Kuri snaigė didesnė? Klausimas, galintis sugadinti visą šventinę nuotaiką

Matote dvi raudonas snaiges, apsuptas baltų. Kuri iš raudonų snaigių yra didesnė? Lažinkimės, nepataikysite atsakyti teisingai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2022, 12:54 PM

Iš pažiūros atrodo, kad snaigė dešinėje yra didesnė už esančią kairėje. Bet tai netiesa – abi jos visiškai vienodos. Kad įsitikintumėte, galite jas pamatuoti, prie ekrano pridėdami kokį nors daiktą, arba išsisaugoję paveikslėlį kokia nors redagavimo programa nutrinti baltas snaiges, paliekant tik raudonas.

Raudonos snaigės atrodo skirtingo dydžio dėl jas supančių baltų snaigių.

Tai – optinė iliuzija, vadinama „Ebbinghauso efektu“, tokį vardą gavusi vokiečių psichologo Hermanno Ebbinghauso garbei.

Būtent jis aprašė, kaip vienodo dydžio objektai gali atrodyti didesni arba mažesni vienas už kitą priklausomai nuo to, su kokio dydžio objektais yra lyginami.

Iš esmės mūsų tam tikro objekto dydžio suvokimas yra veikiamas to objekto artumo prie šalia esančių objektų. Kai supančios baltos snaigės yra arčiau centrinės raudonos snaigės, ji atrodo didesnė, ir atvirkščiai.

Mūsų smegenys sako, kad raudona snaigė kairėje turi būti mažesnė, nes ji daug toliau nuo ją supančių baltų. Baltos snaigės kairėje taip pat yra daug didesnės, todėl raudonoji snaigė atrodo maža.

Internete prieš Kalėdas pasirodžiusi optinė iliuzija su snaigėmis taip sutrikdė kai kuriuos internautus, jog jie sakė, kad Kalėdos jiems dabar bus sugadintos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.