Kodėl dauguma santykių nutrūksta po trijų mėnesių? Kalta 3 mėnesių taisyklė

„TikTok“ didelio populiarumo sulaukė įrašas apie trijų mėnesių taisyklę – ji pristatoma kaip patikimas testas, leidžiantis nustatyti, ar santykiai bus sėkmingi, ar ne.

Vyrai paprastai užtrunka ilgiau nei moterys, kol nusprendžia, ar jie tikrai nori įsipareigoti savo santykiams.<br> 123rf nuotr.
Vyrai paprastai užtrunka ilgiau nei moterys, kol nusprendžia, ar jie tikrai nori įsipareigoti savo santykiams.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2024, 7:31 AM

Santykių pradžia, kai tik pradedate susitikinėti su kuo nors, dažniausiai būna jaudinantis laikotarpis, ypač kai jaučiate, kad tarp jūsų vyksta „chemija“.

Tačiau pirmieji trys mėnesiai yra vadinamoji „medaus mėnesio fazė“, kai nauji santykiai jaudina, bet suvokiate, kad vis tiek nepažįstate kito žmogaus pakankamai gerai, kad galėtumėte įsipareigoti visam gyvenimui.

Ekspertai teigia, kad šios 90 dienų yra kaip bandomasis laikotarpis, kurį turi pereiti visi santykiai, kad būtų nuspręsta, ar tas asmuo jums skirtas.

Jei kyla tam tikrų santykių problemų, kurios rodo, kad tai tiesiog ne jums, galite nuspręsti nurašyti viską į nuostolius ir judėti pirmyn.

Pagal šią logiką, po trijų mėnesių tampa aišku, ar tu kažkam nuoširdžiai patinki, ar jis su tavimi susitikinėdavo tik iš vienatvės, nuobodulio ar siekdamas sustiprinti savigarbą.

Ar 3 mėnesių taisyklė yra tas pat kaip 3 mėnesių „niežulys“?

Skirtingai nuo trijų mėnesių taisyklės, kuri vertinama kaip bandomasis laikotarpis, trijų mėnesių niežulys įvyksta tada, kai viena iš šalių užsinori pakeisti santykius.

„Niežuliu“ vadinamas reiškinys, kai pora draugauja maždaug tris mėnesius, ir vienas partnerių staiga nusprendžia, kad nori nutraukti santykius arba pereiti nuo atsitiktinių santykių prie įsipareigojimų. Būtent dėl to santykiai dažniausiai nutrūksta.

Pasimatymų programėlės „Inner Circle“ tyrimo duomenimis, 68 proc. atvejų porų santykiai nutrūko būtent po trijų mėnesių.

Paprastai tai įvyksta dėl to, kas vadinama „jausmų pertrūkiu“.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad vyrai paprastai užtrunka ilgiau nei moterys, kol nusprendžia, ar jie tikrai nori įsipareigoti savo santykiams.

Pusė vyrų pripažįsta, kad santykiuose yra linkę „pirmiausia veikti ir galvoti vėliau“, o tokių moterų – tik 38 proc.

Be to, 59 proc. respondentų sutinka, kad moterys, rinkdamosi potencialų partnerį, yra labiau apgalvojančios nei vyrai.

Vyrai labiau linkę priimti spontaniškus sprendimus, dažnai iš naujo įvertindami savo pasirinkimą maždaug per tą pačią trijų mėnesių ribą.

Tačiau kai viskas atrodo ne taip gerai, iškyla „vaiduokliai“, jie iškart nutraukia bet kokius ryšius ir bendravimą su žmogumi, su kuriuo susitikinėjo.

6 mėnesių taisyklė

Praėjus šešiems mėnesiams, jūs ir jūsų partneris tikriausiai kartu spėjote sukaupti nemažai reikšmingų prisiminimų, esate perėję įvairias santykių fazes.

Tikėtina, kad sulig kiekviena diena jūs jaučiatės su savo partneriu vis patogiau ir pradedate pastebėti mažas keistenybes, kurių galbūt nepastebėjote anksčiau.

Galbūt per šį laiką įveikėte daug kliūčių, tačiau dabar gali būti pats metas įvertinti, ar esate pasirengę galutinai įsipareigoti, nes peržengėte pradinį pasimatymų etapą.

Šiame etape poros paprastai yra užmezgusios gilesnį emocinį ryšį, jausdamosi vis saugiau, paprasčiau, partneriai jaučiasi labiau susiję vienas su kitu, atsižvelgiant į laiką, kurį praleido dalindamiesi patirtimi, mintimis ir emocijomis.

Partneriai galėjo atrasti bendrus interesus, vertybes ir tikslus, taip pat įgyti supratimą apie vienas kito asmenybes, ypatumus ir pageidavimus.

Kai kurie žmonės per pirmuosius šešis santykių mėnesius supažindina partnerį su savo tėvais ir draugais, parodydami rimtą įsipareigojimą.

Tačiau jei pora didžiąją laiko dalį praleidžia ginčydamiesi, tai gali būti nesuderinamumo ženklas.

9 mėnesių taisyklė

Trečiasis santykių etapas yra devynių mėnesių laikotarpis, kurį psichologė Savannah Gamblin apibūdina kaip „suvokimo“ etapą.

Savo patarimus apie santykius ji reguliariai skelbia savo „TikTok“ paskyroje @savannah_gamblin.

S.Gamblin mano, kad žmonės negali iki galo suprasti savo santykių, kol neišgyvena visų trijų etapų.

Paskelbusi vaizdo įrašą „TikTok“, ji rašė: „Trečia – suvokimo stadija, kai atsiveria akys: „O, po velnių, štai su kuo aš turiu reikalą“.

Tai nereiškia, kad viskas privalo būti kaip santykių pradžioje, „medaus mėnesio“ fazėje. Tai – iliuzija.

Suvokimo stadija reiškia, kad mums nuolat iškyla tos pačios problemos, su kuriomis turime kovoti, ir mes turime išmokti jas įveikti“.

Parengta pagal thesun.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.