Vyras po moters padu: kokie ženklai tą išduoda

Kodėl vienu blogiausių vyrai laiko vertinimą, jei apie juos pasakoma – tu esi po žmonos padu? Kitaip tariant, kontroliuojamas moters arba priklausomas nuo jos. Atsakymas į šį klausimą yra po nosimi – dauguma vyrų bijo savo intymių partnerių. Štai kokiose situacijose galima atpažinti baimę.

 Vyrai dažnai moterų bijo, nors patys sau to nepripažįsta.<br>123rf nuotr.
 Vyrai dažnai moterų bijo, nors patys sau to nepripažįsta.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2022, 11:05 AM

Kažkodėl tarsi aišku, kodėl moterys galėtų bijoti vyrų. Pagal prigimtį jie demonstruoja jėgą daugumoje situacijų tiek asmeninėje, tiek profesinėje aplinkoje. Mintis, kad vyrai bijo moterų, yra drąsi ir kai kuriems galėtų pasirodyti net įžeidžianti.

Psichoterapeutas Avrumas Weissas naujausioje knygoje „Paslėpta akivaizdžiai: kaip vyrų baimės moterų atžvilgiu formuoja jų intymius santykius“ („Hidden in Plain Sight: How Men’s Fears of Women Shape Their Intimate Relationships“) rašo, kad vyrų baimė moterų atžvilgiu yra mažiau pastebima, labiau paslėpta ne tik nuo moterų, kitų vyrų, bet ir nuo jų pačių.

Vyrai taip gerai sugeba slėpti savo baimes ir silpnąsias vietas, kad net jų motinos ar mylimosios nenutuokia, kaip jie bijo. A.Weissas įsitikinęs, kad vyrai bijo būti priklausomi nuo moters, neatitikti jų reikalavimų, būti palikti, tapti moteriški ar patekti į savotiškus moterų spąstus.

Stiprioji lytis slepia savo baimes, nes buvo mokyta, esą tikri vyrai nebijo. O jei vis dėlto jie pajunta baimę, jokiu būdu niekam niekada to nevalia atskleisti, nes praras pagarbą ir pateks į prastą konkurencinę padėtį tarp kitų vyrų.

Slėpti savo baimes daugumai vyrų taip įprasta, kad jie net gali ir nenutuokti jų turintys. Vis dėlto jas rasti ir atpažinti nėra sunku.

Kad ir kaip būtų, baimes, susijusias su moterimis, vyrams lengviau slėpti profesinėje veikloje, draugų rate nei asmeniniame gyvenime, intymiomis akimirkomis, kai yra galimybė tapti sau atviresniems. Moterys, atvirkščiai, dažniau dalijasi savo silpnybėmis viena su kita.

Vyrų baimės moterų atžvilgiu gali kilti, kai jie susiduria su moterimi, kuri turi daugiau įtakos ar valdžios, aiškiai parodo, kad yra stipri, savimi pasitikinti arba net pikta. Atlikus mokslinius tyrimus buvo padaryta išvada – kuo daugiau moteris pasiekusi darbe, tuo ji mažiau mėgstama vyrų.

Psichiatras A.Weissas pateikė keletą pavyzdžių, kai vyrų baimės atsiskleidžia intymiuose santykiuose. Gal šios situacijos padės nustatyti savo baimes, apie kurias nežinojote arba vengėte galvoti.

Pavyzdžiui, namuose jūsų laukia moteris. Baigiantis darbo dienai draugas netikėtai pakviečia į barą. Jūs ir jūsų mylimoji neturėjote planų šiam vakarui, tačiau sulaukęs kvietimo pirmiausia pagalvojate ne apie tai, kad mielai pavakarotumėte su draugu, o pradedate svarstyti, ar tai nesupykdys jūsų antrosios pusės.

Jūs žinote, kad ji niekada nėra prieštaravusi jūsų susitikimams su draugais – tai ne ta kompanija, kuri leidžiasi po striptizo barus ir medžioja moteris. Tačiau nepaisydamas to ir net po skambučio partnerei jūs vis tiek jaučiatės tarsi darantis kažką bloga. Jūs norėtumėte jaustis laisvas, neapsunkintas.

Štai kitas pavyzdys. Vakare kartu su savo partnere grįžtate namo ir pastebite, kad ji blogos nuotaikos. Kai paklausiate, ar jai viskas gerai, ji tikina, kad taip. Vis dėlto jūs negalite nusikratyti kažkokio nelengvo jausmo. Kuo ilgiau ji išlieka blogos nuotaikos, tuo labiau jūs jaudinatės.

Kol pagaliau jos bloga nuotaika tampa jūsų didžiausiu rūpesčiu, kurį turite žūtbūt išspręsti. Nusprendžiate, kad ji yra supykusi ant jūsų, nes jūs esą padarėte ką nors blogo, tačiau neturite jokio supratimo, kas tai yra. Jūs trokštate kuo greičiau iš šios situacijos išeiti ir nusiraminti.

Dar vienas pavyzdys. Su moterimi kuriate rimtus santykius jau ilgą laiką. Staiga tarp jūsų įsiplieskė ginčas. Moteris jaučiasi įžeista ir yra pikta. Vyras – nusiminęs, nes moters ašaros jį verčia jaustis nepatogiai.

Vyras norėtų jausti užuojautą, tačiau jam trukdo kažkokie kankinantys jausmai. Dėl to, kad jį apsunkina jo paties stiprūs jausmai. Vyras emociškai nutolsta nuo moters ir aplinkos, kad apgintų save. Dėl priežasčių, kurių vyras pats nesupranta, jam tampa labai svarbu išlikti emociškai stabiliam ir racionaliam, tačiau jį vis labiau veikia partnerės emocionalumas.

Moteris jaučia, kaip partneris tolsta. Ir kuo labiau jis tolsta, tuo moteris stipriau jaučia, kad turi prie jo šlietis ir emociškai su juo susijungti. Tuomet abu jaučiasi įstrigę pragaištingame rate. Kuo labiau moteris siekia emocinio ryšio, tuo labiau partneris jo vengia. Kuo labiau vyras mėgina kontroliuoti savo baimę toldamas, tuo stipriau partnerė sielojasi.

Psichoterapeutas pažymėjo, kad yra daugybė panašių ciklinių situacijų, į kurias įsisuka vyras ir moteris. Ir tuo metu, kai vyras ima slėpti savo baimes, moteris ima rodyti savąsias. Tad svarbu iš šalies pamatyti scenarijus, kurie atskleidžia baimės prigimtį.

Parengė Darija Jankauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.