Šeimoje spyrius keičia bučiniai, o juos – vėl skaudūs smūgiai

Iš pradžių barnis dėl niekniekio, po to – įžeidinėjimai, smūgiai ir policija. Bet kai pyktis atslūgsta, vyro nuskriaustos žmonos užmiršta, ką patyrė, ir bėga maldauti policininkų, kad pasigailėtų smurtautojo.

J. Einikienė dievagojasi, kad nebeatleis savo sutuoktiniui G. Einikiui, kuris jos gyvenimą pavertė tikru pragaru.<br>A. Pilaitienė
J. Einikienė dievagojasi, kad nebeatleis savo sutuoktiniui G. Einikiui, kuris jos gyvenimą pavertė tikru pragaru.<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė, Gintaras Šiuparys, Asta Kuznecovaitė ("Lietuvos rytas")

Aug 12, 2012, 1:05 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:19 AM

„Jurgita tikrai daugiau neatleis tam bepročiui jo išpuolių. Tai buvo paskutinis kartas, kai žentas ją daužė”, – vos prieš savaitę piktai kalbėjo Liolių kaime netoli Rietavo gyvenanti Jurgitos Einikienės motina Regina apie savo dukters vyrą, buvusį garsų krepšininką Gintarą Einikį.

Moteris prašė neskelbti jos pavardės.

„Man gėda turėti tokį žentą. Nuvažiuoju pas gydytojus, visi į mane žiūri užjausdami.

Duktė prisiekė, kad daugiau jo neįsileis į namus”, – aiškino J. Einikienės motina.

Tačiau vos po kelių dienų G. Einikis vėl atsidūrė pas žmoną ir ėmė ją terorizuoti.

„Lietuvos ryto” korespondentai Rietave, kur šiuo metu glaudžiasi Einikių šeima, lankėsi iš karto po to, kai buvęs krepšininkas spyrė žmonai į nugarą.

Naujagimės neseniai susilaukusi šeima įsikūrusi Jurgitos sesers name Rietave, kol moteris išvykusi į Angliją.

Išvakarėse G. Einikis buvo primušęs savo žmoną. Ši skundėsi dėl vyro smūgio į nugarą ir sužalotos rankos.

Rietavo policija paaiškino, jog G. Einikiui uždrausta artintis prie šeimos buvimo vietos, ir tvirtino, kad prasižengėlis išvykęs į Kretingą. Kaimynai irgi sakė tądien krepšininko nematę.

„Kas ten juos žino, kur jie yra. Čia riejasi, čia taikosi. Po poros dienų vėl susieis iki naujo mūšio. Nemanome, kad čia jau pabaiga”, – eidama pro šalį pasakė Rietavo gyventoja.

Tvirtino sau nekenksiąs

Telefonu suradę G. Einikį prašėme atsakyti į klausimą, ar jis tikisi, kad ateityje esant konfliktinėms situacijoms galėtų susivaldyti ir daugiau nekelti rankos prieš artimuosius.

„Nenoriu apie tai kalbėti. Kaip bus, taip bus. Kad ir ką pasakyčiau, viskas atsigręš prieš mane patį”, – niūriai burbtelėjo buvęs sportininkas.

Pokalbio metu buvo girdėti fone sklindantys vaikų balsai, tačiau G. Einikis nenorėjo atsakyti į klausimą, ar šiuo metu jis nesąs kartu su šeima.

„Visko gali būti. Jis įpareigotas nesiartinti prie šeimos buvimo vietos, bet juk pati žmona bet kada gali pas jį nuvažiuoti.

Ten, kur sprendimus lemia alkoholis ir narkotikai, logikos mažai”, – situaciją pakomentavo nenorėjęs prisistatyti pareigūnas.

Policininko nuomone, šiai porai reikėtų kvalifikuoto psichiatro pagalbos.

„Jei kuris nors iš jų žinotų, ko nori, kas savaitę nuomonė nebūtų kaitaliojama. Elgiasi kaip visiški ligoniai”, – teigė pareigūnas.

Naujas išpuolis nenustebino

„Šį rytą jis vėl įsiveržė į namus, sukėlė triukšmą, iškviečiau policiją, tačiau ši nieko nedaro. Atsibodo man tas girtuoklis prasigėręs”, – šį antradienį kalbėjo J. Einikienė.

Moteris su G. Einikiu gyveno jau seniai, bet aukso žiedus sumainė tik šių metų liepą.

J. Einikienė teigia, kad neblaivus sutuoktinis pas ją į namus Rietave buvo atvykęs ir pirmadienio vakarą: „Toks girtas, kad net akys žvairos.”

Ji sutuoktinio į namus neįsileido, šis dingo, tačiau antradienio rytą pasirodė dar kartą.

Siuntinėja žinutes

„Su vaiku gulėjome lovoje, aš kavą gėriau.

Įsiveržė, nulėkė į kitą kambarį, rėkė, kur tas meilužis”, – ryto įvykius prisiminė moteris.

J. Einikienė iškvietė policijos pareigūnus, bet kol jie atvažiavo, smurtautojas jau buvo dingęs.

Pareigūnai jai pasiūlė rašyti pareiškimą, bet ši atsisakė, motyvuodama tuo, kad tokio pareiškimo nereikia – už teismo sprendimo pažeidimą vyras turi būti sulaikytas be jokių papildomų pareiškimų.

„Policininkai išvažiavo, žadėjo sugrįžti, tačiau taip ir negrįžo”, – sakė J. Einikienė.

Netrukus pasipylė buvusio mylimojo skambučiai, SMS žinutės.

„Jis man rašo, kad yra Klaipėdoje su kažkokia k..., pasakoja, kad naktį keturiese išprievartavo kažkokią mergaitę. Davė jai pauostyti kokaino, o po to nuskuto plikai ir pasilinksmino.

Nuolat siuntinėja žeminančias ir įžeidžiančias žinutes, vienoje vadina k..., kitoje atsiprašo, po to vėl taip pat išvadina ir vėl atsiprašo. Per dieną gaunu po 100–200 jo žinučių”, – skundėsi J. Einikienė.

Moteris įsitikinusi, kad iš jos namų išvykę policijos pareigūnai sutiko G. Einikį, tačiau jo nesulaikė.

„Jis man pats sakė, jog pareigūnai jam liepė mane suspardyti taip, kad jie tikrai turėtų už ką jį suimti”, – aiškino J. Einikienė.

Duotas nurodymas sulaikyti

Kad G. Einikis buvo apsilankęs žmonos, su kuria jam uždrausta matytis, namuose, patvirtino ir Rietavo policijos komisariato viršininkas Aloyzas Vaičiulis: „Buvo toks pranešimas, bet policijos pareigūnai G. Einikio nesutiko. Yra išsiųstas pavedimas į Klaipėdą, kad jį sulaikytų, jeigu kas nors pamatys.”

Kai G. Einikis bus sulaikytas, jis bus apklaustas, tada prokuroras spręs, ar kreiptis į teismą dėl kardomosios priemonės jam pakeitimo.

Dabar buvusiam krepšininkui paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

„J. Einikienė tik kelia savo versijas, tačiau paprašyta rašyti pareiškimą ar pasiaiškinimą atsisako. Šiuo atveju pareiškimo rašyti nebereikia, tačiau pasiaiškinimas reikalingas.

Juk policijos pareigūnai G. Einikio nematė, nežino, kas ten įvyko, turėdami rašytinį paaiškinimą, jau turėtume pagrindą jį sulaikyti”, – J. Einikienės elgesiu nėra patenkintas A. Vaičiulis.

Antrąkart uždrausta artintis

Liepos 27-ąją moteris Rietavo policijai pranešė, kad namuose mažametės dukters akivaizdoje ją sumušė girtas vyras. Moteris tvirtino, kad sutuoktinis ją spardė, sužalojo nugarą ir ranką.

G. Einikis buvo sulaikytas ir išvežtas į policijos komisariatą. Jam nustatytas 2,16 promilės girtumas. Teismas skyrė G. Einikiui kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti ir uždraudė artintis prie žmonos ir dukters.

Tai jau antras kartas, kai buvusiam krepšininkui draudžiama artintis prie J. Einikienės.

Pirmąkart teismas tokį sprendimą buvo priėmęs pernai, po to, kai po audringo Kalėdų šventimo vyras savo sesers namuose pradėjo grasinti Jurgitai, žadėjo ją nužudyti, apipilti sieros rūgštimi.

Gimus jųdviejų dukrai, moteris pati prašė teisėsaugininkų leisti jai matytis su G. Einikiu.

Ji tikino, kad vienai namuose sunku užkurti krosnį, nueiti į parduotuvę, prižiūrėti kūdikį.

Plungės teismo nutartimi G. Einikis su žmona bendrauti ir gyventi kartu negalėjo iki pat ikiteisminio tyrimo pabaigos, bet, gavę nukentėjusiosios prašymą, prokurorai teismo sprendimą panaikino.

Į įvairiausius skandalus ši pora yra patekusi ir anksčiau.

Smurtautoją gelbėjo ir šiaulietė

Tuo tarpu į Šiaulių policijos komisariatą atėjusi 35 metų moteris pribloškė pareigūnus, kai pradėjo klausinėti: „Kur mano Tadukas, ką jam padarėte?”

26 metų šiaulietis Tadas K. buvo sulaikytas liepos 12-ąją, kai girtas sumušė savo draugę. Moteris dėl daugybinių veido sumušimų ir sulaužytos nosies kreipėsi į medikus.

Ikiteisminį tyrimą dėl smurto artimoje aplinkoje pradėję pareigūnai kreipėsi į teismą dėl kardomosios priemonės paskyrimo. Teismas leido smurtautoją suimti mėnesiui.

Už nesunkų sveikatos sutrikdymą baudžiama laisvės atėmimu iki 5 metų.

Kentėjo ilgai, bet tylėjo

Šiaulietis Tadas K. šįmet į pareigūnų akiratį pateko jau ketvirtą kartą.

Sugyventinę žiauriai mušęs vyriškis atsipirkdavo simbolinėmis bausmėmis, nes nukentėjusioji nesikreipdavo į medikus.

Todėl smurtautojas buvo baudžiamas tik dėl fizinio skausmo sukėlimo.

Pirmą kartą pareigūnai į šio šiauliečio namus K. Korsako gatvėje važiavo balandžio 30-osios naktį.

Buto šeimininkas buvo girtas ir ginkluotas peiliu.

Pareigūnų pagalbos paprašiusi moteris ašarojo, kad sugyventinis ją smaugė, mušė ir grasino papjauti. Į areštinę uždarytas Tadas K. nurimo neilgam.

Teisiamųjų suolas neatvėsino

Gegužės 9-ąją jis viešėdamas pas tėvus vėl puolė gyvenimo draugę. Į pagalbą iškviesti patruliai vėl uždarė šiaulietį į areštinę.

Teismas už pirmąjį pažeidimą Tadui K. skyrė 200 valandų viešųjų darbų, už antrąjį – penkis mėnesius. Smurtautojas įpareigotas neatlygintinai dirbti po 20 valandų per mėnesį ir lankyti specialius kursus.

Smurtautojo neatvėsino ir teisiamųjų suolas. Birželio 9-ąją savo bute jis vėl talžė sugyventinę, tąsė ją už plaukų. Pareigūnai uždarė vyrą į areštinę, o teismas jį nubaudė 20 parų arešto.

Triskart nepasimokęs šiaulietis liepos 12-ąją vėl paleido į darbą kumščius – ketvirtą kartą sumušė 9 metais vyresnę draugę.

Persigalvoja ir moterys, ir vyrai

* Per šių metų liepą Vilniuje į policiją kreipėsi septynios moterys, kurių vyrams uždrausta artintis prie šeimos namų. Jos prašė, kad toks teismo sprendimas būtų pakeistas. Kaune taip pasielgė keturios moterys, Šiauliuose – dvi.

* „Ypač dažnai taip nutinka nedideliuose miesteliuose ir gyvenvietėse. Visi visus pažįsta, todėl mano, kad galima susitarti ir nevykdyti teismo sprendimų”, – sakė Klaipėdos rajono policininkas Genadijus Kovaliovas.

* Panevėžyje į policiją atėjo vyras, kurį sugyventinė buvo aptalžiusi kibiru ir buvo iškeldinta iš namų. Jis norėjo, kad jo draugė grįžtų.

Psichologo pagalbos reikia abiem

Elena Gedgaudaitė, psichologė:

„Vokietijoje, kur šiuo metu tęsiu psichologijos studijas, ne tik smurtautojas įpareigojamas lankytis pas psichologą, bet ir jo auka.

Kartais nukentėjusioji pusė nesuvokia, kad pati išprovokuoja smurtinį elgesį. Aukos mokomos, kaip elgtis per konfliktą.

Per mokymus analizuojamas poros elgesys iki konflikto, o psichologinė pagalba suteikiama visiems šeimos nariams.

Kai šeimoje smurtauja vienas nuo alkoholio ar narkotikų priklausantis sutuoktinis, Vokietijoje reikalaujama, kad gydytųsi ir kitas. Statistika rodo, kad daugumoje konfliktuojančių šeimų nuo kvaišalų būna priklausomi ir vyras, ir žmona.

Atsisakydami gydytis smurtaujantys bei geriantys ar narkotikus vartojantys tėvai rizikuoja, kad jų vaikai gali būti laikinai perkelti į kitą šeimą. Norint vėl auginti vaikus, reikia atlikti daug elgesio testų.

Psichologinė pagalba skiriama ir nepilnamečiams vaikams. Smurtaujančias šeimas lanko socialiniai darbuotojai. Neretai į pagalbą šeimai įtraukiami ir kaimynai, kurie yra arčiausiai ir geriausiai mato, kas vyksta probleminėje šeimoje.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.