Natūraliai gimę kūdikiai pasižymi aukštesniu intelekto koeficientu nei po cezario pjūvio

Nauji tyrimai rodo, jog natūraliu būdu gimę kūdikiai dažniausiai pasižymi aukštesniu intelekto koeficientu nei gimę po sudėtingos cezario pjūvio operacijos, nes natūralaus gimdymo metu kūdikio smegenyse išsiskiria ypatingos rūšies baltymai, atsakingi už geresnį smegenų darbą vystymosi laikotarpiu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-13 19:16, atnaujinta 2018-03-17 09:41

Yale’o universiteto (JAV) mokslininkai pastebėjo, jog baltymas UCP2 kūdikiams itin svarbus, nes dėl jo pagerėja tiek trumpalaikė, tiek ilgalaikė atmintis – du faktoriai, lemiantys intelekto koeficiento rodmenis. Tyrimas buvo atliktas stebint atitinkamą pelių, atsivestų natūraliai ir po operacijos, smegenų centrą. Po cezario pjūvio atsivestos pelės pasižymėjo gerokai mažesniu UCP2 baltymo kiekiu smegenyse ir suaugusios smarkiai skyrėsi savo elgsena nuo kitų pelių. Teigiama, jog šis baltymas turi įtakos ir maitinant naujagimį krūtimi.

Pastaruoju metu kyla itin daug diskusijų dėl cezario pjūvio naudos, nes teigiama, jog jis gali sukelti smarkų vidinį kraujavimą ir vaisingumo problemų ateityje. Manoma, jog nepaisant tykančių pavojų už cezario pjūvio populiarumą yra atsakingos ir tokia įžymybė kaip Victoria Beckham, pati gimdžiusi nenatūraliu būdu.

Pranešama, jog šiandien Didžiosios Britanijos ligoninėse 25 procentai kūdikių gimsta būtent po cezario pjūvio, o privačiose klinikose šis skaičius siekia net 60 procentų.

Tyrimo autorius daktaras Tamasas Horvathas teigia, jog šie rezultatai atskleidė itin svarbią baltymo UCP2 įtaką vaiko smegenų vystymuisi: „Paprastai moterys cezario pjūvį renkasi dėl patogumo ir paprastumo, tačiau nesuvokia, kad tai gali turėti didelę įtaką vaiko smegenims. Natūralus gimdymas smarkiai padidina minėto baltymo išsiskyrimą smegenų neuronuose. Tai pastebėjome tyrę peles, kurios, atsivestos po cezario pjūvio ir netekusios UCP2, savo elgesiu smarkiai skyrėsi nuo kitų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.