimo metų buvo kuo puikiausiai ištyrinėti, o paskesni 60 lieka nežinoma žemė.

Žinoma, esama kelių studijų, kurios analizuoja neišvengiamą žmogaus fizinių pajėgumų praradimą. Kodėl taip yra?

Į šį klausimą tyrėjai dar negali išsamiai atsakyti. Bet jau žinoma: kas stropiai treniruojasi, gali gerokai sulėtinti organizmo gebėjimų nykimą – net per pusę.

Bet iš kur vyresni ar net itin brandūs sportuojantys žmonės semiasi motyvacijos grumtis su amžiumi?

„Noriu tapti triatlono varžybų čempionu, 2025-aisiais nugalėti 80 plius amžiaus dalyvių grupėje“, – pasiryžęs 75-erių Otto Tylkowski iš Hamburgo (Vokietija).

Šioje grupėje – nedaug konkurentų. Tas, kuris pasiekia tikslą, turi puikių galimybių atsistoti ant nugalėtojų pakylos. Dabar O.Tylkowski rungtyniauja dar su 75-mečiais, o čia konkurencija gana didelė.

Vokietis laukia savo 80-ojo gimtadienio taip pat nekantriai kaip 18 metų paauglys. Bendrovės konsultantu dirbęs O.Tylkowski visuomet daug sportavo, sulaukęs 50-ies – dar aktyviau. Maratoną yra nubėgęs per mažiau nei tris valandas.

Iki šiol vokietis rodė geresnius rezultatus, palyginti su pareiškusiais norą dalyvauti varžybose. O.Tylkowski net 13 kartų stojo į Havajų triatlono startą. Gal vyriškis turi slaptą receptą?

„Jokio, išskyrus sukąsti dantis – ir pirmyn, – patikino vokietis. Atsisakęs mėsos ir alaus galėčiau būti dar spartesnis. Bet geras didkepsnis ir pora bokalų alaus gamtoje – tai mano tradicija.“

Vyresnio amžiaus sportininkams labai svarbu apsisaugoti nuo galimų sužeidimų. Taip įspėja žinomas ištvermės ugdymo treneris ir knygų autorius Philas Maffetone’as (69 m.). Perkopusieji per 30 metų privalo daugiau dėmesio skirti poilsiui ir miegui.

Atrodo, kad legendinis amerikietiškojo futbolo žaidėjas T.Brady bėga nuo savo 43 metų. Bet tai rizikinga. Ypač užsiimant sportu, kur dažni susidūrimai su kitais žaidėjais ir galvos smegenų sutrenkimai padidina degeneracinės smegenų ligos riziką.

Siekdamas ir toliau išlaikyti gerą fizinę formą T.Brady galėtų išlikti aktyvus. Bet jam reikėtų nedelsiant atsisveikinti su amerikietiškuoju futbolu ir pasirinkti galbūt švelnesnes fizinio aktyvumo formas – važinėjimą dviračiu ar golfą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.