Kodėl lietuviai pykstasi su artimaisiais dėl skiepų? A. Užkalnis ir G. Navaitis nurodė priežastis

Šį pirmadienį startuoja naujasis TV3 sezonas „skirtingai nuostabūs“, o kartu su juo – ir aktualijų laida „Karštai su tv3.lt“. Laidos pašnekovai su Artūru Anužiu priešakyje ir toliau diskutuos nepatogiomis temomis bei drąsiai palies opiausias Lietuvos problemas. Tačiau čia išgirsti bus visi – laidoje susiduria skirtingi požiūriai ir skirtingos nuomonės.

 A.Užkalnis.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
 A.Užkalnis.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2021, 3:54 PM

Pirmojoje sezono laidoje psichologas bei profesorius Gediminas Navaitis ir rašytojas Andrius Užkalnis diskutuos apie problemą, kuri šiandien tampa vis aktualesnė – Lietuva dar labiau skaldosi, o viena iš to priežasčių – vakcinos nuo koronaviruso. A. Anužis pašnekovų klaus – kas lemia tokį ryškų susiskaldymą?

A. Užkalnis neslėps, jog tai, kas vyksta dabar, neretai primena tą Lietuvą, kokioje gyvenome Rolando Pakso susipriešinimo laikais. Anot jo, ne tik mažai kuo skiriasi terminologija – yra ir kitų panašumų.

„Tie, kurie gyvena šalia vieni kitų – kaimynai, giminės – tuo principu, kad jiems pasiskiepijimas arba ne pasidaro pagrindinis vertybinis dalykas, netgi ima nutraukti bendravimą su žmonėmis, su kuriais jie normaliai bendravo metų metus“, – pastebės laidoje rašytojas.

A. Užkalnis įsitikinęs, kad tokį šalies susiskaldymą lemia dvi pagrindinės priežastys. „Vienas dalykas yra tas, jog labai nepadėjo vyriausybės neryžtingumas, trypčiojimas ir baikštus dairymasis per petį. Kartais yra nepopuliarios priemonės, kurios yra reikalingos visuomenės saugumui ir sveikatai užtikrinti, o ten turi būti atitinkami planai ir ryžtas.

Kitas dalykas – vyriausybės nemokėjimas komunikuoti. Kai kurie žmonės sako, kad konservatoriai turi prakeiksmą ir visuomet „užsirauna“ ant kokios nors krizės, kurią reikia taisyti. Bet jie turi ir savo pačių prakeiksmą. Tai – nepasiruošimas komunikuoti“, – įsitikinęs jis.

Tam pritaria ir psichologas G. Navaitis, kuris tikina, kad Lietuvos piliečiai pasidalijo į skirtingas barikadų puses, o tai neretai galima sieti ir su pilietiniu karu: „Vyriausybės ir Seimo komunikacija yra kaip niekad netikusi. Galiausiai, reikėtų nepamiršti, į kokius žmonės kreipiamasi – juk ne kiekvienas žmogus Lietuvoje yra pakankamai išsilavinęs.“

Vis dėlto, anot psichologo, yra ir kitas niuansas – mūsų tautiečiams trūksta kultūros, kai susiduria du skirtingi poliai. „Lietuvai bendrąja prasme trūksta gebėjimo diskutuoti, ir, galbūt, tam tikrų ritualų šioje srityje. Nes jei mes tai gebėtume, nešnekėtume, kad esame skirtingose barikadų pusėse. Juk, kaip bebūtų, visi esame Lietuvos piliečiai ir turėtume būti toje pačioje barikadų pusėje“, – sako jis.

Kodėl dėl koronaviruso vakcinos nebesutarti ima net tėvai su vaikais? Ar žinomi žmonės reikšdamiesi socialinėje erdvėje dar labiau neskatina šalies susiskaldymo? Galiausiai, kaip visam tam padaryti galą?

Atsakymai į visus klausimus – jau šiandien 19.30 val. per TV3 pirmoje šio sezono laidoje „Karštai su tv3.lt“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.