Pirmas toks tyrimas šalyje: metus analizavo, ką lietuviams reiškia meilė

Kiekvienas nori mylėti ir būti mylimas, laukia, ieško meilės, kartais nusivilia ir vėl jos pasiilgsta. Tačiau ar kada nors susimąstėte, ką iš tikrųjų meilė reiškia jums, o ieškodami atsakymo, išgirdote sąmoningą vidinį balsą, o ne visuomenės lūkesčių ir šiuolaikinių tendencijų primetamą atsakymą? Metus laiko trukęs tyrimas atskleidžia, ką lietuviams reiškia meilė.

 Meilė.<br> 123rf nuotr.
 Meilė.<br> 123rf nuotr.
 Greta  Šeibelytė.
 Greta  Šeibelytė.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

Feb 9, 2024, 12:09 PM, atnaujinta Feb 9, 2024, 12:10 PM

Tyrimo metu kasdien, vis kitam žmogui buvo užduotas tas pats klausimas – „kas yra meilė?“. Apklausti įvairių amžiaus ir socialinių grupių, plataus spektro profesijų atstovai, gyvenantys bene visoje Lietuvoje. Apklausos dalyviai nebuvo niekaip apriboti ir atsakyti galėjo taip, kaip norėjosi jiems – rimtai, ironiškai, filosofiškai, vos keliais žodžiais ar ilgu pamąstymu. Sąlyga vienintelė – atvira savirefleksija. Jauniausiai tyrimo dalyvei – vos 2, vyriausiai – 87 metai.

365 meilės apibūdinimai iš 365 žmonių lūpų

Pasak tyrimo autorės, metus laiko rinktoje kolekcijoje – eilė puikiai visiems žinomų garsenybių, ir visai nepažįstamų, tiesiog gatvėje užkalbintų žmonių atsakymai.

„Savo mintimis dalijosi legendiniai šalies žurnalistai ir vos kalbėti pradėję vaikai, taksi vairuotojai ir garbūs profesoriai. Kalbinau žinomiausius pop scenos dievaičius, laiptinėje sutiktus kaimynus, gatvėje gėles pardavinėjančias senjores, maištaujančius paauglius, kasininkes, pripažintus menininkus – architektus, režisierius, aktorius, dizainerius, fotografus, tapytojus, kompozitorius. Tarp atsakymų – IT gudruolių, sumanių pradinukų, dievo tarnų, studentų, šalį valdančių pareigūnų, gydytojų mintys“, – pasakoja komunikacijos konsultantė, politologė, iniciatyvos „kas ta meilė?“ autorė Greta Šeibelytė.

Meilės reikšmė – autentiška

Tyrimo rezultatuose galima įžvelgti tam tikrų meilės sąvokos reikšmės tendencijų pagal amžiaus ir lyties pjūvius, bet visi 365 apibūdinimai – skiriasi.

„Kai kuriems žmonėms svarbiausias emocinis, dvasinis faktorius, kitiems meilė labiau siejasi su fiziniu kūnu. Vieni meilę tapatina su saugumo ir ramybės jausmu, kiti priešingai – su rizika, nežinomybe ir chaotiška būsena. Eksperimentas parodė, kokie žmonės individualūs ir skirtingi, kaip spalvotai mato, supranta ir reiškia net tas pačias emocijas. Vienas, nekintantis meilės sąvokos apibrėžimas neegzistuoja – kiekvienas yra laisvas kurti meilę tokią, kokia labiausiai patinka ir tinka jam“, – sako G. Šeibelytė.

Tačiau tam, kad poroje abu žmonės jaustųsi gerai ir mylimi, svarbu kalbėtis ir išgirsti.

„Dažniausiai žmonės linkę meilę reikšti taip, kaip patys nori būti mylimi. Ir tai yra problema. Labai svarbu suprasti, ką meilė reiškia jūsų partneriui, o partneriui – išgirsti, kas meilė yra būtent jums. Tik taip galėsite dovanoti ir sulauksite tokios meilės, apie kokią svajojate“, – teigia iniciatyvos „kas ta meilė?“ autorė G. Šeibelytė.

Tyrimo idėja kilo pastebėjus, kaip dažnai žmonės nesusikalba

„Daug metų dirbu komunikacijos srityje, studijavau šį mokslą iš tarptautinės perspektyvos, nuolat gilinu tarpasmeninės komunikacijos ir psichologijos žinias. Įvairiuose kontekstuose pastebiu, kaip stipriai kartais skiriasi žinutė ar mintis, kurią žmogus siekia ištransliuoti, nuo to, kaip ją supranta priimantis žmogus. Emocinis intelektas, asmenybės tipas, charakterio savybės, empatija, auklėjimo ypatumai, socialinė aplinka, patirtys, pažiūros, įvairių kultūrų pažinimas ir daug kitų elementų turi įtakos tam, kaip žmogus supranta, priima ir reaguoja į jį supantį pasaulį“, – sako Greta Šeibelytė.

Pasak G. Šeibelytės, emocijos ir tarpasmeninė komunikacija Lietuvoje nėra dažna tyrimų kryptis.

Apibūdinimų kolekcija – vieša

Tyrimo „kas ta meilė?“ metu surinkta meilės apibūdinimų kolekcija visiems susidomėjusiems pasiekiama socialiniame tinkle „Instagram“: www.instagram.com/kas.ta.meile

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.