Rinkodaros agentūros vadovė Laura K. Inamedinova: „Kiek save gerbsime, tiek ir kiti mums gerbs“

„WoW University“ „Ateities įgūdžių“ kurso lektore tapo rinkodaros ir dizaino agentūros „LKI Consulting“ įkūrėja ir vadovė Laura Kornelija Inamedinova. Ekspertė skaito paskaitas apie profesinę sėkmę ir kaip nekaišioti pagalių sau į ratus.

 Laura Kornelija Inamedinova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Laura Kornelija Inamedinova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Laura Kornelija Inamedinova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Laura Kornelija Inamedinova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Laura Kornelija Inamedinova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Laura Kornelija Inamedinova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 20, 2023, 10:45 AM

Anot „Entrepreneur Magazine“ moterų antreprenerių dešimtuke ir „Women in International Business by Silicon Valley Times“ dešimtuke įrašytos lietuvės, neretai patys sau trukdome siekti svajonių, o dar dažniau – bijome svajoti drąsiai.

– Laura, jūsų profesiniai pasiekimai daro įspūdį. Kuriuos pati laikote reikšmingiausiais?

– Būdama devyniolikos, tapau bene jauniausia žurnaliste, kurios straipsnius spausdina žurnalas „Forbes“. Šiam leidiniui rašiau apie Baltijos ir Skandinavijos šalyse besiplečiančią technologijų sritį. Vėliau užsiėmiau viešaisiais ryšiais, o dabar jau septynerius metus vadovauju pačios įkurtai plataus profilio rinkodaros ir dizaino agentūrai „LKI Consulting“. Dirbame su didžiausiais pasaulyje kriptovaliutų verslais.

Neseniai prisijungiau prie rizikos ir investicijų fondo veiklos. Kai pradėjau dirbti, kriptovaliutos (kaip „Bitcoin“ ar „Ethereum“) buvo visai nauja verslo niša, todėl mano sukaupta patirtis ir žinios vertinamos visame pasaulyje: praėjusiais metais skaičiau pranešimus tarptautinėse konferencijose net 20 šalių.

Kurį laiką skyriau nemažai dėmesio socialiniams tinklams. Užsiauginau šimtatūkstantinę auditoriją, kur dalinuosi profesinėmis žiniomis bei motyvuoju moteris būti finansiškai nepriklausomas, siekti savo tikslų.

– Jau šį pavasarį „Ateities įgūdžių“ kurse kalbėsite, apie tai kaip nestabdyti pačiai savęs. Ar pati turėjote pavyzdžių, kurie mokė moterį būti sėkminga, siekti karjeros?

– Turėjau keletą artimoje aplinkoje, taip pat buvau įkvėpta sėkmingų, savarankiškai karjeros aukštumų pasiekusių žmonių, kuriuos sutikdavau įvairiose tarptautinėse konferencijose studijų laikais. Tada, prieš dešimtmetį, Lietuvoje tokių istorijų buvo gana mažai, nes sėkmingi verslininkai gerovę buvo susikūrę sovietiniais laikais arba verslas keliavo iš kartos į kartą.

Mokyklose ir universitetuose taip pat visiems buvo kalbama ne apie verslo kūrimą, bet kaip baigus mokslus reikės susirasti darbą „nuo 9 iki 17 val.“. Žinoma, daug kam toks gyvenimo būdas tinka, bet aš norėjau kažko daugiau. Susitikimai su aukšto lygio verslininkais iš viso pasaulio – „Kickstarter“, „TechCrunch“, „Salesforce“, „Tinder“ ir kitų kompanijų vadovais – paskatino mane norėti daugiau ir parodė, kad viskas yra paprasčiau, nei mes įsivaizduojame.

– Kodėl ne visiems pavyksta pasiekti sėkmės? Ar tiesa, kad patys sau pakišame koją?

– Kai samdau laisvai dirbančius žmones, pastebiu, kad kartais jie pervertina save, prašydami neadekvačiai didelio užmokesčio, bet daug dažniau pasitaiko savęs nuvertinimas. Visai neseniai į vieną darbo poziciją aplikavo jauna moteris ir, išgirdusi kokio atlygio ji nori, pamaniau, kad neteisingai supratau – gal čia už savaitę, o ne mėnesį?.. Įvertinusi jos gebėjimus bei patirtį, pasiūliau didesnį užmokestį.

Pastebiu, kad visuomenėje, ypač mokykloje, nėra tinkamos edukacijos, kad vaikai būtų skatinami tikėti savimi ir siekti savo svajonių. Taip yra todėl, kad visuomenei reikia dirbančių nuo 9 ki 17 val. Tik Vakarų pasaulyje pamažu atsiranda laisvai samdomi darbuotojai. Karantinas buvo puikus metas, įrodęs, kad darbas iš namų gali būti netgi efektyvesnis, nei biure.

Žinoma, darbuotoją biure lengviau kontroliuoti. Ta tema esu įsidėmėjusi labai gerą posakį – „įmonės tau mokės tiek, jog jaustumeisi pakankamai komfortiškai, kad nenorėtum siekti savo svajonių“. Noriu kiekvienam žmogui skleisti žinią, kad galima svajoti ir tikėti savimi. Dar labai svarbu suvokti, kad savo vertę nustatome tik mes patys: kiek save gerbsime, tiek ir kiti mums gerbs. Viskas prasideda nuo mūsų pačių.

– Kaip auginti savivertę ir įgauti pasitikėjimo savimi?

– Pasitelkti profesionalią pagalbą: lektorių, mentorių, koučingo specialistų, psichologų. Psichinė sveikata ir psichologinė savijauta yra labai svarbi ir negali būti jokios stigmos tuo rūpintis. Jei negalite leisti sau profesionaliai konsultuotis, visada yra galimybė skaityti dominančios srities knygas ir straipsnius, žiūrėti paskaitas ir konferencijas internetu, sekti daug toje srityje pasiekusių žmonių veiklą, klausyti ką jie kalba. Svarbiausia pasirinkti savo sritį ir sugerti visą įmanomą informaciją.

Antras žingsnis yra apsupti save tinkamais žmonėmis. Jei nori tobulėti, augti, aplinkoje turi būti kvailiausias žmogus. Žinoma, teks ne kartą paminti savo ego, bet verta, sakau iš patirties (šypsosi). Visada turi supti sėkmingesni, daugiau žinantys, patyrę žmonės, kurie tave motyvuoja, suteikia iššūkių, intelektualiai stimuliuoja. Gal nuskambės žiauriai, bet keli itin sėkmingi žmonės man atskleidė, kad kas penkerius metus 80 proc. pakeičia savo draugų ratą, nes kartu augti ir tobulėti suspėja ne visi.

– Skamba iš tiesų sudėtingai...

– Norint pakeisti gyvenimą, išauginti pasitikėjimą savimi, reikia nuolat su savimi dirbti ir eiti iš komforto zonos. Samdydama darbuotojus, visada perspėju, kad nebus lengva, nes tai nauja sritis, nėra jokių pavyzdžių, mes žengiame pirmuosius žingsnius naujoje industrijoje, kuriai vos 10 metų. Atrodo, kad darbuotojas tai supranta, bet kai susiduria su iššūkiais, neretai palūžta. Taigi, kalbat apie profesinę sėkmę, labai svarbu, ar iš tikrųjų pasirinkome savo sritį, ar labiau pasidavėme visuomenės, draugų, nuomonės formuotojų įtakai. Jei tikrai nori siekti aukštumų kurioje nors srityje, gali tekti pakeisti kertines asmenybės savybes, supratimą kaip vyksta tam tikri dalykai. Net ir psichologai, koučingo specialistai sako, kad norint sukurti savo pačių sėkmės istoriją, reikia išmesti ši galvos viską, ką ten nuo mažų dienų sudėjo tėvai, mokytojai, dėstytojai, aplinka. Tai tikrai sunkus darbas su savimi.

– Ar sėkmę visi suprantame vienodai?

– Kiekvienam žmogui sėkmė gali būti skirtinga: vienam – karjera, kitam – nuostabi šeima, trečias svajoja įkopti į viršukalnę, ketvirtas nori laimėti olimpinį medalį. Tačiau, kad ir kokie skirtingi tikslai, visiems reikia susirasti tuos mentorius ir lyderius, kurie sėkmę supranta taip pat, ir pradėti mokytis, dirbti.

– „WoW University“ „Ateities įgūdžių“ kurso paskaitoje duosite praktiškų patarimų, kaip įveikti kliūtis, tačiau ar kliūtys nerodo, kad galbūt esame ne savo kelyje?

– Kai darai kažką nauja, visada atsiranda dalykų, kurie nepatinka, kurių nesinori atlikti. Tada prasideda vidinė kova: ar tai kančia, nes darau pirmą kartą ir nesuprantu, ar tai skirta ne man? Manau, kad svarbiausia, kaip tu jautiesi dienos pabaigoje. Jei esi fiziškai pavargęs, bet jautiesi nustebęs, kad tau už tai moka pinigus, nes tarsi ir nedirbai – tai tavo pašaukimas. Pavyzdžiui, aš visada galvojau, kad pardavimai ne man, nes pardavėjus įsivaizdavau, kaip įkyruolius, siūlančius žmogui tai, ko jam visai nereikia. Dabar mano pagrindinis darbas verslo plėtra, pardavimai, klientų paieška. Mano mėgstamiausias dalykas yra eiti susitikimus, išgirsti žmonių problemą ir pasiūlyti efektyvų sprendimą. Po visos dienos susitikimų jaučiuosi pavargusi, bet laiminga, nes turėjau galimybę pabendrauti su sėkmingais, įdomiais žmonėmis. Koks gi čia darbas – vienas malonumas!

Tiesa, karjeros pradžioje, kai turėjau atlikti ir kitokius darbus, buvo sudėtingiau, kai kurių užduočių labai nemėgau. Dabar jas galiu deleguoti žmonėms, kuriems būtent ta darbo dalis teikia malonumą.

– Ką patartumėte žmonėms, kurie nori keisti karjeros kryptį?

– Labai gerai, jei tas žmogus turi savybių ir žinių, kurias galima iš vienos industrijos perkelti į kitą. Keisti karjeros kryptį galima (o kartais net lengviau) vyresniame amžiuje: esi sukaupęs daug bendrųjų žinių: kaip valdyti projektus, kaip dirbti komandoje ir pan., o kitos industrijos specifiką galima įvaldyti per pusmetį.

Greta turimo darbo patarčiau susirasti papildomą norimoje srityje ir pasibandyti. Jei tos kelios valandos per dieną teikia malonumą, jauti, kad ne dirbi, bet smagiai leidi laiką – turi priimti sunkų sprendimą, kad ta sritis, kur dirbai lig šiol, yra ne tau. Naujoje srityje teks pradėti nuo žemesnių pareigų ir mažesnio atlygio, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje dirbdamas tai, kas tau patinka, uždirbsi daugiau, nei pasilikęs ten, kur kančia.

Visi koučingo specialistai moko, kad sėkmingiausi tie žmonės, kurie žiūri iš ilgalaikės perspektyvos, kurie moka atidėti malonumą (kaip su investavimu – kuo ilgiau išlaikysi pinigus investavęs, tuo daugiau uždirbsi). Reikia į viską žiūrėti iš ilgalaikės perspektyvos: už 10 metų net neprisiminsi, kad pusmetį dirbai kitame darbe ar mažiau uždirbai, o malonumas, kurį patirsi pasirinkęs tinkamą karjerą, bus neįkainojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.