5 ekspertės patarimai, kaip paminėti mirusiųjų dieną, jeigu negalite nuvykti į kapines

Mirusius artimuosius per Vėlines tradiciškai prisimename ant kapo uždegdami žvakelę, tačiau pagerbti išėjusiojo atminimą galima ir tuomet, kai aplankyti amžinojo poilsio vietos nėra galimybės. Karolina Lukošienė, Kaune įsikūrusių „Rekviem“ atsisveikinimo namų ceremonijų organizatorė, pataria, kaip dar galima paminėti mirusiųjų dieną ir artimojo atminimą.

Mirusiuosius galima pagerbti ne tik kapinėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mirusiuosius galima pagerbti ne tik kapinėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2021, 4:22 PM

„Nors tradiciškai manoma, kad per Vėlines būtina vykti į kapines, mylimus žmones galima prisiminti pačiais įvairiausiais būdais. Svarbiausia – tądien apie juos pagalvoti, vakarieniaujant su šeima pasidalinti įvairiausiomis istorijomis, susijusiomis su anapilin iškeliavusiais artimaisiais. Galima netgi pačią vakarienę ruošti pagal mirusio artimojo receptą, pasiklausyti jo mėgstamos muzikos ar įsijungti filmą, kuris patiko žmogui“, – vardija K. Lukošienė.

Ekspertė dalijasi keliais paprastais būdais, kaip per Vėlines ir ne vien per jas galima prisiminti mirusiuosius.

Aplankykite velionio mėgtas vietas. Senamiestis, parkas, pilis ar pažintinis takas? Pasivaikščiokite po vietas, kuriose kartu leisdavote laiką ar kurios itin patiko mirusiajam. Kitas variantas – apsilankyti ten, kur artimas žmogus svajojo nuvykti, bet taip ir liko neaplankęs.

Laiškas mirusiajam. Netekus artimo žmogaus, dažnai lieka jam neišsakytų žodžių, minčių, kurios ilgą laiką neduoda ramybės. Laiške žmogui, kurio netekote, galima surašyti tai, kas liko neišsakyta, pasidalyti vienu tobulu prisiminimu ar papasakoti, kaip gyvenate dabar. Laiškas leis jums išsakyti susikaupusius jausmus, pačiam susidėlioti mintis. Vėliau, jei norite, laišką galima perskaityti garsiai, saugoti brangioje vietoje ar sudeginti. Kai dalinamės giliausiais jausmais ir prisiminimais, jaučiamės mažiau vieniši, todėl laišką rašyti ar skaityti galima ir kartu su kitais šeimos nariais.

Kurkite, kad išreikštumėte jausmus. Menas gali veikti kaip terapija. Nesvarbu, jei niekada iki šiol nebandėte piešti, tapyti ar kurti, svarbiausia – pamėginti išreikšti save. Rezultato galite niekam nerodyti, nebent pats norėsite kūriniu pasidalinti. Tapyti, piešti, rašyti eilėraščius, kurti muziką – tinka viskas, kas padeda atsipalaiduoti. Tai ypač geras pasirinkimas, jei namuose yra vaikų, kurie taip pat prisimena mirusįjį.

Pagaminkite patiekalą, kurį mėgdavo velionis. Mirusiųjų dieną galite paminėti jaukiai namuose gamindami artimojo mėgtą patiekalą. O gal jūsų artimasis labai mėgo gaminti ir yra sukaupęs didelę receptų kolekciją? Vėlinės – puiki proga pasigardžiuoti artimųjų mėgtais patiekalais ir prie vakarienės stalo pasidalyti istorijomis bei prisiminimais.

Namų aplinkoje skirta vieta mirusiajam atminti. Savo namuose galite įkurti erdvę, kurioje sudėsite prisiminimus apie mirusįjį keliančius daiktus, nuotraukas, uždegsite žvakę. Tokios vietos kūrimas kartu su namiškiais veikia kaip terapija – visi kartu galite pasidalinti prisiminimais apie velionį, kylančiais jausmais. Kasdienis žvakės deginimas gali tapti sielą raminančiu ritualu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?