Kaip raidė „Z“ Rusijoje tapo karą šlovinančiu simboliu ir ką ji reiškia

Rusijos gimnastui Ivanui Kuliakui dėl raidės „Z“ demonstravimo ant pakylos šalia varžovo ukrainiečio Katare gresia drausminė byla Tarptautinėje gimnastikos federacijoje. BBC pabandė išsiaiškinti, ką reiškia šis simbolis.

 Rusijoje raidė „Z“ sparčiai pradedama suvokti kaip karo ir prezidento Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą palaikymo simbolis.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Rusijoje raidė „Z“ sparčiai pradedama suvokti kaip karo ir prezidento Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą palaikymo simbolis.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Z raidė naudojama Rusijos propagandoje.<br> Instagram nuotr.
 Z raidė naudojama Rusijos propagandoje.<br> Instagram nuotr.
Rusijos kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Z“ yra tapusi ir diskusijų socialiniuose tinkluose tema.<br>TASS/Scanpix nuotr.
„Z“ yra tapusi ir diskusijų socialiniuose tinkluose tema.<br>TASS/Scanpix nuotr.
I.Kuliakas.<br>stop kadras
I.Kuliakas.<br>stop kadras
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 1:22 PM

Rusijoje raidė „Z“ sparčiai pradedama suvokti kaip karo ir prezidento Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą palaikymo simbolis.

Ja puošėsi politikai, ji matoma ant automobilių, furgonų šonų ir reklaminių stendų, taip pat „Z“ raidėmis marginamos autobusų stotelės. Šį simbolį netgi naudojo serbai per prorusišką demonstraciją Belgrade. Nuotraukomis plačiai dalijamasi socialiniuose tinkluose.

Pasak Slavų ir Rytų Europos studijų mokyklos tarptautinės politikos dėstytojos Aglayos Snetkov, raidė „Z“ yra tapusi ir diskusijų socialiniuose tinkluose tema.

Rusijoje naudojamoje kirilicos abėcėlėje „zet“ rašoma kitaip, nei lotyniškoje, ir primena skaičių 3, tačiau rusai pažįsta ir lotyniškas raides. Rusijos ir Eurazijos tyrinėtoja Emily Ferris sako, kad „Z“ yra galingas ir lengvai atpažįstamas simbolis.

„Dažnai propagandoje paprasčiausi dalykai suveikia greičiausiai, – teigia ji. – Tai atrodo bauginančiai ir gana stipriai. Žvelgiant iš estetinės perspektyvos, tai labai galingas simbolis“.

Prireikė mažiau nei dviejų savaičių, kad „Z“ išplistų tarp Putino invaziją remiančių asmenų.

Centrinės Rusijos Kazanės mieste apie 60 vaikų ir ligoninės personalo buvo nufotografuoti lauke ant sniego priešais pastatą suformavę milžinišką „Z“ raidę.

Egzistuoja net keletas teorijų, ką iš tiesų reiškia „Z“ raidės simbolis. Pirmiausia į jį buvo atkreiptas dėmesys socialiniuose tinkluose, kai buvo pastebėti į Ukrainą važiuojantys Rusijos tankai su „Z“ raidėmis ant šono.

Pradžioje buvo galvojama, kad „Z“ iš tiesų yra skaičius 2, nurodantis vasario 22-ąją (2022.02.22). Būtent tą dieną Rusija pasirašė susitarimą dėl „draugystės, bendradarbiavimo ir tarpusavio pagalbos“ su apsišaukėliškomis separatistinėmis rytų Ukrainos Donecko ir Luhansko respublikomis.

Tačiau dabar manoma, kad šis simbolis yra tiesiog būdas Rusijos kariškiams identifikuoti savo pajėgas.

Praėjusią savaitę Rusijos valstybės kontroliuojamo pirmojo kanalo naujienų laidos žiūrovams buvo pranešta, kad „Z“ yra įprastas Rusijos karinės įrangos ženklas. Proputiniška ortodoksų krikščionių svetainė „Tsargrad“ skaitytojams teigė, kad paprastas žymėjimas gali padėti „išvengti draugiškos ugnies“ ir negali būti „sumaišytas su niekuo kitu“.

Rusijos specialiųjų pajėgų veteranas Sergejus Kuvykinas Rusijos internetiniam žurnalui „Life“ sakė, kad skirtingi simboliai reiškia skirtingus karinius dalinius.

„Naudojami tokie simboliai – „Z“ kvadrate, „Z“ apskritime, „Z“ su žvaigždute arba tiesiog „Z“, – aiškino jis. Jis sakė, kad ženklai padeda užtikrinti, kad kariai, kurie galbūt nekontaktuoja su kitais bendražygiais, būtų ten, kur turėtų būti.

Atlanto tarybos ekspertų grupės vyresnysis bendradarbis JAV oro pajėgų pulkininkas leitenantas Tysonas Wetzelis svetainei „Task and Purpose“ sakė, kad Rusijos karo lėktuvai skrenda per greitai, kad pamatytų išmargintas baltas žymes. Tačiau jis sutiko, kad „Z“ yra „konflikto mažinimo priemonė, padedanti išvengti brolžudystės“ – pačios Rusijos sraigtasparnių ar artilerijos ugnies.

„Z“ simbolis Rusijoje socialiniuose tinkluose išplito ne tik spontaniškai, perspėja A.Snetkov: „Tai taip pat pastūmėjo režimas“.

Pasak jos, viena Rusijos politikė Marija Butina pasidalijo vaizdo įrašu, kaip ant dalykinio švarko užrašyti „Z“ skiriamąjį ženklą, „kad galėtumėte eiti į darbą ir visiems jį rodyti neišsišokdami“.

Tačiau ekspertė sako, kad simbolis neturėtų būti laikomas fašistiniu: „Yra daug memų, paverčiančių „Z“ į svastiką, bet tai daro žmonės, norintys pasipriešinti režimui.“

Taip pat pasirodo ir kitų simbolių.

Pavyzdžiui, raidė „V“, kurios taip pat nėra kirilicos abėcėlėje, yra rodoma oficialios Rusijos gynybos departamento „Instagram“ paskyros įrašuose greta vaizdų su „Z“.

Yra antraštės, užrašytos didžiosiomis raidėmis. „Za PacanoV“, rašoma vienoje – tai reiškia „už vaikinus“, o kitoje – „Sila V pravde“, ir tai reiškia „jėga tiesoje“.

Viena teorija teigia, kad šios dvi lotyniškos raidės gali tiesiog reikšti „vostok“ (rytai) ir „zapad“ (vakarai).

Tačiau socialinėje žiniasklaidoje taip pat buvo teigiama, kad Ukrainos kariuomenė mano, jog „Z“ reiškia Rusijos „Rytų pajėgas“, o „V“ – „karinio jūrų laivyno pėstininkus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.