Sportas rudenį – kiek treniruotės efektyvumui įtakos turi apranga?

Vasarą dauguma moterų greičiausiai pernelyg ir nesikrimto dėl to, jog nelankė jokio sporto klubo bei aktyviai nesitreniravo. Fizinės veiklos visiškai pakako turistiniuose žygiuose žaidžiant, pavyzdžiui, paplūdimio tinklinį ar badmintoną, taip pat vaikštinėjant po parką ar mišką, plaukiant baidarėmis, važinėjantis dviračiu. Tačiau vis labiau vėstant orams, nuotaikos jau visai kitokios – norisi pajudėti, pasimankštinti, nes ilgas sėdėjimas darbe prie kompiuterio kūnus daro nerangius, o kartais net ir papildomų kilogramų padovanoja. Kokios sporto šakos rudenį pačios populiariausios?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2012, 5:34 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:15 PM

Atšalus orams, moterys tradiciškai užplūsta sporto klubus. Aerobika, kalanetika, pilatesas, joga, giliųjų raumenų ar aerobiką ir šokį apjungiančios zumbos treniruotės, treniruoklių salė, skvošas, baseinas, stalo tenisas – sporto šakų pasirinkimas išties didžiulis ir labai įvairus. Viskas priklauso nuo norų, poreikių, ir, žinoma, temperamento bei fizinių galimybių. Juk vienoms smagiausia kūną treniruoti būryje bendraminčių – tam puikiai tiks aerobika ar įvairios mankštos, kitos – labiau individualistės, tad mieliau rinksis treniruoklių salę. Turinčios antsvorio, nugaros ar kitokių traumų, pirmenybę greičiausiai teiks baseinui.

Kyla klausimas, kokią sporto šaką rinktis, jei nesinori užsidaryti sporto salėje? Iki visiškai subjurstant orams parkuose, netoli namų esančiuose stadionuose galima bėgioti, važinėtis dviračiu. Tiek rudenį, tiek žiemą pravartu išbandyti šiaurietišką ėjimą. Jis ne tik efektyviai stiprina kūną ir sveikatą, bet yra ir puiki bendravimo forma. Nors rugsėjį retai kuri pagalvoja apie sniegą, rudeniui persiritus į antrąją pusę bandoma prisiminti, o kur po praėjusios žiemos sezono yra užkištos slidės.

Kad ir kokią sporto šaką pasirinktumėte, svarbiausia sportuoti protingai, saikingai, be traumų. Taip pat svarbu treniruojantis vilkėti patogius ir kokybiškus sportinius drabužius, nes nuo to priklauso, kiek efektyvi bus pati treniruotė. Pasak daugkartinės Lietuvos trišuolio čempionės, įvairių tarptautinių varžybų nugalėtojos ir prizininkės Jolantos Verseckaitės – neseniai atletė tapo sporto aprangos gamintojo „Adidas“ naujos rudens–žiemos kolekcijos ambasadore, – moteriai išsirinkti sportinę aprangą, kuri būtų ne tik patogi, bet ir stilinga, šiandien gerokai paprasčiau, nei anksčiau, mat sporto drabužių ir aksesuarų asortimentas yra labai platus.

„Lankančios aerobikos treniruotes, ar mankštas, kurių metu intensyviai judama, greičiausiai sutiks, kad idealiausia apranga – patogūs marškinėliai, tumpikės ar šortai, taip pat – speciali liemenėlė, kuri tvirtai prilaiko krūtinę ir išsaugo jos formą. Lėtesnėse savo tempu nei aerobika, pavyzdžiui, jogos treniruotėse smagiausia gali būti sportuoti su ilga apranga, ypač jei patalpa vėsi. Pasirinkus bėgimą, šiaurietišką ėjimą, svarbu, kad sportinė apranga būtų ne tik pakankamai šilta – juk sportuojama lauke, bet ir pasiūta iš kokybiško audinio, leidžiančio cirkuliuoti orui. Kalbėti apie skirtingas sporto šakas ir joms labiausiai tinkančią aprangą galima dar ilgai, svarbiausia pagalvoti, įvertinti, kaip ir ką sportuosi. Vėliau jau galima rinktis pagal savo skonį spalvas, įvairius aksesuarus“, - atkreipia dėmesį J. Verseckaitė.

Rugsėjį dažna moteris apsilanko drabužių parduotuvėse, kad bent kuriam laikui išvengtų situacijos „neturiu ką apsirengti“, kuri paprastai iškyla, atidarius rūbų spintą. Tačiau tikrai ne kiekviena tuo pačiu peržvelgia ir savo sportinės aprangos komplektus, o ką jau kalbėti apie jų atnaujinimą ar papildymą naujais marškinėliais, bliuzonu, striuke ar kelnėmis. Galbūt vertėtų šiek tiek pakoreguoti savo apsipirkimo įpročius?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.