4 netikėtos priežastys, kodėl jus kankina košmariški sapnai

Ar kada nors teko keletą naktų iš eilės sapnuoti košmarus ir nežinoti, kas juos sukelia? Be abejonės, tai vargina – naktis turėtų būti skirta atsipalaidavimui ir kūno bei minčių paruošimui kitai dienai, tačiau tai padaryti sunku, kai miegant kamuoja nerimas ir baimės. Miego ekspertai nurodė, kokios gali būti to priežastys ir kaip to išvengti.

Miegas.<br>123rf nuotr.
Miegas.<br>123rf nuotr.
Miegas.<br>Pexels nuotr.
Miegas.<br>Pexels nuotr.
Alkoholis.<br>Pexels nuotr.
Alkoholis.<br>Pexels nuotr.
Stresas, nerimas.<br>123rf nuotr.
Stresas, nerimas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 11:43 AM

Alkoholis, narkotikai, vaistai ir papildai

Smagus vakaras su bičiuliais bare gali pavirsti į nelabai smagų, kai po jo stengiamasi kokybiškai pailsėti. Nors užmigti pavartojus alkoholio gali būti paprasta, tačiau ekspertas teigia, jog gilesnį miegą gali sunkinti košmarai.

„Mažėjant alkoholio kiekiui kraujyje, atsitinka atvirkščiai: miegas tampa paviršutiniškas ir dažniau pabundama. Tai gali paskatinti daugiau REM (neramaus miego fazė – aut. past.) miego, o tai sukelia košmarus ir ryškius sapnus“, – sakė čiužinius gaminančios „Dormeo“ įmonės miego ekspertas Philas Lawloras.

Kita ekspertė pabrėžė, kad blogų sapnų dažnumą gali padidinti ir ntidepresantai ir opioidai.

„Nors nėra visiškai aišku, kodėl taip nutinka, tačiau dėl padidėjusio neuromediatorių, tokių kaip dopamino, kiekis, kurį suteikia šios medžiagos, keičiasi mūsų svajonės, dažnai sukeliami ryškesni sapnai, taigi ir intensyvesni košmarai“, – sakė „Emma Sleep“ miego ekspertė Verena Senn, beveik 15 metų tyrinėjusi miegą ir smegenis.

Melatoninas, papildas, galintis padėti užmigti, taip pat gali sukelti blogus sapnus.

„Nėra įtikinamų įrodymų, kaip melatoninas veikia mūsų sapnus, tačiau yra sąsajų su dideliu melatonino kiekiu, sukeliančiu košmarus“, – aiškino P.Lawloras.

Ekspertas taip pat sakė, kad tokioms situacijoms yra ir atitinkamas sprendimas. Prieš miegą galima išgerti taurę vyno, tačiau patariama tai daryti bent keturios valandos iki miego laiko. Spręsti vaistų ir papildų klausimą yra šiek tiek sunkiau, nes kartais tokius medikamentus tiesiog būtina naudoti, tačiau P.Lawloras siūlė dėl to pasitarti su savo gydytoju.

Valgymas prieš miegą

Kaip dar vieną dažnai pasitaikančią košmarų priežastį ekspertas nurodė ir užkandžius prieš miegą.

„Taip yra todėl, kad jūsų kūnas sunkiai dirbs, kad suskaidytų maistą ir siųs signalus į jūsų smegenis, kad jos būtų aktyvesnės, o tai gali sukelti košmarus.

Be to, maistas gali sutrikdyti miegą dėl naktinio prakaitavimo ir refliukso. Saldūs skanėstai ir aštrus maistas gali sukelti daugiau smegenų bangų, o tai yra tiesiogiai susiję su miego sutrikimais“, – sakė P.Lawloras.

Su tokia nuomone sutiko ir V.Senn.

„Kad ir ką valgytume, kuo arčiau miego laiko tai darysime, tuo sunkiau mūsų kūnas dirbs virškindamas, kol ilsimės. Valgymas likus kelioms valandoms iki miego yra blogas įprotis, kuris tikrai sukels miego sutrikimus ir gali sukelti košmarus“, – pridūrė ji.

Vis dėlto, kai kuriems žmonėms užkandžiai prieš miegą padeda greičiau užmigti ir net geriau miegoti. Kaip ir su alkoholiu, norint išvengti nemalonių sapnų, ypač svarbus laikas, kada valgote. Ekspertai pataria, paskutinį kartą valgyti dvi ar tris valandas prieš einant miegoti.

„Dormeo“ miego ekspertas nurodė, kad taip pat yra ir keletas maisto produktų, kurie verčia žmones tapti mieguistesniais ir lengviau užmigti. Jis rekomendavo prieš miegą valgyti tokius baltymus kaip vištiena, kalakutiena, riešutai ir sėklos, gerti arbatas, tokias kaip ramunėlių arbata ir žalioji arbata, nes jos sumažina stresą.

Nerimas ir stresas

Nenuostabu, kad ir šie gyvenimo aspektai daro įtaką jūsų miego kokybei. Abu ekspertai teigė, kaip stresinės situacijos taip pat gali paveikti mūsų sapnus.

„Nerimas ir stresas, atsirandantis dėl traumuojančių ar nerimą keliančių situacijų, gali sukelti košmarus, nes jūsų pasąmonė baisias mintis pavers baisia ​​istorija ir nemalonia istorija“, – sakė P.Lawloras.

„Miego metu yra padidėjęs limbinis aktyvumas, kuris REM miego metu, gali sustiprinti emocinį intensyvumą, patiriamą sapnų metu, o tai gali sukelti košmarus“, – aiškino „Emma sleep“ miego ekspertė.

Abu specialistai vieningai sutarė, kad tokių situacijų išvengti sportas, meditacija, dienoraščio rašymas ar konsultacijos su atitinkamais specialistais.

Miegas ant nugaros

„Dormeo“ miego ekspertas įspėjo, kad mėgstančius miegoti ant nugaros taip pat dažniau gali aplankyti konkrečius scenarijus turintys košmarai.

„Tyrimai rodo, kad ant nugaros miegantys žmonės dažniau sapnuoja košmarus. Miegojimas ant nugaros gali apsunkinti kvėpavimą. Kol dar miegate neramiu miegu, oro trūkumas gali sukelti košmarą, pavyzdžiui, kad esate persekiojamas, dūstate ar skęstate.“, – sakė Lawloras.

Parengta pagal huffpost.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.