Plinta kaip virusas: ar jūsų santykiai atlaikytų apelsino žievelės testą?

„TikTok“ išplito vadinamasis „apelsino žievelės“ iššūkis, kuriuo žmonės tikrina santykius su savo antrąja puse. Ekspertai tvirtina, kad toks testas išties gali nemažai pasakyti apie jūsų santykius.

 Apelsino žievelės testas.<br> 123rf nuotr.
 Apelsino žievelės testas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2023, 5:02 PM

Vaizdo įrašuose žmonės prašo savo partnerių nulupti jiems apelsiną. Partnerio reakcija parodo, ar jis pasirengęs dėl jūsų atlikti tokį nereikšmingą, bet meilę ir rūpestį liudijantį veiksmą.

Vietoj apelsino nulupimo galima prašyti padaryti bet kokį kitą daug pastangų nereikalaujantį darbą, kurį jūs lengvai galėtumėte pasidaryti patys. Pamatysite, ar jūsų partneris tai atliks be atsikalbinėjimų, o gal pradės niurnėti ar net apkaltins jus, kad nuolat kažko prašinėjate.

Mažos paslaugos santykiuose būtinos

„The Huffington Post“ kalbinta psichologė Kate Truitt sakė, kad mažos paslaugos yra svarbios ne tiek pačios savaime kaip veiksmai, o kaip per tai, ką jos reiškia santykiuose.

„Jos signalizuoja apie rūpestį, meilę ir įsipareigojimą, o veiksmo kartojimas sustiprina bendrą santykių sveikatą ir laimę. Šie gestai, dažnai paprasti ir, atrodytų, kasdieniški, iš tikrųjų yra labai svarbūs puoselėjant mylinčią, palaikančią ir ilgalaikę partnerystę“, – teigė psichologė.

Britanijos konsultavimo ir psichoterapijos asociacijos konsultantė Georgina Sturmer sakė, kad „apelsino žievelės teorija“ iš tiesų gali atskleisti santykiuose egzistuojančias problemas.

„Idėja yra ta, kad mes visi nesąmoningai siekiame signalų iš savo partnerio, kurie patvirtintų mums jo meilę, – sakė G.Sturmer. – Signalų, rodančių, kad jis gerai žino, kas mums patinka ir ko nemėgstame, ir kad jis yra pasirengęs dėti visas pastangas, kad padarytų mus laimingus.“

Pasak specialistės, populiariojoje kultūroje dažniausiai išaukštinami pompastiški meilės įrodymai, kaip piršlybos dangoraižio viršūnėje, kino filmuose dažnai vaizduojamas dramatiškas bėgimas per oro uostą, siekiant sulaikyti mylimąją ar mylimąjį.

Bet kasdieniame gyvenime egzistuoja itin iškalbingų partnerio atsidavimą ir rūpestį įrodančių gestų, kad ir apelsino nulupimas. Tai gali būti ir jūsų mėgstamo patiekalo užsakymas restorane, ir indų išplovimas, ir jūsų dulkėtų batų nuvalymas, ir pasitikimas prie stotelės per lietų, ir sniego nuvalymas nuo jūsų automobilio. Ypač svarbu tai, kad šie paprasti gestai daromi apie juos nepranešant ir, ko gero, jums tiesiai nepaprašius.

Partnerio geriau nebandyti

Vis dėlto, kad ir kokia teisinga būtų „apelsino žievelės teorija“, psichologai nepataria jos bandyti su savo partneriu.

„The New York Times“ kalbintas Donas Cole'as, terapeutas ir klinikinis koordinatorius iš Gottmano instituto, Sietlo tyrimų grupės, siūlančios metodus, padedančius poroms sustiprinti santykius, teigė, kad teorija jam pasirodė „puiki“, išskyrus vieną dalį: partnerio išbandymą.

„Tai atrodo negatyvu ir netinkama, nes visa sėkmingų santuokų idėja yra ta, jog nenorime, kad jos žlugtų“, – sakė jis.

Jeigu norite, kad jums nuluptų apelsiną, tiesiog paprašykite – bet nežaiskite žaidimų ir neleiskite nulupimo faktui tapti referendumu apie jūsų santykių sveikatą. Užuot testavę savo partnerį, ar jis jums padarys kavos ryte, turėtumėte jam tiesiog pasakyti: „Man patiktų, jeigu ryte padarytum man kavos“.

Jeigu norite pasikalbėti apie savo santykius, ar jaučiatės mylimi ir suprasti, „apelsino žievelės teorija“ gali tapti puikia tema tokiam pokalbiui. Kartu pasižiūrėję „TikTok“ įrašus jūs galite pasikalbėti apie malonias vienas kitam daromas smulkmenas, nepereidami į asmeniškumus.

Parengta pagal huffpost.com ir nytimes.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.