Ukrainiečiams – psichologinės pagalbos platforma

Reaguojant į siaubingą situaciją Ukrainoje, „Globali iniciatyva psichiatrijoje“ (FGIP) su partneriais rengia psichologinės pagalbos platformą ukrainiečiams. Platformoje siekiama visuomenei ir psichinės sveikatos profesionalams suteikti gaires, kaip kovoti su psichologinėmis karo pasekmėmis. Paramos grupes ukrainiečių studentams buria ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Psichologijos klinika.

 J.Petronio nuotr.
 J.Petronio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-01 17:22

Karas Ukrainoje žmonėms sukėlė neįsivaizduojamas kančias. Šimtai tūkstančių ukrainiečių paliko savo namus ir bando ieškoti prieglobsčio savo šalyje arba užsienyje. Kiti glaudžiasi namuose, slėptuvėse, rūsiuose, kol jų miestus bombarduoja Rusijos artilerija. Kasdien blogėjant padėčiai, siekdami pagelbėti draugams, kolegoms ir visiems gyventojams Ukrainoje, rengiame platformą, kurioje teikiama psichologinė pagalba“, – paaiškina vienas iš platformos rengėjų, VDU A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro ir FGIP vadovas, prof. Robert van Voren.

Profesoriaus teigimu, šioje platformoje teikiami patarimai tiek psichinės sveikatos profesionalams, tiek plačiajai visuomenei. Platformos paslaugomis gali naudotis ir VDU studentai, patiriantys psichologinius sunkumus.

Platforma kuriama remiantis 2020 m. spalį FGIP ir partnerių inicijuota internetinės psichologinės pagalbos programa rusų k., skirta nukentėjusiems nuo valdžios vykdomų represijų. Programos tinklalapyje teikiama informacija ir patarimai, kaip saugoti psichinę sveikatą, ką daryti, kai ima nerimas, bei kur kreiptis, jei prireikia profesionalios pagalbos. Dabar rengiama panaši programa ir ukrainiečių kalba.

„Šią programą sudaro „Facebook“ ir „Telegram“ kanalai, taip pat – tinklalapis, kur teikiami patarimai, kaip prižiūrėti savo psichinę sveikatą tokiomis nepalankiomis aplinkybėmis, ką daryti, susidūrus su psichinės sveikatos krize, bei kur eiti, jei reikalinga profesionalų psichologinė pagalba“, – paaiškina prof. R. van Voren.

Nuo vasario 27 d. pradėjo veikti programos puslapis socialiniame tinkle „Facebook“ ir kanalas susirašinėjimo platformoje „Telegram“, netrukus pradės veikti ir programos tinklalapis www.samopomi.ch.

Platformą rengia „Globali iniciatyva psichiatrijoje“ (FGIP) su partneriais.

VDU Psichologijos klinika organizuoja emocinės paramos grupes Lietuvoje esantiems studentams ukrainiečiams. Platesnę informaciją apie šias grupes ukrainiečių studentams tiesiogiai teikia Tarptautinių ryšių departamentas. VDU Psichologijos klinika taip pat paskelbė sąrašą Lietuvos psichologų, kurie ukrainiečius konsultuoja neatlygintinai.

Prie FGIP rengiamų ir kitų ukrainiečiams skirtų iniciatyvų prisideda ir VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto studentai ir absolventai iš Ukrainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.