Vienišumas pasitinkant Naujuosius: psichologo patarimai, kaip tvarkytis su šiuo jausmu

Artėjantis Naujųjų metų sutikimas ne visiems asocijuojasi su džiaugsmu ir būriu draugų – būtent šventinis laikotarpis yra itin jautrus vienišumą jaučiantiems žmonėms. „Tele2“ kartu su „Jaunimo linija“ gruodžio mėnesį ragina rūpintis savo emocine sveikata ir dalinasi psichologo patarimais, kaip atpažinti bei valdyti vienišumo jausmą.

 Vienišumas.<br> 123rf nuotr.
 Vienišumas.<br> 123rf nuotr.
 Mykolas Kriščiūnas.
 Mykolas Kriščiūnas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 29, 2021, 11:02 AM

„Jaunimo linijos“ Kauno padalinio vadovas Mykolas Kriščiūnas aiškina, kad vienatvė ir vienišumas yra skirtingi dalykai. Pasak jo, vienatvė yra jausmas, kai būname vieni, tačiau jaučiamės gerai, o vienišumas – kai nejaučiame ryšio su žmonėmis, net jei ir esame jų apsupti. Specialisto teigimu, žmonės istoriškai yra įpratę gyventi bendruomenėje, o vienišumas signalizuoja apie tai, kad nejaučiame ryšio su ja.

Įvairios vienišumo priežastys

Pasak M. Kriščiūno, vienišumo šaltiniai gali būti labai įvairūs: nuo socialinio kontaktų trūkumo iki įpročio nemegzti ryšių su žmonėmis. Specialistas pabrėžia, kad dabartinė pandemijos situacija taip pat lemia vienišumo jausmo paaštrėjimą, nes ilgai nesimatę su artimais žmonėmis prarandame net ilgamečius ryšius.

„Šiais laikais socialiniuose tinkluose matomi dalykai labiausiai sužadina vienišumą, kadangi stebime kaip kiti džiaugiasi, yra kitų žmonių apsuptyje ir natūraliai juos lyginame su savimi. Šį jausmą gali suintensyvinti ir liūdna muzika, knygos, filmai ar nuotraukos. Žmogui svarbu suprasti, kad šis jausmas ne visada yra blogas ir nebūtinai lydi visose gyvenimo srityse. Vienišumo pastebėjimas leidžia įsigilinti į tai, kaip galime bandyti tą ryšį su žmonėmis užmegzti“, – pabrėžia psichologas.

Svarbu įsiklausyti į savo poreikius

Specialistas dalinasi svarbiausiais patarimais, kurie gali padėti susitvarkyti ar net susidraugauti su užklupusiu vienišumo jausmu:

1. Priimti vienišumą. Nuo šio jausmo nereikėtų bėgti ar kažkaip jį užgniaužti, nes taip galite ir pakenkti sau. Pajutus vienišumą, svarbu įsiklausyti, priimti dabartinę savijautą ir suprasti, ar norite kažką keisti. Jeigu vienišumas nėra toks intensyvus ir viską apimantis, jis nebūtinai turi sukelti sunkumų, galbūt galima šiame jausme ir savo elgesyje atrasti kažkokių naujovių. Nors kartais mums nesinori vienišumo, atkreipti į jį dėmesį yra būtina ir naudinga.

2. Prisijungti prie bendruomenės. Žmonės, kurie jaučia intensyvesnį ir užsitęsusį vienišumą, dažnai nori būti bendruomenės dalimi. Bendrumo jausmą gali suteikti šeima, draugai ar aplinkiniai žmonės, kuriuos sieja bendros veiklos arba pomėgiai. Šventiniu laikotarpiu labai populiari įvairaus pobūdžio savanorystė, kuri padeda pasijausti bendruomenės dalimi ir suteikia dalinimosi džiaugsmo. Savanoriai kartu siekia bendro kilnaus tikslo ir mezga ryšius su įvairaus amžiaus bendruomenių nariais.

3. Įsiklausyti į save. Išvengti vienišumo gali būti sunku, o kartais norisi jį tiesiog išjausti. Bene svarbiausia taisyklė, norint susidraugauti su vienišumo jausmu – įsiklausyti į jį ir išgirsti savo poreikius. Galbūt jūs tuo metu tiesiog nenorite būti su žmonėmis, gal jums norisi save palepinti kažkokia pramoga ar veikla? Jeigu vienišumo jausmas niekur nedingsta ir vis intensyvėja, naudinga pasikalbėti su artimais žmonėmis arba kreiptis į emocinės pagalbos centrus. „Jaunimo linijos“ ar kiti specialistai išklausys ir padės ieškantiems žmogiško ryšio bei pokalbio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.