Ar verta užmegzti neįpareigojančius santykius?

Naujasis pažįstamas pasiūlė palaikyti neįpareigojančius santykius vietoj įprastų? Gal jūs išgyvenate sunkų išsiskyrimą ir nesate pasirengusi naujiems rimtiems santykiams, todėl ieškote jiems alternatyvos? – klausia Wherewoman.ru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2012, 10:06 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:52 PM

O gal jūsų santuoka sparčiai ritasi į pakalnę, nes nebeliko nei aistros, nei jausmų, vien monotonija ir nuobodulys. Todėl nusprendėte su vyru gelbėti ją abipusiais laisvais ryšiais. Bet kuriuo atveju jums reikėtų dar kartą labai gerai pasverti visus „už“ ir „prieš“ priimant galutinį sprendimą. Ką reiškia neįpareigojantys santykiai? Tokius santykius paprastai žmonės užmezga abipusiu susitarimu. O tai reiškia kartu smagiai leisti laiką su kitais partneriais, mylėtis, tačiau be pavydo jausmo, apgaulės, reikalavimų ir pretenzijų.

Tokiais atvejais partneriai negali nieko tikėtis vienas iš kito, kiekvienas gyvena savo gyvenimą taip, kad neprisirištų vienas prie kito, nesikankintų, o mėgaujasi tuo, ką turi dabar ir nesikėsina į vienas kito laisvę. Pagrindinė neįpareigojančių santykių taisyklė – pagarba vienas kitam. T.y. gerbti partnerio laisvę, tačiau tuo pačiu nepamiršti, kad artimai bendraujate, todėl į jūsų planus neįeina punktas: permiegoti su kuo daugiau vyrų. Todėl sprendimą palaikyti neįpareigojančius santykius pora turi priimti kartu, pasvėrusi visus „už“ ir „prieš“ ir abu turi būti tam pasiruošusi. Kitas svarbus dalykas – partnerio prioritetas. Kitaip tariant, nepaisant asmeninės laisvės ir to, kad leidžiate sau turėti artimų santykių su kitais partneriais, nuolatinė pora turėtų būti vienas kitam visą laiką pirmoje vietoje. Ir jei kuriam nors iš jūsų svarbu, kad nuolatinis partneris būtų greta atitinkamu momentu, tai kitas turėtų atidėti visus reikalus.

Nuolatiniai partneriai turėtų suprasti, jei jau susitarė leisti vienas kitam susitikinėti su dar kažkuo, labai gerai pagalvokite, ar galėsite ryžtis tokiam žingsniui ir svarbiausiai gyventi tokiu režimu.

Laisviems santykiams nėra nustatomas terminas, kur nei vienas iš partnerių nieko nėra ir negali būti skolingas. Todėl ir nutraukti tokius santykius galima bet kuriuo metu ir neskausmingai. Gal būt dėl to, anot psichologų, neįpareigojantys santykiai – pastoviausi sekso atžvilgiu. T.y. partneriai supranta, kad galima mylėtis su kuo patinka, o mylėti tik vieną žmogų. Todėl neįpareigojantys santykiai neretai laikomi antraeiliu reiškiniu ir kad tai gali atsitikti kiekvienam.

Be to, psichologų tvirtinimu, neįpareigojantys santykiai neretai atgaivina santuoką, suteikia jai aštrių pojūčių ir net išgelbėja nuo visiško žlugimo. Daug sutuoktinių porų, anksčiau ar vėliau, prieina prie išvados, kad fizinė neištikimybė - sveikiau, nei ilgalaikių santykių žlugimas, kurių pagrindas ne tik seksas, bet ir dvasinis artumas. Laisvi santykiai suteikia naujumo, adrenalino pliūpsnio, avantiūrizmo jausmo. O jei šių dalykų netrūksta santuokoje, ji niekados neišyra dėl nuobodulio ir monotonijos.

Nepaisant to, kad dabar žmonės gana tolerantiškai žiūri į laisvus santykius, tačiau vis dėlto nemažai nusiteikusių neigiamai ir laiko juos amoraliais. Todėl tie, kurie vis dėlto nusprendžia užmegzti laisvus santykius, sulaukia kreivų žvilgsnių ir net pasmerkimo.

Todėl šis santykių variantas galėtų tikti nebent tiems partneriams, kurie nesirengia artimiausiu metu kurti šeimos ir vaikų.

Mat laisviems santykiams reikia morališkai pasirengti ir psichologiškai nusiteikti. Reikia užgniaužti savyje nuosavybės ir pavydo jausmą, kuris neretai būna genetiškai paveldimas. Todėl tikrai nėra lengva. Tačiau nemažai ir tokių, kurie prisidengia laisve, norėdami išvengti atsakomybės. Todėl labai svarbu iš anksto žinoti partnerio motyvus.

Nepaisant to, vertėtų įsidėmėti, kad tai ir neilgaamžiai santykiai, nes, anksčiau ar vėliau, kuriam nors iš partnerių norėsis kažko daugiau, o kitas paprasčiausiai negalės to duoti. Todėl visada yra rizika prarasti partnerį, nes niekas negali garantuoti, kad dar vienas žmogus judviejų neišskirs ar nepavilios.

Todėl, ar verta užmegzti neįpareigojančius santykius, spręsti kiekvienam individualiai. Svarbu viena: jokiu būdu negalima lipti per save, nusileisti savo principams, požiūriui ir nuostatoms, nes nieko gero iš to nebus. Tokie santykiai patogūs tik tiems, kurie nepasirengę ar nenori turėti rimtų ir ilgalaikių santykių. Nors žvelgiant iš kitos pusės, net ir teisėta santuoka nesuteikia teisės kontroliuoti savo antrosios pusės. Visiems turi būti palikta laisvė ir teisė turėti savo asmeninį gyvenimą: susitikti su savo draugais, atostogauti po vieną. Svarbiausia, kad viskas būtų daroma su saiku ir susitarta su savo partneriu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.