Žvilgsnis į žmonių kartas – per laisvės, sekso ir pinigų prizmę

Vyresniosios kartos visada žinojo savo pareigas, jaunesniosios – savo teises. Kokiai žmonių kartai priklausote jūs ir kokie esate? JAV mokslininkai Neilas Howe’as ir Williamas Straussas išanalizavo amerikiečių kartas nuo 1584-ųjų ir kiekvienai davė pavadinimą. Tyrinėtojų manymu, kartos keičiasi vidutiniškai kas du dešimtmečius, o asmenybės formavimasis tęsiasi iki 12–15 žmogaus metų.

 Tyrinėtojų manymu, kartos keičiasi vidutiniškai kas du dešimtmečius, o asmenybės formavimasis tęsiasi iki 12–15 žmogaus metų.<br> 123rf nuotr.
 Tyrinėtojų manymu, kartos keičiasi vidutiniškai kas du dešimtmečius, o asmenybės formavimasis tęsiasi iki 12–15 žmogaus metų.<br> 123rf nuotr.
 Z karta.<br> 123rf nuotr.
 Z karta.<br> 123rf nuotr.
 Y karta.<br> 123rf nuotr.
 Y karta.<br> 123rf nuotr.
 X karta.<br> 123rf nuotr.
 X karta.<br> 123rf nuotr.
 Kūdikių bumo karta.<br> 123rf nuotr.
 Kūdikių bumo karta.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 24, 2023, 1:26 PM

Žmonių skirstymą kartomis N.Howe’as ir W.Straussas pirmąkart paskelbė 1991-aisiais, vėliau papildė. Mokslininkų manymu, žmogus iki 15 metų mokosi gyventi esamomis sąlygomis – ar tai būtų karas, ekonominė krizė, ar sotus gyvenimas. Vaikas paima svarbiausia – tai, kas jam padeda arba trukdo, to net nesuvokdamas.

Jei vaikas jautė alkį, duonos riekė jam taps šventa, maisto prikimštas šaldytuvas – laimės įsikūnijimu, sunkus darbas – keliu į gerovę.

Karas įrodo, kad vienas lauke – ne karys, ekonominė krizė įtikina – reikia pasikliauti tik savimi. Tokios giluminės vertybės kaip aistra kaupti, abejingumas materialinei gerovei ir viskam, kas vyksta aplinkui, komandinės veiklos dvasia ar individualizmas glūdi pasąmonėje ir atvirai nepasireiškia.

Vaikas užauga ir su bendraamžiais gyvena ir vadovaujasi šiomis vertybėmis. Atrodo, kad vienos kartos atstovai nėra panašūs vienas į kitą. Bet myli ir dirba, sprendžia problemas, leidžia pinigus ir linksminasi pagal bendrą scenarijų.

N.Howe’as ir W.Straussas, įsigilinę į amerikiečių kartų istoriją, pagal jų pavyzdį patvirtino sociologų prielaidą, kad kartos keičiasi vidutiniškai kas 20 metų. Tačiau panašūs įvykiai ir procesai įvairiose šalyse vyksta ne vienu metu ir tęsiasi skirtingą laiką. Į visa tai jų gyventojai reaguoja savaip. Kartų pasikeitimo laikas įvairiose šalyse gali svyruoti nuo 15 iki 25 metų.

Pasauliniai istoriniai įvykiai – politiniai sukrėtimai, karai, ekonominės krizės ir pakilimai paliečia daugumą šalių. Iki XXI a. šiuolaikinės technologijos ir globalizacija prasiskverbė ne tik į Europą, Šiaurės Ameriką, bet ir į Pietų Korėją, Indijos didmiesčius ir dalį Lotynų Amerikos šalių. Vilniuje, Pekine ir Rio Žaneire klausomasi Lady Gagos ir naudojamasi naujos kartos išmaniaisiais telefonais.

Kūdikių bumo, arba prarastoji karta (gimusieji 1944–1964 metais). Gimusi po Antrojo pasaulinio karo ir atstatomuoju pokario laikotarpiu. Kai kurie kūdikių bumo kartos tėvai kariavo, kai kurie karo metais buvo vaikai, bet visi patyrė sunkumų ir nepriteklių.

Vaikai buvo auklėjami pagal principą „Turėk tai, ko aš neturėjau“. Atžalos buvo lepinamos, bet kartu iš jų ir reikalaujama: „Privalai pasiekti tai, ko aš negalėjau.“ Kūdikių bumo karta perėmė iš tėvų gyvybingumą, darbštumą, užsidegimą ir komandinio darbo siekį.

Ji tikėjo, kad netrukus ateis gerovės amžius, kovojo už taiką, maištavo prieš vyresniąją kartą. Pastaroji stengėsi jaunimui įpiršti savo vertybes, kad jis įgyvendintų tai, ko jie nepatyrė.

Ši karta sugalvojo kontraceptinę piliulę, narkotiką LSD, sukeliantį psichines, regos ir klausos haliucinacijas. Šios kartos atstovai, tvirtinę, kad meilė – svarbiausias gyvenimo dalykas, įvykdė seksualinę revoliuciją.

Nepaisė ribų, normų, pasauliui atvėrė dzenbudizmą, jogą ir meditaciją, sukūrė roko muziką, o iš konservų dėžučių, senų plakatų ir tuštumos – alternatyvųjį meną.

Kūdikių bumo kartos meilė buvo aistringa, gili, romantiška ir kartais net tragiška. Tokia kaip iš Kanados kilusio amerikiečių režisieriaus Arthuro Hillerio (1923–2016) filmo „Meilės istorija“ („Love Story“, 1970 m.) herojų.

Dėl to, kad jų tėvai išgyveno karą, patyrė vargų ir nepriteklių, kūdikių bumo kartą traukė materialinės vertybės. Pavyzdžiui, JAV laimės simbolis buvo nuosavas namas ir automobilis.

Kūdikių bumo karta ir dabar kilnoja svarmenis, prakaituoja kūno rengybos studijose ir nusiteikusi dirbti, linksmintis ir keliauti iki savo gyvenimo pabaigos.

X karta (gimusieji 1965–1980 metais). Ši karta augo pasaulyje tvyrančio ekonominio sąstingio sąlygomis. Šviesios ateities svajonės žlugo. Vakarų šalyse prasidėjo naftos krizė, ir ekonominis pakilimas baigėsi.

X tėvai – kūdikių bumo karta – daug dirbo ir atžaloms skyrė mažai dėmesio. „Po mokyklos iškart namo, ką nors susirask šaldytuve arba pasišildyk“, – tokia buvo įprastinė X kartos tėvų frazė, bet vaikus jie auklėjo ne taip jau griežtai.

X karta užaugo nepriklausoma, pasinėrusi į darbą, pasižyminti racionaliu požiūriu ir veiksmais, mėgstanti vienatvę ir kiek nepatenkinta, kad vaikystėje iš tėvų sulaukė mažai dėmesio.

Būtent pastaroji aplinkybė X kartai suteikė verslumo, ambicijų ir garbės troškimą. Jų atstovai nuolat tvirtina, kokie yra sumanūs ir kiek daug pasiekia gyvenime.

Jie vertina gerą išsilavinimą, pasikliauna tik savimi ir savo gebėjimais, netiki valdžia. Būdingas X kartos bruožas – ironiškas požiūris į viską.

Jie prisidėjo prie socializmo žlugimo, įveikė jo pasekmes. Pradėjo gilintis į psichologiją, dėl to ji tapo itin populiari, susirūpino savo sveikata ir atsigręžė į kinų mediciną ir ajurvedą – mokslą, kaip sveikiesiems palaikyti sveikatą gera mityba ir tinkama gyvensena.

X kartos meilės pamatas – emocinis ryšys. Svarbiausia, kad būtų ką apkabinti, prie ko prisiglausti. Be dramų, nežabotų aistrų!

Ryškiausias pavyzdys – „Kai Haris sutiko Sali“ („When Harry met Sally“). Filmo herojai daugelį metų negalėjo suprasti, myli vienas kitą ar jie tik geri draugai. Galiausiai susituokė, dėl to nesukdami sau galvos.

X karta – mūsų laikų stuburkaulis. Ji užtvindė pasaulį kompiuteriais, sukūrė „Google“ ir virtualiąją erdvę, bet sugebėjo pasaulį pakeisti taikiai.

Tūkstantmečio, arba Y karta (gimusieji 1981–1996 metais). Baigėsi Šaltasis karas, žlugo socializmo sistema ir subyrėjo Sovietų Sąjunga. Kartos nuostata: nėra nieko pastovaus ir tvirto.

X kartos tėvai, kurie jautėsi nuskriausti dėl per menko dėmesio, nusprendė savo palikuonius auklėti didžiulės meilės dvasia.

Nuolat teigė savo atžaloms, kokios jos protingos, išskirtinės, ir kuo anksčiau stengėsi ugdyti jų kūrybingumą, nes manė, kad dėl jų auklėjimo metodų atsiskleis visapusiškas vaiko talentas, jis užaugs genialus ir laimingas. Bet gavo netikėtą rezultatą.

Tūkstantmečio kartos gyvenimo būdas – laisvė. Savo gyvenimą jos atstovai tvarko taip, kad bet kuriuo metu būtų galima pakeisti profesinę karjerą, gyvenamąją vietą, aplinką, pažiūras, seksualinę orientaciją ir net lytį.

Kai pasaulyje nėra stabilumo, patikimumo, vadinasi, neverta prisirišti prie vietos, daiktų ir žmonių. Svarbu – tiktai aš.

X karta buvo linkusi į savianalizę. Tūkstantmečio karta gėrisi savimi: bet kokia proga kelia įrašus į socialinius tinklus, dažniausiai neperka automobilių, o juos nuomojasi, teikia pirmenybę nuotoliniam darbui iš kito miesto ar net kitos šalies.

Tėvai įteigė, kad jie – talentingi, sumanūs ir protingi, todėl nėra siekio veržtis į priekį, siekti rezultatų ir ko nors įrodinėti.

Pinigai – ne daiktams, o patyrimui ir įspūdžiams kaupti. Jie netaupo juodai dienai ir negalvoja apie pensiją, neskirsto profesijų į vyriškas ir moteriškas.

Tūkstantmečio karta pažeidžiama, bijo rizikos, sunkiai susitaiko su gyvenimo smūgiais. Jai nepatinka griežtu tonu išsakyti reikalavimai.

Saviugda ir savęs pažinimas – svarbiausia, o meilė gali palaukti. Tūkstantmečio karta vėlai tuokiasi, vaikų susilaukia dar vėliau. Mano, kad vesti ar ištekėti niekada nevėlu.

Tūkstantmečio karta į darbą nešiojasi termopuodelius su žolelių arbata, medituoja, rūpinasi savo sveikata. Stengiasi, kad aplinka ir maistas būtų ekologiški, viskas švaru ir kokybiška.

Fizinė šios kartos atstovų sveikata geresnė nei buvusių kartų, bet jie mirs anksčiau. Manoma, kad po dešimties metų šios kartos mirčių bus 40 proc. daugiau nei to paties amžiaus X kartos. Iš šio pasaulio jie iškeliaus ne dėl infarkto ar insulto, o dėl prastos psichikos sveikatos. 2014–2017 metais kenčiančiųjų nuo depresijos skaičius išaugo trečdaliu.

2017-aisiais 60 proc. 25–29 metų šios kartos atstovų mirties priežastis buvo savižudybė, narkotikų perdozavimas ir nelaimingi atsitikimai.

Z karta (gimusieji 1997–2012 metais). Prasidėjus trečiajam tūkstantmečiui į pasaulį atėjo jauniausia – Z karta, kuriai dabar priskiriami ir vaikai, gimę iki 2023-iųjų. Didžiuliai įvairiausios informacijos srautai, saugumas, laisvė ir atviras pasaulis – keliauk kur nori. Dar nė vienai kartai neteko tokia laiminga ir aprūpinta vaikystė. Asmeninė laisvė Z kartai – kaip oras, kurios jau nepastebi.

Tėvai sukūrė Z kartai ypač saugias gyvenimo sąlygas. Vaikų net į lauką neišleidžia – geriau būreliai. Svarbiausias gyvenimo variklis – smalsumas: „Man įdomu!“

Z kartos vaikų pasaulis – mobilusis telefonas. Jie apipilti materialinėmis vertybėmis, atsipalaidavę, nejaučia įtampos.

Z karta – nevaržomo elgesio, nieko nebijo, geranoriška ir pakanti kitų savitumams. Kita vertus, dėl nesamos įtampos turi žemą energijos lygį. Todėl didelė depresijos tikimybė, sunku užsibrėžti tikslą.

Ši karta gyvena virtualiame pasaulyje, o realiame gyvenime žavisi tais tikslais, kurie panašūs į vaizdo žaidimą. Savo uždaviniu laiko pasaulio ir gyvūnų gelbėjimą. Ankstesnės kartos pertvarkydavo pasaulį žmonių reikmėms, o Z karta saugo pasaulį nuo žmonių.

Z kartos atstovų netraukia seksas, kuris seniai nėra draudžiamas. Jie tuo mielai užsiima virtualiame pasaulyje keisdamiesi intymiomis nuotraukomis ar įrašais. Ši karta nemato didelio skirtumo tarp lytinių santykių realiai ir virtualiai.

Pastarasis variantas geresnis, nes nepasigausi ko nors užkrečiamo. Z karta mano, kad pasaulyje netrūksta kitų būdų maloniai ir įdomiai leisti laiką. Jos atstovai užaugo socialiniuose tinkluose: nepatinka – pašalinti.

Daugelis šitaip elgiasi ir realiame gyvenime: nepatiko žmogus – santykiai baigti. Netrukus vėl pažintis su nauja drauge ar draugu. Meilės srityje vertinamas bendravimas, o ne seksas ar artumas.

Z karta nedemonstruoja savo seksualumo ir dažnai sunkiai apibrėžia savo lytį. Pažvelgęs iš karto ir nesuprasi, kokiai lyčiai save priskiria.

Dėl darbo toks pat požiūris. Neįdomu – metė. Vyresnės kartos žmogus ir toliau dirbtų, kankintųsi ir bijotų išeiti: „O jei daugiau nieko neberasiu?“

Z karta nedvejoja. Greitai susiranda ką nors naujo, nes turi daug įvairios informacijos, puikiai išmano šiuolaikines technologijas, vienu metu gali atlikti kelias užduotis. Tad nieko nuostabaus, kad milijonus pasiseka uždirbti gana anksti.

Dar būdami vaikai jie žino savo teises, bet pamiršta pareigas.

Kūdikių bumo kartos atstovai

Ekscentriškoji JAV popmuzikos atlikėja Madonna (gimė 1958 m.). Ji vis dar rengia koncertinius turus, bet pastaruoju metu juos teko atšaukti dėl, kaip ji sako, skausmų. 64 metų dainininkė tebestebina, o neretai ir šokiruoja savo įvaizdžiu, grožio specialistų patobulinta, bet sunkiai atpažįstama išvaizda.

JAV popmuzikos žvaigždė Prince’as Rogersas Nelsonas, geriau žinomas kaip Prince’as (1958–2016). Per savo karjerą pardavė daugiau nei 100 milijonų įrašų, 7 kartus apdovanotas „Grammy“ ir kartą „Oskaru“. Muzikos legenda mirė dėl netyčinio apsinuodijimo psichotropinėmis medžiagomis.

X kartos atstovai

Aktorė ir dainininkė, šokėja ir prodiuserė Jennifer Lopez (gimė 1969 m.) dar vaikystėje pasirodydavo muzikiniame teatre, o sulaukusi 16-os debiutavo juostoje „My Little Girl“. Nesulaukusi nė 30-ies ji tapo geriausiai apmokama Lotynų Amerikos kilmės aktore Holivudo istorijoje. Nuo 1999-ųjų ji iškilo ir kaip dainininkė, išleido jau ne vieną savo dainų albumą.

Amerikiečių informatikas Larry Page’as (gimė 1973 m.) kartu su studijų draugu Sergejumi Brinu (gimė 1973 m.) sukūrė paieškos sistemą „Google“, kuri pateikia platų internetinių produktų ir paslaugų asortimentą.

Iš Pietų Afrikos Respublikos kilęs verslininkas Elonas Muskas (gimė 1971 m.) – privačios astronautikos bendrovės „SpaceX“, elektromobilių ir atsinaujinančiosios energijos gamintojo „Tesla Motors“ įkūrėjas ir vadovas.

Tūkstantmečio kartos atstovai

Amerikietis Markas Zuckerbergas (gimė 1984 m.) sukūrė socialinį tinklą „Facebook“ ir 2010-aisiais tapo tuo metu jauniausiu istorijoje milijardieriumi.

Amy Winehouse (1983–2011) – talentinga britų atlikėja – neatlaikė šlovės ir populiarumo naštos. Įniko į alkoholį, sunkiuosius narkotikus ir mirė nuo alkoholinės intoksikacijos.

Lietuvos dainininkė (sopranas) Asmik Grigorian (gimė 1981 m.) – 2019 m. geriausia pasaulio operos solistė, laimėjusi „International Opera Awards“. Apdovanota trimis Auksiniais scenos kryžiais (2006, 2010, 2020 m.), 2018 m. – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi, 2019 m. – Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Z kartos atstovai

Kylie Jenner (gimė 1997 m.) – garsiosios Kardashianų šeimos žvaigždė pranoko net M.Zuckerbergą. Amerikietė tapo milijardiere būdama 21-erių. 2015-aisiais jos prekės ženklas „Kylie Cosmetics“ išsiveržė į kosmetikos rinkos lyderius.

Greta Thunberg (gimė 2003 m.) – Švedijos gamtos ir klimato apsaugos aktyvistė. Ji išgarsėjo pasaulyje, kai viešai pradėjo kritikuoti pasaulio lyderius ir skatinti juos imtis ryžtingesnių veiksmų aplinkosaugos klausimais. Jai diagnozuota lengva Aspergerio sindromo forma, kuri leidžia fanatiškai laikytis vienos idėjos.

Profesionali Lietuvos krepšininkė Justė Jocytė (gimė 2005 m.) yra jauniausia visų laikų Lietuvos moterų krepšinio rinktinės žaidėja (debiutavo būdama 13-os metų). Žaidė Klaipėdos „Neptūno“ moterų komandoje, o 2019 m. tapo Vilerbano-Liono ASVEL jaunimo komandos nare, vėliau debiutavo pagrindinėje ekipoje Prancūzijos lygoje ir moterų Eurolygoje. 2022 m. tapo Prancūzijos vicečempione ir Europos jaunių čempione.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.