E. Vaitkevičė nori mylėtis 7 kartus per savaitę, P. Gražulis pataria susilaikyti

Portalas lrytas.lt paklausė keleto žinomų asmenybių, kiek svarbus seksas jų pačių ir apskritai žmonių gyvenime ir ar lytiniai santykiai padeda išsaugoti fizinę bei psichinę sveikatą. Burleskos šokėjai Eglijai Vaitkevičei seksas reikalingas kaip maistas ir vanduo, tik 30-ies sulaukus moterį pažinusį politiką Petrą Gražulį erzina perdėtas dėmesys intymiems santykiams, klasikas Juozas Erlickas vyrus ragina „varyti iki galo“.

E. Vaitkevičė įsitikinusi, kad viešai kalbėti apie seksą yra natūralu.<br>R. Neverbickas.
E. Vaitkevičė įsitikinusi, kad viešai kalbėti apie seksą yra natūralu.<br>R. Neverbickas.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jul 13, 2012, 1:36 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 4:39 AM

XXI amžiaus viduryje vaikai turbūt gims tik mėgintuvėliuose. Seksologai sunerimę – erotizuotoje visuomenėje vis mažiau tikro sekso. Intymių santykių konsultantė Milda Bartašiūnaitė teigė pastebėjusi, kad net jaunoms poroms lovos žaidimai greitai įgrysta arba jiems nerandama laiko.

„Įsivaizduokite, vos metams praėjus po vedybų ar intensyvios draugystės pas mane ateina jaunos poros ir klausia, ką mums daryti, tapome nebeįdomūs vienas kitam! Gamtininkai kalba apie visuotinį klimato atšilimą, o žmonių intymių santykių srityje aš pastebiu visuotinį atšalimą“, – portalui lrytas.lt sakė sekspertė M. Bartašiūnaitė.

Susilaikymas kenkia?

Jeigu sueities džiaugsmo nebepatiria jaunos poros, tai ką kalbėti apie 40-50 metų poras?

O būtent šiame amžiuje svarbu užtikrinti nors ir nedažną, bet pastovų fizinių santykių ritmą. Seksualinio bado išsekintas moteris greičiau užpuola ginekologinės ligos, o žmoną į televizorių ir alų iškeitę vyrai labiau rizikuoja susirgti prostatitu.

„Seksologija yra nustačiusi geležinę taisyklę: du kartai per savaitę yra vaistas, likusieji – malonumas. Po 7-10 m. bendrojo gyvenimo metų pora vis rečiau atsiduoda malonumams, dažniau vartoja vaistus“, – paaiškino „Intymaus gyvenimo ir higienos problemų konsultavimo ir gydymo centro“ vadovas, gydytojas Anatolijus Gainovskis. 

Trijų kartų per mažai

Burleskos šokėjai, kaunietei verslininkei Eglijai Vaitkevičei tokia „vaistų“ dozė – du kartai meilės per savaitę, atrodo juokingai mažai.

„Mažiausiai trijų kartų per savaitę reikia, tai pats žemiausias slenkstis“, – tikino neseniai 40 metų perkopusi moteris.

E. Vaitkevičė yra išsituokusi, bet turi keleriais metais jaunesnį draugą. Kaunietė nebijo atvirai kalbėti intymiomis temomis.

„Augau gana konservatyvioje aplinkoje, bet anksti pradėjau domėtis psichologija, intymiais santykiais. Nežinau, kodėl reikia maivytis  kalbant apie seksą – juk tai natūralus dalykas, kaip valgis, gėrimas“, – tvirtino moteris.

Ji teigė pastebėjusi, kad jos draugės, pažįstamos, neturinčios nuolatinių lytinių santykių, tampa irzlios, skundžiasi sveikata, metasi į kraštutinumus: be saiko išlaidauja parduotuvėse arba užsisklendžia vegetuoti namuose.

Paklausta, kiek kartų per savaitę ji mylisi, E. Vaitkevičė šypsodamasi atsakė: „Gerokai viršiju trijų kartų per savaitę minimumą. Apskritai, per atostogas, turint laisvo laiko, puiku yra pasimylėti ir du kartus per dieną.“

Neištikimybei nepritaria

Seksualų įvaizdį puoselėjanti šokėja netoleruoja neištikimybės.

„Nepakenčiu melo. Jeigu santykiai atšalo, geriau skirtis ir ieškoti naujo, tinkamo žmogaus. Kai mano santuoką ištiko krizė, aš taip ir padariau“, – savo nuostatas aiškino E. Vaitkevičė.

Paklausta, ar ji sutiktų dalyvauti svingerių vakarėlyje, kurių metu poros keičiasi partneriais, kaunietė atsakė nevienareikšmiškai.

„Man gal būtų įdomu pabūti kito vyro glėbyje, bet kai pagalvoju, kad mano draugas būtų su kita moterimi – ne, nesutinku. Todėl ir nesusidedu su svingeriais“, – juokavo burleskos šokėja.

Nekaltybę prarado santuokoje

Dešiniųjų, krikščioniškų pažiūrų Seimo narį Petrą Gražulį nervina ne tik homoseksualai, bet ir atviros diskusijos heteroseksualių santykių temomis.

„Tokiu būdu skatinama paleistuvystė. Anksti, iki santuokos lytinius santykius pradėję praktikuoti jaunuoliai persisotina, nori išbandyti vis kažką naujo. Neretai nusiritama iki iškrypimų, homoseksualizmo“, – tvirtino jis.

P. Gražulis teigė kritiškai vertinantis šiuolaikines teorijas, esą susilaikymas nuo sekso kenkia sveikatai, „sėda ant smegenų“.

Seimo narys teigė moterį pažinęs tik sulaukęs 30 metų, tvarkingai, gavęs bažnyčios palaimintą santuokos sakramentą.

„Na ir ką, aš nei susirgau, nei išprotėjau, dėl psichikos problemų neturėjau. Pagaliau politiniai kaliniai, kunigai pasišvenčia aukštesnių idealų tarnystei, susilaiko nuo kūniškų malonumų ir dėl to nesuserga, gyvena ilgai“, – konservatyvų požiūrį į intymius santykius gynė P. Gražulis.

Gyvojo klasiko priesakas

Bet seksologas A. Gainovskis tikina, kad moksliniai tyrimai įrodė – jei nenori anksčiau laiko tapti marazmatiku, geriau mylėkis. Moterims per 40 seksas yra užkarda ginekologinėms ligoms ir priemonė „prekinei išvaizdai“ išsaugoti.

„Neturinčios normalaus lytinio gyvenimo moters hormoninis fonas keičiasi ne į gerąją pusę, todėl kinta veido, figūros bruožai, atsiranda plaukotumas, kur jo neturėtų būti ir panašiai. Moteris pradeda nervintis, tampa irzli, pikta. Tai iššaukia neurozes, psichozes, galiausiai prireikia net psichiatro pagalbos“, – aiškino „Intymaus gyvenimo ir higienos problemų konsultavimo ir gydymo centro“ vadovas A. Gainovskis.

Gydytojas perspėjo ir stipriąją lytį: seksualine tinginystė vyrams nieko gero nežada. Bet bėda ir ta, kad dabartinės gyvenimo sąlygos, socialinė aplinka gniuždo vyrišką potencialą. Pasirodo, net didėjančios maisto, šildymo kainos trenkia per vyrų lytinę galią.

„Pagal tai, kaip gausiai reklamuojami afrodiziakai, maisto papildai vyrams, susidaro įspūdis, kad vis daugiau 40-50 metų vyrų pastaruoju metu susiduria su potencijos problemomis. 

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys rodo, kad prostatitu suserga vis jaunesni vyrai, net 40-ies nesulaukę kreipiasi į lytinės sveikatos specialistus, skųsdamiesi erekcijos sutrikimais. Stresas, didelis gyvenimo tempas, socialinių garantijų neužtikrintumas, nedarbas, didėjančios kainos ir mokesčiai, oro užterštumas - tai tik dalis priežasčių, dėl kurių XXI amžiuje 28-36 m. vyrams jau tenka lankytis pas urologą, andrologą, seksologą“, – kalbėjo A. Gainovskis.

Gyvasis klasikas Juozas Erlickas taip pat turi savo aiškią nuomonę intymiais klausimais, nors savęs seksologijos ekspertu nelaiko.

Į klausimą, ar vidutinio amžiaus sulaukę vyrai gali ir turi aktyviai praktikuoti lytinius santykius, klasikas atsakė:

„Manau, jei varyt, tai iki galo.“

Paklaustas, ar dažnai tai daro jis pats, J. Erlickas atsakė iškalbinga tyla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.