Išprievartautų ir išduotų moterų keršto istorijos

Linčo teismai, rengiami seksualiniams nusikaltėliams, – ne retenybė visame pasaulyje. Indijoje moteris, kai ją kėsinosi išprievartauti vyras, nukirto jam galvą, o Argentinoje motina nupjovė penį iškrypėliui, kai šis bandė išprievartauti jos sūnų su negalia, Rusijoje nuskriaustos moterys susprogdina mylimojo tarpvietę arba nukanda penio galą, tačiau Lietuvoje šie klausimai sprendžiami civilizuotai: ne viena išprievartauta moteris gina savo suterštą garbę įkainodama ją tūkstančiais litų.

Per 2012 metų šešis mėnesius pagal LR Baudžiamojo kodekso 149 straipsnį „Išžaginimas“ iš viso įregistruoti 108 nusikaltimai.<br>123rf
Per 2012 metų šešis mėnesius pagal LR Baudžiamojo kodekso 149 straipsnį „Išžaginimas“ iš viso įregistruoti 108 nusikaltimai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Sniegė Pilypienė

Aug 14, 2012, 1:24 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:33 AM

Indijos provincijose moteris išprievartaujama kas pusvalandį

Tarptautinės sveikatos organizacijos duomenimis, daugiausiai seksualinių nusikaltimų pasaulyje įvykdoma Indijoje. Viena iš labiausiai paplitusių šioje šalyje seksualinių nusikaltimų priežasčių – gyventojų mentalitetas. Mat Indijoje tvirti patriarchaliniai santykiai šeimoje, todėl moterys tyliai kenčia žeminamos, niekinamos ir prievartaujamos ne tik savo, bet ir kitų vyrų.

Ypač bauginanti padėtis susiklostė Indijos provincijos miesteliuose, kur kas pusvalandį išprievartaujama viena moteris. Tačiau atsiranda moterų, nebijančių pasipriešinti skriaudikams.

Indijos Utar Pradešo valstijos provincijoje gyvenanti 35 metų moteris buvo suimta, kai į vietos policiją kreipėsi šokiruoti liudytojai, pamatę jos rankose nupjautą žmogaus galvą. Moteris, nešdama rankoje „trofėjų“, ėjo per gyvenvietę ir, panašu, norėjo, kad visi tai pamatytų. Netrukus paaiškėjo, kad moteris nupjovė vyrui galvą, nes šis kėsinosi ją išprievartauti. „Norėdama apginti savo garbę ir orumą, ji su pjautuvu linčiavo vyrą“, - teigė vietos policijos atstovas. Jis taip pat pridūrė, kad ant moters kaklo ir riešo buvo matyti įkandimo žymės, kurias, manoma, paliko prievartautojas.

Sulaikyta moteris papasakojo, kad vyras ją užpuolė miške, kai ji pjovė žolę gyvuliams pašerti. Jis užpuolė ją iš nugaros ir kėsinosi išprievartauti, tada moteris ir nupjovė pjautuvu jam galvą. Moteris neslėpė, kad nesigaili dėl to, ką padarė. Moteriai buvo pateiktas kaltinimas dėl tyčinio nužudymo.

Tai ne vienintelis atvejis Indijoje, kai mėginimas išprievartauti moterį baigėsi nusikaltėlio žūtimi.

Tuo tarpu, kai Argentinoje moteris iškastravo vyrą, kuris mėgino išprievartauti jos protiškai atsilikusį sūnų, ji sulaukė didelio visuomenės palaikymo. Apie 97 proc. žmonių, dalyvavusių vietinio laikraščio „Pagina12“ apklausoje, sakė palaikantys 49 metų moterį, kuri peiliu nupjovė benamiui lyties organą, bandžiusiam išprievartauti jos neįgalų sūnų.

Per tyrimą buvo išsiaiškinta, kad benamis iš pradžių sumušė berniuką, paskui privertė eiti kartu į nuošalią dykvietę, kur ir mėgino atlikti su juo seksualinio pobūdžio veiksmus. Vaikui per stebuklą pavyko pabėgti ir grįžęs namo ašarodamas viską papasakojo motinai. Ši rado prievartautoją toje pačioje vietoje. Virtuviniu peiliu nupjovusi vyrui penį, motina lydima gausios šeimos narių, pati prisistatė į policijos nuovadą.

Vietoj deserto meilužė paruošė porciją ... petardų

Rusijoje, Maskvoje gyvenanti jauna moteris sužinojusi, kad mylimasis grįžta pas žmoną, palaukė, kol vyras užmigs, pritvirtino prie lyties organo pedardą ir susprogdino jo vyrišką pasididžiavimą.

Ši bestselerio verta istorija prasidėjo labai gražiai prieš kelerius metus, kai 33 metų Aleksandras susipažino su 25 metų Kira. Stiprūs jausmai, aistra ir seksas perkaitino vyro galvelę, todėl šis nieko nelaukęs nusprendė skirtis su žmona. Tačiau, kai atėjo šaukimas į teismą, vyras persigalvojo ir nutarė nebeskubėti. Vis dėlto pragyventa dešimt metų santuokoje, o 6 metų sūnus Ruslanas tiesiog dievino savo tėtį. Nors iš tos šeimos mažai kas buvo ir likę: Aleksandras jau gyveno pas savo mylimąją, kur ir ėmė sukti naują šeimos lizdelį.

Kira buvo septintame danguje iš laimės, tačiau, deja, ji tęsėsi neilgai. Debesys ėmė tvenktis jau po kelių mėnesių, kai jiedu pradėjo gyventi kartu. Meilužei atrodė, kad mylimasis per daug laiko skiria savo buvusiai šeimai. O Aleksandras pavydėjo Kiros kiekvienam stulpui, tačiau negalėdavo nepalikti jos vienos bent neilgam, kadangi kitame miesto gale gyveno ir laukė jo sūnus.

Tačiau vieną gražią dieną Aleksandras neišlaikė ir pasakė savo draugei, kad nebegali daugiau taip gyventi, kad jam reikalinga šeima. Taip pat prisipažino, kad gailisi palikęs žmoną ir vaiką.

Pasakyta-padaryta. Aleksandras ėmė pamažu pervežti savo daiktus į ankstesnius namus. Kira puolė į paniką. Supratusi, kad ašaromis mylimojo nesusigrąžins, ji pakvietė jį į atsisveikinimo vakarienę. Turbūt vyras nė baisiausiame sapne nesapnavo, kas jo laukia... Vietoj deserto meilužė paruošė jam porciją...petardų!

Romantiška, soti vakarienė, kurioje netrūko ir alkoholio, todėl Aleksandras nė pats nepajuto, kaip atsidūrė lovoje ir užmigo...

Ir jau po keliolikos minučių išsprogdinta tarpviete vyras buvo nugabentas į ligoninę. Gydytojai nesiėmė prognozuoti, ar pavyks vyrui sugrąžinti jo pasididžiavimą, nes jiems svarbiausia buvo išgelbėti nukentėjusiojo gyvybę.

Moteris gynė ne tik savo, bet ir būsimo kūdikio gyvybę

Tuo tarpu Novosibirsko srities Iskitimo miesto teisėtvarkos pareigūnams teko nelengva užduotis: išnarplioti neįprastą nusikaltimą, įvykusį saunoje, kai ten dirbanti administratore 25 metų Svetlana nukando užpuolusiam ją vyrui penį. Policininkai greitai atrado 29 metų Dmitrijų, kai jis dėl nukąsto ir stipriai kraujuojančio penio kreipėsi į ligoninę medicininės pagalbos.

„Ketverius metus dirbu administratore saunoje, tačiau tokio košmaro dar neteko išgyventi nė karto gyvenime, - pasakojo nukentėjusioji Svetlana. – Tą vakarą saunoje lankytojų nebuvo, o aš užsnūdau prie stalo darbo vietoje. Nusikaltėlis išdaužė langą, įsibrovė į salę ir ėmė mušti mane. Jis pargriovė mane ant grindų ir ėmė spardyti man į pilvą, nugarą, kumščiais daužyti veidą, o paskui ėmė prievartauti“. Jauna moteris gynėsi iš paskutiniųjų. Ne tik dėl savo gyvybės, bet ir mažylio, kurį jau du mėnesius nešiojo po širdimi.

Svetlana tai atgaudavo sąmonę, tai vėl prarasdavo ją nuo stiprių nusikaltėlio smūgių. Supratusi, kad jai nepavyks atsiginti, kai nusikaltėlis ėmė ją prievartauti oraliniu būdu, moteris stipriai sukando penį. Vyras sustaugė iš skausmo ir laikydamas rankoje kraujuojantį lyties organą, nuplėšė nuo aukos kaklo grandinėlę ir išbėgo. Sunkiai bekvėpuojančią jauną moterį kolegos aptiko ryte atėję į darbą. Svetlana buvo nuvežta į ligoninę be sąmonės. Jai buvo sulaužyti šonkauliai, žandikaulis, ant kūno daugybė kraujosruvų ir kitų sužalojimų. „Kūdikio išsaugoti nepavyko, - ašarodama pasakojo nukentėjusioji. - Tačiau tikiuosi, kad mano pasipriešinimas jam bus griežtesnė bausmė nei laisvės atėmimas“.

Organizuota moterų grupė žagino vyrus Čikagoje

Vienas iš garsiausių JAV seksualinių nusikaltimų vyko 2003 metų vasarą, Čikagoje. Moterys, susibūrusios į grupę, ėmė prievartauti vyrus. Dažniausiai tai įvykdavo atokiose, mažai žmonių lankomose vietose. Moterys užpuldavo vyrus užsidėjusios kaukes, įsitempdavo juos į nuošalesnę vietą ir paeiliui prievartaudavo juos iki visiško išsekimo. Po to visiems nukentėjusiems prireikdavo rimtos psichoterapeuto pagalbos.

Vienas iš nukentėjusiųjų, kažkoks Gary Glenhamas papasakojo, kad jį nutempė į iki pusiau apleistą pastatą, kur moterys kaip musės aplipo jį, išrengė nuogai ir ėmė žaginti. Kiek moterų jį prievartavo, vyras tiksliai negalėjo pasakyti. Tačiau jis neslėpė, kad vos erekcija susilpnėdavo, jos iš karto imdavo jį stimuliuoti ir seksualiai įaudrinti.

Be to, prievartautojos pasikeisdamos nuolat trynėsi savo intymiomis vietomis ant jo veido. Miesto policija surengė šiai prievartautojų gaujai tikrą medžioklę, tačiau pagauti moteris buvo gana sunku, kadangi jos nuolat keisdavo savo nusikalstamų orgijų vietas.

Tada Čikagos policija pasitelkė detektyvus, kurie prie vienos statybų aikštelės, aptvertos aukšta tvora, ir aptiko besidarbuojančias moteris, atsitempusios čia dar vieną vyriškos lyties auką, rėkusį ne savu balsu...

Prievartautojos buvo sulaikytos. Paaiškėjo, kad jos – vienos feministinės grupės narės, kurios ir pačios kažkada tapo vyriškos prievartos aukomis. Jų buvo ne mažiau kaip pora dešimčių. Moterys neslėpė, kad tokiu būdu keršijo visai vyriškai giminei.

Nusikalstamai moterų grupuotei teko stoti prieš teismą. Nors Čikagos policijos pareigūnai ir pripažino, kad jų mieste tai ne pirmas toks atvejis, tačiau, jei anksčiau vyrus užpuldavo ir žagindavo jaunų merginų grupuotės, kurios tokiu būdu linksminosi ir pramogavo, o paskui apiplėšdavo savo aukas, tai brandžių ir gerai organizuotų moterų grupuočių dar nėra buvę.

Išprievartautos Lietuvos moterys neretai atleidžia savo skriaudėjams

Užtat mūsiškės išprievartautos moterys savo skriaudėjų nežagina, nenusuka jiems galvų ir nežaloja jų penių. Priešingai – neretai dovanoja ir susitaiko su jais. Anot buvusio prokuroro, tyrusio ne vieną išžaginimo bylą, pasakojo, kad būdavo taip, jog išprievartauta mergina ar jos tėvai pirmiausiai pasitardavo su advokatu, išsiaiškindavo kiek iš nusikaltėlio galima bus išmušti pinigų ir tik po to nešdavo pareiškimą į prokuratūrą.

Atsitikdavo įvairiai: vienoms pavykdavo susitaikyti ir pasirašyti taikos sutartį su prievartautojais, kurie dėl šventos ramybės atseikėdavo kokius 5-6 tūkstančius litų už sutryptą garbę ir orumą. Nors merginos iš tikrųjų ir nebuvo prievartaujamos per jėgą, nes kartu važiuodavo, kartu linksmindavosi, girtuokliaudavo, o paskui ir santykiaudavo.

Tačiau pasitaikydavo ir principingų tariamų žagintojų, kurie neišsigąsdavo grasinamos baudžiamosios bylos, sakydavo, kad geriau sės į kalėjimą, bet neketindavo mokėti pinigų už tai, ko nepadarė.

„Beje, iš tikrųjų ne viena tokia byla ir buvo nutraukta pritrūkus įrodymams ar nesant nusikaltimo sudėties“, - teigė prokuroras. Paklaustas, ar prisimena bent vieną atvejį, kai išprievartauta mergina ar moteris būtų kaip nors keršijusi, o paskui dėl to ji būtų buvusi patraukta baudžiamojon atsakomybėn, buvęs prokuroras sakė, kad jam neteko girdėti, jog kada nors būtų buvusi iškelta tokio pobūdžio baudžiamoji byla.

Tačiau vyras prisiminė vieną iš kažko girdėtą istoriją, kaip viena mergina, nusprendusi Naujuosius metus sutikti pas savo draugus, mėgino išsikviesti taksi, bet jai nesisekė, todėl gatvėje susistabdė pakeleivingą mašiną. Pakeliui automobilio vairuotojas pasakė, kad trumpam stabtelės ir nusipirks cigarečių. Mergina pritariamai linktelėjo. Kai vyras grįžo ir įsėdo į mašiną, iš karto puolė merginą ir ėmė plėšti nuo jos drabužius. Užpultoji stipriai priešinosi, ėmė rėkti, bet jėgos buvo nelygios. Tada ji viena ranka susigrabaliojo ant mašinos grindų gulėjusiame krepšyje šampano butelį ir iš visų jėgų tvojo vyrui į tarpvietę. Šis suriko ne savo balsu ir atšoko. Mergina atsidarė mašinos dureles ir pabėgo. Tiesa, į prokuratūrą ji nesikreipė.

Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos departamento Kriminalinių procesų kontrolės skyriaus patarėja Lina Barševičiūtė:

Per 2012 metų šešis mėnesius pagal LR Baudžiamojo kodekso 149 straipsnį „Išžaginimas“ iš viso įregistruoti 108 nusikaltimai (praėjusiais metais – 191). 28 bylos iš jų jau perduotos į teismą (praėjusiais metais – 92). Tyrimas buvo nutrauktas – 10 bylų, o pernai – 31. Taip pat praėjusiais metais buvo nutrauktos 2 išžaginimo bylų tyrimai suėjus senaties terminui dėl baudžiamosios atsakomybės, o per šių metų pusmetį tokių bylų nebuvo. Be to, 2011 metais nutrauktos dvi bylos mirus įtariamajam, šįmet – 1. Kai nebuvo surinkta pakankamai duomenų, įrodančių įtariamojo kaltę, praėjusiais metais nutrauktos 25 bylos, o per šių metų pusmetį – 9. Kai buvo nustatytos aplinkybės, dėl kurių procesas negalimas, praėjusiais metais nutrauktos dvi bylos.

Be to, 2011 metais 134 asmenims buvo priimti apkaltinamieji teismo nuosprendžiai (ikiteisminiai tyrimai šiems asmenims buvo pradėti 1998, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010 ir 2011 metais). O nuo 2012 metų sausio 1 dienos iki 2012 metų birželio 30 dienos 10 asmenų buvo priimti apkaltinamieji teismo nuosprendžiai (ikiteisminiai tyrimai šiems asmenims buvo pradėti 2008, 2010 ir 2011 metais).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.