5 rankų darbo kalėdinių dovanų idėjos: sutaupysite ir pradžiuginsite

Prasidėjus Kalėdų karštinei, daugybė žmonių suka galvas, ką padovanoti artimiesiems. Tačiau nemažai jų klysta manydami, kad tam, jog dovana džiugintų, privalu atseikėti didelę sumą pinigų. Finansų valdymo ekspertė paaiškina, kaip sutaupyti renkantis kalėdines dovanas artimiesiems ir pateikia penkias estetiškas ir nebrangias rankų darbo dovanų idėjas. Juk didžiausią vertę dovanai suteikia ne kaina, o pastangos ir emocinė reikšmė.

 Rankų darbo dovanos.<br> Pexels nuotr.
 Rankų darbo dovanos.<br> Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2022, 3:55 PM

Kalėdos reikalauja daugiau išlaidų, nei bet kokios kitos metų šventės. Šalia mokesčių už šildymo paslaugas, šventinėms vaišėms bei dekoracijoms išleidžiamų sumų, kasmet rūpinamės ir dovanomis šeimai, antrai pusei, draugams ar kolegoms. Remiantis naujausiais „Statista“ duomenimis, vidutinis europietis kalėdinėms dovanoms išleidžia apie 193 eurus, o visos žiemos švenčių išlaidos vidutiniškai siekia apie 460 eurų.

Dovanos – biudžeto rėmuose

Finansų valdymo ir skolinimo platformos „Creditea“ klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė paaiškina, kad dar prieš dovanų paiešką, pirmas žingsnis turėtų būti rėžių, kiek lėšų tam planuojama skirti, nusistatymas. Nepaisant ar naudojamos santaupos, ar einamasis atlyginimas.

„Jei dovanų krepšeliui buvo taupoma specialiai ir šiam laikotarpiui ruošiamasi gerokai iš anksto, papildomų finansinių iššūkių kilti neturėtų, jei neiššokama už sutaupytos sumos ribų. Tačiau jeigu dovanos perkamos iš einamojo atlyginimo, itin svarbu nusistatyti biudžetą, kurį galite sau leisti, kad nepatirtumėte finansinių nuostolių. Jį susidėliojus, reikėtų pasiruošti žmonių, kuriems dovanosite dovanas, sąrašą. Trečiasis žingsnis būtų dovanų idėjų sumanymas kiekvienam asmeniui.

Svarbu atsiminti, kad kalėdinės dovanos tikrai neturėtų priversti ištuštinti piniginės arba skolintis. Juk didžiosios žiemos šventės yra supratingumo, jaukumo ir gražių emocijų kupinas metas. Svarbiausia – dėmesys artimiesiems, o ne pirkti itin prabangias dovanas, nenešančias emocinės vertės“, – sako finansų valdymo ekspertė.

D. Stoškuvienė pažymi, kad siekiant tilpti į nusibrėžtas kalėdinių dovanų biudžeto ribas, praverstų pamąstyti apie rankų darbo dovanas. Pastarosios ne tik padės parodyti šiltas emocijas ir įdėtas pastangas, bet taip pat leis sutaupyti bei išvengti ilgų valandų prekybos centruose.

Kviečiame apžvelgti 5 skirtingų kalėdinių dovanų idėjas, kurios padės dar labiau įprasminti šventinę nuotaiką. Šias dovanas galėsite pasigaminti tiesiog namuose, įsigijus vos keletą dedamųjų elementų.

1. Prieskoninės druskos rinkinys pradžiugins maisto mylėtojus

Druska įvairius patiekalus gardina beveik visi, todėl rankų darbo, įvairiaskonės ir kvapnios druskos rinkiniui vietos atsiras bene kiekvienoje virtuvėje. Jums tereikės įsigyti jūros druskos ir mėgiamų maltų prieskonių ar prieskoninių žolelių.

Pavyzdžiui, mažesniame stikliniame indelyje galite gerai sumaišyti jūros druską, Provanso žoleles bei džiovintos levandos lapelius. Ši druska puikiai tiks paskaninti salotas ar kepamą sūrį. Taip pat puikiai kartu derės jūros druska, džiovintos ir sutarkuotos žaliosios citrinos žievelės bei sudžiovintas ir sutarkuotas imbieras. Tereikia pasikliauti fantazija!

2. Kvepiančios žvakės – jaukumą spinduliuojanti dovana

Norint pagaminti kvapnią rankų darbo žvakę, jums prireiks norimos formos stiklinės arba gražaus arbatos puodelio, sojų vaško drožlių arba susmulkinto senų žvakių vaško, dagčio, mėgstamo eterinio aliejaus ir popieriaus skiautelės.

Į didesnį puodą įpilkite vandens, į jį įstatykite mažesnį puodą ir užvirkite. Į mažesnį puodą suberkite vašką, įlašinkite norimo eterinio aliejaus, išmaišykite. Kalėdų nuotaikai sukurti puikiai tiks cinamono ir mandarinų kvapas, pušų kvapai. Jei norite dailesnės žvakės, į vašką galite įmaišyti skystos konsistencijos dažų ar ryškiaspalvių prieskonių, tarkime, kario ar ciberžolės. Virš būsimosios žvakės indelio pritvirtinkite popieriaus skiautelę, viduryje jos iškirpę skylutę – per ją perkiškite dagtį, kad jis siektų indo dugną. Įpilkite išsilydžiusį vašką, tačiau svarbu, kad jis nesiektų popierinės juostelės. Luktelėkite, kol žvakė sustings ir dovana bus baigta! Liks tik gražiai supakuoti.

3. Sriubos paruoštukas šaltai dienai

Niekas geriau nesušildo organizmo už karštą, maistingą sriubą, todėl tokia dovana – ne tik nustebins, bet taip pat nuteiks itin maloniai ir jaukiai. Kviečiame pasirūpinti sriubos paruoštuku, kuriam, be norimų ingredientų, tereikės dailaus stiklainio ar perregimo indelio su dangteliu.

Kalėdiškai žalia spalva nustebins žirnių sriubos paruoštukas. Į stiklainį sluoksniais suberkite ingredientus: skaldytus žaliuosius žirnelius, džiovinto česnako grūdelius, sutrupinkite vištienos natūralaus sultinio kubelį, paberkite džiovintų kapotų svogūnų, salierų sėklų. Sriubos gaminimo instrukciją galite surašyti ant kartono lapelio, jį apipavidalinti šventiniais ornamentais ir dailia virvele pririšti prie indelio. Tokia dovana atrodys įdomiai, estetiškai ir bus greitai panaudota!

4. Lūpų balzamas – ir jaunam, ir senam

Suskeldėjusios lūpos žiemą – gana dažna problema įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau maitinamasis rankų darbo lūpų balzamas gali padėti to išvengti. Jo gamybai prireiks visai nedaug – vos po šaukštą trijų ingredientų: kokosų aliejaus, bičių vaško bei alyvuogių aliejaus.

Į mažą dubenėlį supilkite abu aliejus ir vašką, gerai išmaišykite kaitindami ant mažos ugnies. Jei norite, galite įlašinti keletą lašų mėgstamo eterinio aliejaus. Viską supilkite į mažą metalinę dėžutę, dažniausiai naudojamą lūpų balzamui – ją galima atsisiųsti iš įvairių internetinių parduotuvių ar įsigyti buities / grožio prekių parduotuvėse. Paprasta, tačiau kiekvienam praversianti dovana!

5. Atsipalaidavimui – pieno vonia

Siekiant pradžiuginti artimą žmogų ir suteikti raminančią patirtį, dovanokite rankų darbo kvapnius pieno miltelius voniai. Pastarieji drėkina bei švelnina odą, padeda atkurti elastingumą. O juos pagaminti – itin paprasta! Tereikia įsigyti indelį su dangteliu, didesnio riebumo pieno miltelių, mėgstamų džiovintų kvapnių žolelių, pavyzdžiui, levandų ar mėtų, bei pasirinkto eterinio aliejaus.

Sumaišykite dvi stiklines pieno miltelių didesniame inde, įmaišykite kelis v. š. žolelių bei įlašinkite apie 10 lašų eterinio aliejaus. Visą mišinį suberkite į pasirinktą indą ir keletą dienų jį palaikykite tamsioje, sausoje vietoje. Ypatingai atmosferai vonioje sukurti prireiks vos kelių valgomųjų šaukštų šio mišinio!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.