6 žingsniai norinčioms suprasti, ar verta tęsti santykius

Net ir santykiai su mylimu žmogumi gali pavirsti į lagaminą be rankenos, kurį nešti sunku, o palikti gaila.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2012, 11:38 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:54 PM

Taigi, yra daugybė priežasčių, kai net ir tvirti santykiai gali pradėti klibėti. Būna, kad pora kartu praleidžia keletą metų, o paskui netikėtai moteris susimąsto, ar iš tikrųjų greta – tas žmogus, kuris jai reikalingas. O gal reikia ieškoti naujo kandidato, kuris taptų jos būsimų vaikų tėvu, rašo passion.ru. Juk biologinis laikrodukas nenumaldomai tiksi, todėl reikia paskubėti.

Tačiau gali būti ir taip, kad jūsų vaikai jau užaugo ir išskrido iš lizdo, o be jų judviem nuobodu. Koks bebūtų gyvenimo scenarijus, nėra lengva priimti sprendimą skirtis. Priešingai – kankinant save klausimu: „Skirtis ar ne?“ patiriamas stresas, padažnėja širdies plakimas, atsiranda nemiga, nuovargis ir galvos skausmas.

Todėl, jei iki šiol nesate užtikrintos dėl savo santykių perspektyvumo, pirmiau ženkite šiuos šešis žingsnius.

1. Būkite savimi, o ne tuo žmogumi, kurį norėtų matyti jūsų partneris

Ar dažnai nutylite, jei žinote, kad tai, ką pasakysite, jūsų antrajai pusei nepatiks. O gal jūs nenorėdama padarote tai, ko nori partneris vien dėl to, kad išsaugotumėte ramybę ir taiką santykiuose?

Įprotis slėpti savo nuomonę vien dėl noro įtikti partneriui anksčiau ar vėliau neigiamai atsilieps jūsų savigarbai ir orumui, todėl imsitės jaustis nelaiminga ir nuskriausta. Norėdama išsiaiškinti, ar jūsų santykiai turi potencialo, paeksperimentuokite. Susitarkite su partneriu, kad judu išsakysite vienas kitam tai, ką iš tikrųjų galvojate, palikdami emocijas už durų. Taip arba atstatysite harmoningus santykius, arba jūsų nesuderinamumas taps dar akivaizdesnis.

2. Liaukitės jaudintis dėl to, ką galvoja kiti

Nesvarbu, ką galvoja, kalba ar daro kiti žmonės. Svarbu suprasti, kad jūs, savarankiškai priėmusi sprendimą, būsite atsakinga už jį. Pavyzdžiui, jūsų draugė gali patarti, kad reikėtų kuo greičiau tokį vyrą vyti iš namų. Todėl kad ir kaip bevertintumėte jos nuomonę geriausias kompromisas – išklausyti ją ir nieko daugiau. Nekaitinkite atmosferos priimdama kitų nerimą ir įspėjimus.

Daug geresnių rezultatų pasieksite neklausydama kitų įspėjimų, o pati savo jėgomis ir pastangomis įveikdama sunkumus, susiklosčiusius su partneriu. Tik taip galima priimti protingus sprendimus.

3. Atsikratykite savo asmenybės dvilypumo

Kai reikia priimti sunkų ir svarbų sprendimą, į „žaidimą“ paprastai įsitraukia du vienas kitam prieštaraujantys vidiniai balsai. Vienas iš jų visad rizikuoja, nes jo pagrindinis šūkis skamba taip: „Viskas, kas daroma, tik į gera.“ Tačiau yra ir kitas balsas, kuris šnabžda, kad dabar jūs padarysite labai didelę klaidą, arba tikina, kad jūsų situacijoje apskritai nieko nebegalima pakeisti.

O kai nesuprantate to vidinio konflikto, jūsų mintys supasi tarsi sūpynėse: tai pakyla ir pradeda skrajoti padebesiais, tai nusileidžia ir įspėja, kad tvirtai stovėtumėte ant žemės ir neprarastumėte atramos. Norint atsikratyti vidinio konflikto, leiskite savo atsargiajai „aš“ pakalbėti su jūsų užtikrintąja „aš“.

Paimkite popieriaus lapą: tegul pirmasis pasisako užtikrintoji„aš“. Pradėkite nuo žodžių: „Aš užtikrinta dėl to, kad jis...“ Užrašykite viską, ką tiktai prisiminsite, kai buvote užtikrinta „aš“. Po to parašykite atsargiosios „aš“ teiginius. Tęskite šį dialogą tol, kol aprėpsite visas savo negatyvias ir pozityvias mintis dėl šios susiklosčiusios situacijos ir prieisite prie natūralios išvados. Po tokio darbo du skirtingi požiūriai turėtų susilieti į vieną visumą ir jūs pamatysite aiškią išeitį.

4. Supraskite, kad jūs nepatekote į pinkles

Jei dar nepriėmėte sprendimo skirtis dėl to, kad bijote vienatvės arba perspektyvos ieškoti naujos gyvenamosios vietos, reikėtų sau keletą kartų pakartoti: „Galiu daryti su savo gyvenimu ką noriu. Galiu net pasikeisti savo vardą ir persikelti gyventi į Kaliforniją.“

Paprastai, kai psichologai pasiūlo tokį pratimą savo klientėms, jos reaguoja maždaug vienodai: „Aš negaliu to padaryti.“ Todėl reikėtų pasistengti ištarti frazę „Aš negaliu“ pakeitus į „Aš nenoriu“. Pamatysite, kaip įveikus vidinį priešinimąsi, tas metodas pradės veikti.

Stebėtinai greitai pasikeičia atmosfera ir namuose, kai žmonės pradeda suprasti, kad niekas neverčia jų išsaugoti šeimos. Naujai atgimęs laisvės pojūtis vieniems padeda suprasti, kad jie nori išsaugoti santykius, o kitiems – kad jie visad turi teisę rinktis.

5. Nebijokite pasielgti neteisingai

Nelaukite gelbėtojo, kuris ateitų ir per minutę išspręstų už jus visas jūsų santykių problemas. Nė vienas žmogus nežino vienintelio teisingo atsakymo į klausimą – skirtis ar ne? Todėl liaukitės bijoti nepateisinti kitų lūkesčių, neatitikti šeimyninio gyvenimo standartų. Nebijokite klysti.

6. Pagalvokite, ką padarytumėte, jei sužinotumėte, kad jums liko gyventi vos pusmetis

Įsivaizduokite, kad jums liko gyventi šeši mėnesiai. Kažin ar tuo atveju jūs jaudinsitės dėl smulkmenų, dėl barnių vakarais. Todėl, jei nusprendėte baigti santykius, tai išeikite nesvyruodamos. O jei vis dėlto nuspręsite likti, mėginkite keisti tai, kas jūsų netenkina. Tai – geras būdas pamatyti realų gyvenimą ir išsiaiškinti savo vertybes. Būtinai tai padarykite!

Gyvenimas per daug trumpas, kad gaištumėte laiką jums nekeliantiems džiaugsmo dalykams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.