Vilniuje – nemokamos psichologų paskaitos: dalinsis patarimais apie emocinę sveikatą, karo baimę ir stresą

Šiuo laikotarpiu daugelis susiduria su nežinomybe, stresu ar net baime, o rasti kokybišką ramybės akimirką, negalvojant apie karo Ukrainoje įvykius, darosi vis sunkiau. Atkreipdamas dėmesį į suprastėjusią visuomenės emocinę sveikatą, prekybos ir laisvalaikio centras „Panorama“ balandžio mėnesį kviečia į nemokamą diskusijų ciklą „Ramių minčių paskaitos“, kurių metų psichologai ne tik aptars neigiamų emocijų priežastis, bet ir suteiks įrankius jas priimti bei valdyti. Susitikimus moderuos visuomenininkė, reklamos specialistė Dovilė Filmanavičiūtė.

 Paulius Rakštikas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Paulius Rakštikas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Dainius Jakučionis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Dainius Jakučionis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Laura Zabilienė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Laura Zabilienė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Karolina Puzinaitė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Karolina Puzinaitė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 2:25 PM

Per visą balandžio mėnesį PLC „Panorama“ įvyks keturi diskusijų ciklo „Ramių minčių paskaitos“ renginiai. Pirmasis įvyks jau balandžio 9 dieną, šeštadienį. Jame apie neigiamų emocijų bei patyrimų pripažinimo vengimą ir padarinius kalbės gydytojas psichoterapeutas, lektorius Dainius Jakučionis. Jis pasakos apie tai, kas yra jausmų ir emocijų vengimas, kokios pasekmės iš to gali kilti ir kaip galime patys sau padėti. Renginio dalyviai diskusijos metu psichologui galės užduoti rūpimus klausimus.

Visas keturias diskusijas moderuos socialinių iniciatyvų autorė Dovilė Filmanavičiūtė. Pasak jos, kalbėti apie emocinę sveikatą šiandienos įvykių kontekste – itin svarbu, tačiau pagalbos ieško ir kreipiasi mažuma.

„Lietuvių tauta, savaime suprantama, skaudžiai priima tai, kas šiandien vyksta Ukrainoje. Savos problemos prieš tragediją, kurią išgyvena žmonės ten, tiesiog nublanksta, o rūpintis savimi atrodo beveik neteisinga ar gėdinga. Tačiau gydyti atsivėrusius skaudulius ir ieškoti ramybės akimirkų tiesiog būtina. Pokalbiai su emocinės sveikatos specialistais, tikiu, gali padėti savo mintyse jaustis tvirčiau“, – sako D. Filmanavičiūtė.

„Žmogus nuo evoliucijos pradžios vengė sunkių ir grėsmingų dalykų: ar tai būtų plėšrūs gyvūnai, nedraugiški žmonės, ar sugedęs maistas. Sugebėjome išvystyti labai gerą grėsmės užfiksavimo aparatą – mūsų smegenis. Dabartiniais laikais pradedame įžvelgti grėsmę nemaloniuose dalykuose, prisiminimuose, mintyse ar emocijose ir jų vengiame. Vengiant nemalonių emocijų anksčiau ar vėliau smegenys pradeda vengti ir malonių emocijų, o tai atima iš žmogaus pažinimo džiaugsmą, geresnį supratimą apie save ir aplinką. Tad mokytis išbūti su savo emocijomis ir jų nevengti yra svarbus įgūdis“, – apie būsimos diskusijos temą sako D. Jakučionis.

Balandžio mėnesio 15, 23 ir 30 dienomis suplanuoti ir dar trys diskusijų ciklo renginiai. Balandžio 15 d., penktadienį, vyks diskusija su psichologu Pauliumi Rakštiku, kuris nagrinės streso valdymo iššūkių metu temą, pasidalins atsparumo stresui didinimo būdais.

Balandžio 23 d., šeštadienį vyks diskusija su karo psichologe, Geštalto psichoterapeute, mediatore Karolina Puzinaite, kuri pasidalins žiniomis apie karo baimę ir būdais, kaip ją galime nugalėti. Ekspertė pristatys Izraelio kariuomenės krizės valdymo modelį, kuris padės suteikti pirmąją psichologinę pagalbą kitam, taip pat papasakos, kaip sąmoningas kvėpavimas, įsižeminimo technikos bei meditacija gali padėti rasti ramybės jėgą apjungiant kūną, protą ir jausmus.

Diskusija su psichologe, koučingo specialiste Laura Zabiliene vyks balandžio 30 d., šeštadienį. Ekspertė papasakos, kaip stiprinti psichologinį atsparumą ir prisitaikyti prie naujo „normalumo“. Psichologė pasidalins mintimis, kodėl svarbu kurti asmeninius resursus atsparumo didinimui ir patars, kuo užsiimti kasdien, kad nerimas ir stresas nesikauptų.

Visi diskusijų ciklo renginiai vyks antrajame PLC „Panorama“ aukšte, bendradarbystės erdvėje, kurią įrengė IKEA, įsikūrusioje prie parduotuvės „Lindex“. Visi renginiai nemokami, tačiau reikalinga išankstinė registracija. Daugiau informacijos apie renginius ir registracijos formą galima rasti čia: https://www.panorama.lt/akcijos-ir-naujienos/pavasari-aukime-ir-patys-ramiu-minciu-paskaitos-balandzio-4-30-dienomis/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.