Meilės prisipažinimas vos per antrą pasimatymą: psichologai perspėjo, kur iš tiesų tai veda

Vos kelis kartus jus matęs žmogus prisipažįsta mylįs ir jau planuoja bendrą ateitį. Kas tai – meilė iš pirmo žvilgsnio? O gal ateities inscenizavimas, tai yra vaidyba? Taip vadinama santykių kūrimo strategija, kuria naudojasi narcizai. Kaip ją atpažinti ir netapti jų auka?

 Pasimatymas.<br> 123rf nuotr.
 Pasimatymas.<br> 123rf nuotr.
 Santykiai.<br>„123rf.com“ nuotr.
 Santykiai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 23, 2022, 11:18 AM

Esate tik antrame pasimatyme, o žmogus elgiasi taip, tarsi būtų jus iki ausų įsimylėjęs. Jis tikina, kad visata jus suvedė tikrai neatsitiktinai, ir jau įsivaizduoja jūsų bendrus vaikus, netgi vardus žino, o netrukus pasiūlo leistis kartu į norų pildymo kelionę. Kam laukti – gal kitą savaitę?

Kad ir kaip romantiškai viskas skambėtų, tai gali būti ženklas, jog susitikinėjate su narcizu – save pervertinančiu ir trokštančiu, kad juo žavėtųsi kaip žmogumi, kuris naudoja manipuliuojančią bendravimo strategiją.

„Ateities vaidybą būtų galima apibūdinti kaip detalų vizijos parodymą siekiant palengvinti romantinio ryšio kūrimą. Taip elgiasi narcizai, norėdami, kad partneris ar dar tik potencialus partneris rodytų dėmesį, žavėtųsi juo“, – paaiškino psichologas Gregas Kushnickas iš Niujorko.

Viena vertus, ateities inscenizavimas gali pasirodyti kaip beprotiškai miela scena iš romantinės komedijos.

„Įtraukianti, gyvybinga, žavinga patirtis“, – taip ateities vaidybą įvardijo dar vienas specialistas iš Niujorko psichoterapeutas Danas Sokalas. Tačiau iš esmės tai būdas valdyti kitus. Ir daugelyje situacijų viskas nebūna iš anksto apgalvota.

„Dauguma narcizų yra labai impulsyvūs, kai kalba apie romantinius santykius. Nieko negalvodami jie žada visą pasaulį kitam žmogui, kuris apžavėtas gali tai priimti labai rimtai. Narcizai iš tikrųjų net tiki tuo, ką sako merginimo periodu, tačiau vėliau visa tai jiems išgaruoja iš galvos“, – kalbėjo G.Kushnickas.

Ateities inscenizavimas gali kitą žmogų iškankinti emociškai. Net jei narcizas nesielgia taip tyčia, rezultatas būna toks pats kaip ir tuo atveju, kai viskas būna apgalvota, – santykiai baigiasi skausmingai.

Santykių pradžioje, vadinamuoju klijavimosi laikotarpiu, vaidyba pasiekia aukščiausią tašką.

„Kai santykiai ima rutuliotis, narcizas nustoja domėtis kitu arba partneris pats suvokia, kad negauna pakankamai to, ko ieško“, – apie santykių raidą dėstė G.Kushnickas.

Ir jei tada jūs bandysite atsitraukti, imsite klausinėti ir aiškintis arba mėginsite sulėtinti santykių eigą, partneris narcizas ims reikšti nepasitenkinimą arba apskritai nekreips į tai dėmesio. Tuo momentu santykiuose padvelks šaltukas ir viskas ims keistis.

Svarbiausia problema yra ta, jog narcizai nesuvokia, kad tokie jų veiksmai gali kitus paveikti neigiamai. Jiems nerūpi, jei jų fanatiškas noras būti su tuo žmogumi ir įspūdingų ateities planų kūrimas galiausiai įskaudina partnerį.

Kai tik narcizas pereina pirmąjį santykių etapą, gali tapti nedraugiškas.

„Tuo momentu jis stengiasi apsaugoti savo ego. Vienintelis ryšio mezgimo būdas, kurį moka, yra vaizdingas tobulumo kūrimas. Tačiau kai jūs imate klausinėti arba norite atsitraukti, gražios ateities paveikslas ima sklaidytis. Galiausiai narcizas jus atstums ir savo pažadų nepildys“, – apie galimų santykių eigą pasakojo psichoterapeutas D.Sokalas.

Tai yra jūs nesileisite kartu į romantiškus pasivaikščiojimus po Paryžių, jis jums nepasipirš Eiffelio bokšto papėdėje ir jūs nepavadinsite pirmagimio Luko vardu.

„Komplimentus ir meilės prisipažinimus pakeis kritika ir emocinis nutolimas. Žaibiškai prasidėję santykiai lygiai taip pat greitai gali ir nutrūkti. Jūs netgi staiga galite būti narcizo užblokuoti socialiniuose tinkluose ir nesuprasti, kodėl“, – ateities scenarijų piešė G.Kushnickas.

Prasidėjus naujiems santykiams nesunku būti apvyniotam aplink pirštą. Juk saulė tuo metu iš tikrųjų šviečia ryškiau, o paukščiai čiulba garsiau. Įsimylėjimas ir ateities inscenizavimas iš pradžių atrodo panašiai, tačiau specialistai tikina, kad šiuos du dalykus galima atskirti.

Juk viena yra pasidalinti su partneriu savo svajone kartu nuvykti į Romą, kurioje buvote ir jums labai patiko, tad galėtumėte aprodyti gražiausias vietas. Tačiau visai kas kita, kai pirmo pasimatymo metu žmogus elgiasi su jumis kaip su dievybe ir netgi pasiūlo netrukus susituokti.

„Santykiai yra nuoseklus ir gana lėtas kelias, kuriuo eidami abu žmonės vienas kitam duoda ir ima vienodai. O ateities inscenizavimas viską paverčia akinančia romantika“, – skirtumą paaiškino D.Sokalas.

Jei įsitrauksite į ginčą, narcizas jokiu būdu neprisiims atsakomybės už savo veiksmus ir neatsiprašys. Maža to, jis kaltę suvers jums.

„Narcizai mato aplinką tik juodomis ir baltomis spalvomis. Dėl savo problemų jie linkę kaltinti pasaulį ir kitus žmonės. Tad jeigu jau tai girdite, tikėtina, kad jūsų santykių skausminga pabaiga nebetoli.

Kitas nemalonus ženklas – partnerio narcizo skatinimas atsiskirti jums nuo draugų ar šeimos, iškart kraustytis gyventi kartu, nes juk meilei reikia erdvės. Tokia romantika gali dar labiau sujaudinti, o tai apgaulinga“, – įspėjo psichoterapeutas.

Kuriant tikrus santykius reikia įdėti pastangų, tačiau jokiu būdu nesiaukoti. Ir jei pastebite anksčiau minėtus ženklus, geriau tokius santykius nutraukti kuo anksčiau. Kyla klausimas, ar ateities vaidintojas gali pasikeisti?

„Iš patirties galiu pasakyti, kad buvusių narcizų sąrašas nėra ilgas, tačiau pasitelkus terapiją tai yra įmanoma. Išmokyti tokį žmogų atsiliepti į kito žmogaus emocijas – sunkus ir nuoseklus darbas“, – patirtimi pasidalijo psichoterapeutas D.Sokalas.

Parengė Darija Jankauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.