Seksologas V. Šapurovas: „Gimdos pašalinimas dar nereiškia intymaus gyvenimo pabaigos“

Ne viena moteris, prieš guldama ant operacinio stalo, kur jai atliekama gimdos, gimdos kaklelio pašalinimo operacija, neretai pagalvoja, kad teks atsisveikinti su savo intymiuoju gyvenimu, nes ne tik pati nebepatirs malonumo sekse, bet nebesuteiks pasitenkinimo ir savo sutuoktiniui. Į šį ir kitus daugeliui moterų rūpimus klausimus atsakė individualiosios (Adlerio) psichologijos analitikas, seksologas Viktoras Šapurovas.

Ne viena moteris, prieš guldama ant operacinio stalo, kur jai atliekama gimdos, gimdos kaklelio pašalinimo operacija, neretai pagalvoja, kad teks atsisveikinti su savo intymiuoju gyvenimu.<br>123rf
Ne viena moteris, prieš guldama ant operacinio stalo, kur jai atliekama gimdos, gimdos kaklelio pašalinimo operacija, neretai pagalvoja, kad teks atsisveikinti su savo intymiuoju gyvenimu.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Sniegė Pilypienė

Sep 3, 2012, 10:39 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:40 PM

- Kai moteriai, dėl vienokių ar kitokių priežasčių, atliekama histerektomija - išoperuojama ir pašalinama gimda, ne vienas gydytojas draugiškai pataria: „Geriau to nesakykite savo sutuoktiniui“. Kaip reikėtų tai suprasti? Ar tai reiškia, kad kai partneris tai sužino, kažkas pasikeičia ir jis nebepatiria ankstesnio malonumo?

- Realių pasekmių lytiniam gyvenimui gali turėti nebent gimdos kaklelio pašalinimas, bet dažniausiai neturi.

Gimdos kaklelis yra makšties gilumoje ir lytinių santykių metu į jį neretai atsiremia varpos galvutė. Tai priklauso nuo sueities pozicijos bei lytinių organų dydžių santykio. Kadangi įsiskverbimo gylis priklauso nuo sueities pozicijos, tai reiškia, kad ta pati pora mylėdamasi viena poza gali jausti kontaktą tarp varpos galvutės ir gimdos kaklelio, o kią - ne. Kai kuriems vyrams tas kontaktas suteikia ypatingų pojūčių. Tuo tarpu kitiems jis nėra svarbus. O jeigu dėl atitinkamos pozicijos ar santykinai trumpesnės varpos akto metu, jos galvutė ir gimdos kaklelis nesusiliečia, tai išoperavus gimdos kaklelį iš viso niekas nepasikeičia.

Tik retais atvejais moters orgazmui yra svarbus šis kontaktas. Mat dauguma moterų patiria klitorinį orgazmą, o judesiai sukelia joms daugiau psichologinį pasitenkinimą, bet ne orgazmą. Tuo tarpu vaginalinį orgazmą patiria apie 30 proc. moterų ir tik 1-2 proc., kai penio galvutė susiliečia su gimdos kakleliu. Žinoma, tada tokioms moterims tenka ieškoti kitų orgazmo centrų savo kūne.

- Nyderlandų mokslininkai atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad nemažai moterų, pašalinus gimdą, seksualinis gyvenimas net pagerėja. Tačiau kas penktai iš jų vis dėlto atsiranda fizinio arba psichologinio pobūdžio problemų. Kokie galimi po tokios operacijos fiziniai ir psichologiniai sunkumai? Juk dauguma moterų baiminasi, kad pašalinus gimdą nebegalės patirti orgazmo.

- Pašalinus gimdą moteris visiems laikams praranda neplanuoto nėštumo baimę, jai nebereikia jokios kontracepcijos. Tai turėtų pagerinti nuotaiką. Tačiau kitoms moterims gimdos netekimas gali reikšti ir moteriškumo praradimą. Bet tai nereiškia intymaus gyvenimo pabaigos. Realiai pati gimda lytiniame akte mažai dalyvauja, nors ir negalima visiškai atmesti jos vaidmens. Todėl, kad orgazmo metu ne tik kad nevalingai susitraukinėja kūno raumenys, bet ir gimda, tokiu būdu suteikianti papildomų pojūčių.

Pašalinus gimdą nebebūna menstruacijų. Vienoms moterims tai atsikratymas bereikalingu vargu, o kitoms – vėlgi, - moteriškumo praradimas. Jei moteris neturi vaikų arba nori turėti jų daugiau, tai po šios operacijos ji galės nebent įsivaikinti.

Numatyti visas pasekmes galima ruošiant moterį operacijai psichologiškai ir taip pat dirbant tam tikrą laiką su ja po operacijos. Tai - normali turtingesnių šalių praktika, padedanti išsaugoti šeimą ir intymaus gyvenimo malonumus.

- Priklausomai nuo ligos, kartu su gimda gali būti pašalintos ir kiaušidės bei gimdos kaklelis. Ir net tokiais atvejais moteris gali mylėtis be jokių kliūčių ir patirti orgazmą?

- Jei gimda pašalinama, o gimdos kaklelis lieka, vyro pojūčiai mylintis iš viso nepasikeičia. Tas galioja ir moteriai, kuri patiria orgazmą būtent kai varpos galvutė susiliečia su gimdos kakleliu.

- Kada patartumėte vėl atnaujinti seksualinį gyvenimą, atlikus gimdos pašalinimo operaciją?

- Po operacijos, norint, kad visiškai atsistatytų audiniai, gali prireikti ir pusmečio. Mano manymu, pirmiausiai turi įvertinti ginekologas, ar sugijo žaizda, Vėliau reikėtų stebėti, kada išnyks skausmingi pojūčiai, įvedus pirštus ir bandant mylėtis. Tikrai neverta santykiauti, kai jaučiamas skausmas, nes moteris sutelks visą savo dėmesį šiem nemaloniems pojūčiams ir negalės susijaudinti. Makštis liks sausa. Manau, natūralu, jog vyras norėtų greičiau atkurti lytinį gyvenimą. Tačiau, kol moteris jaučia skausmą, geriau praktikuoti petingo tipo kontaktą, abipusią masturbaciją liečiant tik išorinius moters organus.

- Nepaisant to, vis dėlto moterys skundžiasi, kad po šios operacijos sumažėja lytinių organų jautrumas, nebe tokie intensyvūs orgazmai, išsausėja vagina. Ką rekomenduotumėte daryti tokiais atvejais?

- Manau, kad didžiosios dalies nusiskundimų pavyktų atsikratyti pravedus pakankamos trukmės (10-20 seansų) psichoterapiją. Aišku, psichoterapija nesugražina išoperuotų organų, tačiau sumažina skausmą, padeda prisitaikyti prie naujos situacijos, numato galimybes, kaip spręsti iškilsiančias problemas.

O jei kartu pašalintos ir kiaušidės, tikriausiai sumažės makšties sekrecijų, susijaudinimo išskyrų. Tuo metu ginekologai neretai skiria pakaitinę moteriškų hormonų terapiją. Tai suteikia galimybę išvengti didesnio makšties sausėjimo. Jei sekrecijų vis dėlto sumažėjo, reikėtų naudotis intymiuoju geliu (žele), kurio galima nusipirkti vaistinėse arba intymių prekių parduotuvėse. Po tinkamos psichoterapijos orgazmo intensyvumas neturėtų sumažėti. O lytinių organų jautrumas po šių operacijų pasikeičia nežymiai.

Po kiaušidžių pašalinimo operacijos makšties sienelės beveik nesuplonėja, todėl moteris ilgam išsaugo savo lytinių funkcijų veiklą ir tuo pačiu užtikrina intymaus gyvenimo kokybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.