Menopauzė – būdas sumažinti kartų varžymąsi?

Mokslininkai teigia, jog atrado vieną pagrindinių menopauzės priežasčių – ji skirta tam, kad neleistų vaisingumu varžytis motinoms ir jų marčioms. Tyrimas atskleidė, kad jeigu jau anūkus sūpuojanti moteris susilaukia dar vieno savo kūdikio, kai tuo pat metu laukiasi ir marčia, tikimybė abiems naujagimiams sulaukti brados sumažėja net 50 procentų.

Vieną pagrindinių menopauzės priežasčių – ji skirta tam, kad neleistų vaisingumu varžytis motinoms ir jų marčioms.<br>V. Balkūnas
Vieną pagrindinių menopauzės priežasčių – ji skirta tam, kad neleistų vaisingumu varžytis motinoms ir jų marčioms.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 26, 2012, 11:20 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:47 AM

Sheffieldo (Jungtinė Karalystė) ir Turku (Suomija) universitetų tyrėjai mano, jog tai – puikus paaiškinimas, kodėl homo sapiens patelės galimybę daugintis praranda gerokai anksčiau nei kitų žinduolių moteriškosios lyties atstovės.

Tai patvirtina ir teoriją, kad menopauzė – gamtos būdas leisti moterims skirti daugiau laiko vaikaičiams, kuriems vyresnio amžiaus globėjos gali rinkti maistą, mokyti, saugoti nuo nelaimingų atsitikimų.

Ši tema analizuojama itin retai, nes jai nagrinėti reikia itin tikslių duomenų apie reprodukcines kelių kartų moterų savybes, taip pat puikiai išmanyti visą giminės medį. Šio tyrimo metu mokslininkai nagrinėjo daugiau nei 300 metų senumo duomenis, kuriuos iš bažnytinių užrašų atrinko daktarė Virpi Lummaa bei jos studentė Mirkka Lahdenpera.

Išlikusiuose šaltiniuose ieškota tikslios gimimų ir mirčių statistikos 1700-1900 metais, kai dar nebuvo modernios kontracepcijos ar medicininės priežiūros.

Tyrimas parodė, jog moterys, kurios nustojo gimdyti sulaukusios 50-ies, turėjo daugiau vaikaičių. Taip buvo sumažintas varžymasis tarp močiutės bei jos sūnų žmonų, kurių vaikai turėjo būti prižiūrimi senolių.

Vaikas, gimęs šeimoje, kurioje tuo pačiu metu laukėsi ir anyta, ir marčia, turėjo vos 50-ies procentų šansą sulaukti penkiolikos metų amžiaus. Vis tik šie skaičiai kiek kitokie, kai nagrinėjami atvejai tuo pat metu gimdžiusių motinų bei dukterų – tai patvirtina, kad kraujo ryšiu susijusioms moterims gimdyti tuo pačiu metu yra netgi sveika. Tokiu atveju moterų, besidalijančių 50 procentų vienodų genų, atžalos tikrai tarpusavyje nekovos dėl išlikimo, maisto medžiagų ar žaliavų.

Kai tuo pačiu metu laukiasi anyta bei marčia, atžalų genai skiriasi, tad natūralu, jog tai skatins konkurenciją skleisti skirtingus genus ir dėl to kovoti. Pagal suomių tyrėjų išvadas, geriausia, kai moteris gimdyti nustoja 51-erių, jei gresia nėštumas kartu su marčia, be ne su dukterimi.

Dar viena moterų sveikatos tyrėjų teorija – menopauzė skirta tam, kad silpnesnės vyresnio amžiaus moterys nėštumo metu nepatirtų komplikacijų ir nemirtų gimdymo metu. Vis tik gimdydamos mirė apie 2 procentai XVIII-XIX amžiaus suomių, įkopusių į penktąją dešimtį.

Daktarė V. Lummaa teigia, jog nors rolės šeimoje ir nuolat keičiasi, daugelis močiučių ir toliau tęsia savo pareigą prižiūrėti vaikaičius. Tiesa, ji stebisi, kad ir šiandien vyresnio amžiaus moterys nori gimdyti kartu su jaunesnėmis giminaitėmis, net jei menopauzė dar net neprasidėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.