Estas apstulbino pasaulį ir pasiekė Guinnesso rekordą: prisipažino, kodėl tai daro

Lapkričio 18-ąją pasaulyje tradiciškai buvo minima Guinnesso rekordų diena. Taip siekiama pagerbti visus rekordininkus ir paskatinti žmones siekti naujų aukštumų. Tą dieną visame pasaulyje siekiama įvairių rekordų.

 Jaanas Roose.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Jaanas Roose.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2022, 4:16 PM

Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje buvo siekiama didžiausios minios, apsirengusios pingvinais, rekordo, Belgijoje gaminama didžiausia šokoladinė moneta, Kinijoje – didžiausia lūpų dažų skulptūra. Peru jau išvakarėse buvo pasiektas rekordas, kai buldogas riedlente praskriejo ilgiausiu iš žmonių kojų sudarytu tuneliu.

Rekordų akademijos iniciatyva Rekordų diena šiemet pirmąkart buvo minima ir Lietuvoje. Visoje šalyje buvo siekiama įvairiausių rekordų: sportinių, kūrybinių, meninių, telkiančių bendruomenes ar žaismingų. Rekordų dieną nuo šių metų galėjo švęsti ir lynu vaikščiojantis estas.

Gražiausia miesto panorama ir svaiginamas aukštis – estas Jaanas Roose (30 m.) įėjo į istoriją, neseniai įveikęs 625 metrų atstumą lynu, nutiestu tarp aukščiausių Roterdamo (Nyderlandai) pastatų. Į daugiau kaip pusės kilometro aukštį nutiesto lyno storis buvo vos 2 centimetrai.

Aukščio bijantis vaikščiotojas lynu siekia rekordų įveikdamas atstumus tarp aukščiausių pastatų. Triskart pasaulio čempionas ir daugybės planetos rekordų savininkas J.Roose ekstremalų ėjimą Roterdame pradėjo „De Rotterdam“ bokšte, kurio aukštis siekia 149 metrus, o finišavo „De Zalmhaven“ bokšte, 188 metrų aukštyje.

Estas lynu ėjo lygiagrečiai su savotišku miesto simboliu tapusiu Erazmo tiltu, taip pavadintu XV–XVI amžių sankirtoje gyvenusio humanisto ir filosofo Erazmo Roterdamiečio garbei.

Tiltas, nutiestas per Maso upę, jungia šiaurinę ir pietinę miesto dalis. Beno van Berkelio suprojektuotas ir 1996-aisiais užbaigtas tiltas dėl įmantrios formos vietinių dar vadinamas baltąja gulbe.

Kadangi skirtingose Maso upės pusėse stovintys bokštai – skirtingo aukščio, estui teko dvigubai sudėtingesnė užduotis: ne tik stabiliai įveikti juos skiriantį atstumą, bet ir kopti gana stačia įkalne. Ši J.Roose trasa laikoma stačiausia per visą vaikščiojimų lynu istoriją.

Užduotį apsunkino ir miesto triukšmas, ir tą dieną stipriai siautęs vėjas. Nepaisant visų kilusių iššūkių, plieniniais nervais garsėjantis J.Roose atstumą siauru lynu įveikė vos per 49 minutes.

Nors estui tai buvo ne pirmas ekstremalus pasivaikščiojimas tarp miesto dangoraižių aukštai virš žemės, pastarasis buvo vienas sudėtingiausių. Taip aukštai virš žemės siauru ir aukštyn kylančiu stačiu lynu jis dar nebuvo ėjęs.

Vaikščioti lynu estas pradėjo, kai jam buvo 18 metų. Kasdien ant lyno, nutiesto 2 metrų aukštyje, besitreniruojantis J.Roose neslepia, kad iki tol paniškai bijojo aukščio. Baimės kristi jis neatsikratė iki šiol, bet būtent sau metami iššūkiai estą skatina siekti dar didesnių pergalių.

„Turi kristi, kad atsikratytum baimės, – sakė J.Roose ir pridūrė, – nors ir esu įpratęs vaikščioti aukštyje, visada yra tam tikra dozė baimės. Tačiau baimė ir yra pagrindinė priežastis, kodėl tai darau. Man patinka mesti sau iššūkį ir sukurti kažką vizualiai įspūdinga.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.