Arizonos universitete (JAV) atliktas tyrimas rodo, kad žmonės valgo mažiau, kai mato keletą mažų maisto gabalėlių nei tada, kai lėkštėje guli vienas didelis gabalas. Taip elgiamasi net tuomet, kai abiem atvejais maistas turi tokį patį kalorijų kiekį.
Tyrėjai stebėjo daugiau nei 300 valgančių studentų. Vieniems jų buvo duoti sveiki riestainiai, kitiems – padalinti į keturias dalis. Po dvidešimties minučių savanoriams buvo duotas naujas patiekalas ir pasakyta, kad jie gali valgyti tiek, kiek nori. Tie, kurių riestainis buvo supjaustytas, Nėra visiškai aišku, kodėl žmonės taip elgiasi, tačiau mokslininkai tiki, kad tai gali būti tam tikra optinė apgaulė. Apsigaunama, kad sulaužyta šokolado plytelė yra didesnė nei sveika. Taip pat ir supjaustytas riestainis gali atrodyti sotesnis.
Dar mokslininkai aiškina, kad supjaustytą maistą žmonės valgo lėčiau. Taip kūnui leidžiama suvokti, kad asmuo jau pasisotino ir išvengiama persivalgymo.
Tyrimo duomenys buvo patvirtinti eksperimentu su žiurkėmis. Graužikai buvo paleisti į specialų labirintą. Viena kelio kryptimi mokslininkai pabėrė 30 smulkių maisto granulių, kita – vieną didelę granulę, atitinkančią 30 smulkių. Tirtos žiurkės mieliau rinkosi tą kelią, kuriame buvo paberta daug granulių.
Tikima, kad maisto pjaustymas į mažesnius gabalėlius gali būti puikus sprendimas žmonėms, besilaikantiems dietos. Taip galima ne tik išlaikyti tam tikras maisto proporcijas, bet, tuo pačiu, nesijausti alkanam.