Klaipėdoje rastas kūdikio kūnas: „Galėjo būti išvengta šios tragedijos“

Šiandien pasirodė žinia, jog „garažų masyve Klaipėdoje radus kūdikio kūną, policija sulaikė du įtariamuosius – kūdikį galbūt pagimdžiusią moterį ir vyriškį.“ Naujienų portalai rašo, jog „pirminiais duomenimis, kūdikis galėjo gimti gyvas, jo mirties priežastis tiriama. Jis galėjo būti pagimdytas garažų masyve lauke. Išorinių smurto požymių nepastebėta. 35 metų įtariamoji motina buvo nuvežta į ligoninę, vėliau ji vėl buvo perduota pareigūnams.“

 Smurtas prieš vaikus.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Smurtas prieš vaikus.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2022, 3:34 PM

Tokios tragedijos Lietuvoje įvyksta bent kelis kartus metuose, tačiau informacijos apie pagalbą nėščioms krizėje po straipsniais nepateikiama, nors ji būtina, – sako VšĮ „Krizinio nėštumo centro“ vadovė Zita Tomilinienė. Ji atkreipia dėmesį, kad atvejai, kuomet moterys slepia nėštumą nuo artimųjų ir slapčia pagimdo bei nužudo savo naujagimius yra pasekmės gilios krizės, kurią išgyveno nėščia moteris, bijodama aplinkinių pasmerkimo ir kuri nežinojo, kur kreiptis pagalbos.

„Neplanuoto, nelaukto nėštumo metu moterys gana dažnai patiria psichologinę įtampą ir baimę dėl ateities, kuri gali peraugti į asmeninę krizę ir pastūmėti pasielgti neadekvačiai. Laiku suteikus tinkamą pagalbą nėščioms moterims sunkiausiu periodu, būtų galima užkirsti kelią nelaimei.

„Noriu paraginti visus – jei pastebite nėščią moterį, kuri stokoja palaikymo savo artimoje aplinkoje, skambinkite mums, jūs galite padėti išgelbėti ne vieną gyvybę“, – sako Z.Tomilinienė.

Per aštuonerius gyvavimo metus centras padėjo daugiau kaip 2500 moterų, išgyvenančių krizinį nėštumą. „Krizinio nėštumo centro“ žiniomis, po suteiktos pagalbos, gimė per 450 kūdikių.

„Turėjome ne vieną nėščią moterį, kuri taip išgyveno dėl neplanuoto nėštumo, jog net galvojo apie savižudybę, tačiau sulaukusios visapusiškos pagalbos, jos pagimdė ir sėkmingai augina savo vaikus, o praėjus porai metų net išreiškė norą pačios savanoriauti šiame centre“, – džiaugiasi Z.Tomilinienė.

„Krizinio nėštumo centras“ padeda ne tik nėštumo laikotarpiu, bet ir pirmaisiais vaiko auginimo metais. Visos čia besikreipiančios nėščios moterys gauna nemokamą emocinę, psichologinę, socialinę, materialinę pagalbą. Joms padedama pasiruošti kūdikio gimdymui, žindymui ir priežiūrai, moterys gauna reikalingą kūdikio kraitelį (rūbelius, vežimą, lovytę, sauskelnes). Jei moteris tikrai nemato galimybės auginti vaikelį, centro darbuotojai suteikia informaciją apie galimybę saugiai palikti kūdikį gyvybės langelyje arba ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.