Mokslininkų išvada: knarkiantys vaikai yra linkę dažniau neklausyti tėvų

Naujausi tyrimai rodo, jog vaikai, kurie bent du kartus per savaitę miegodami garsiai knarkia, yra linkę į nepaklusnumą. Sinsinatyje dirbantis neuropsichologas Deanas Beebe'as perspėja, jog nuo pat jauno amžiaus naktimis kankinantis knarkimas gali nulemti vaiko hiperaktyvumą ir dėmesio sutrikimą, praneša dailymail.co.uk.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 14, 2012, 10:57 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:25 AM

Trentone, Ohajo valstijoje, gyvenančiai 41-erių Stephanie Witsken tai tikrai nėra naujiena – prieš šešerius metus moteris pastebėjo, jog jos dvejų metų amžiaus dukra Mallory miegodama pasižymėjo tikra garsų kakofonija, kuri neleido ramiai miegoti visai šeimai. Iš pradžių buvo nerimaujama, jog mergaitę kankina dusulio priepuoliai, tad pradėta ją vežti pas specialistus. Sulaukus trečiojo gimtadienio vaikui netikėtai prasidėjo įniršio protrūkiai.

Kai Mallory sukako penkeri, mergaitė mokykloje negalėjo susikaupti, tad mokytojai nusprendė, jog jai – aktyvumo ir dėmesio sutrikimas. Naujausi tyrimai rodo, jog netolygus kvėpavimas naktį ir miego sutrikimai, lemiantys knarkimą, gali būti ir nuotaikų kaitos ir blogo elgesio priežastis.

Daktaro Beebe'o tyrimas, publikuotas medicininiame pediatrų žurnale, apklausė 249 mamas ir domėjosi jų mažų vaikų miegu ir elgesiu. Pastebėta, jog bent dukart per savaitę garsiai knarkiantys vaikai turėjo daugiausia elgesio problemų: buvo hiperaktyvūs, neklausė vyresniųjų, sirgo depresija.

Daktaras pastebėjo, jog knarkimą lėmė ir trumpesnis vaiko maitinimas krūtimi, taip pat ištyrė ir šeimų pajamas, jų reikšmę vaiko raidai: „Nuolatos nuo miego sutrikimų padarinių kentėjo mažesnes pajamas gaunančių tėvų vaikai, taip pat tie, kurių motinos per anksti nutraukė maitinimą krūtimi. Taigi gydytojai turėtų labiau domėtis vaikų miego sutrikimais, ypač tų vaikų, kurie auga prasčiau gyvenančiose šeimose.“

Atrasta, jog nuolatinis garsus knarkimas kankina bent 10 procentų vaikų: „Nemažai mažamečių nuolat knarkia, tačiau animaciniai filmukai tai leidžia traktuoti kaip kažką mielo ar juokingo, tačiau garsus knarkimas vaiką gali kamuoti mėnesių mėnesius ir tai nėra normalu. Tai gali lemti elgesio problemas ateityje arba tapti kvėpavimo takų ligos požymiu. Norėčiau paskatinti tėvus kreiptis dėl šios problemos į pediatrą, ypač jei knarkimas girdimas nuolat ir nesiliauna.“

Mallory šeimai palengvėjo, kai daktarai nustatė diagnozę. Jai išpjauta tonzilės ir gomurio liežuvėlis – nuo tada mergaitės mama džiaugiasi gerokai pakitusiu atžalos elgesiu ir dingusiais miego sutrikimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.