Lietuva pagal gimdyvių amžių vejasi Vakarų Europą

Stereotipą apie moterį, kuri augina vaikus ir prižiūri buitį, keičia karjeros siekiančios ir aktyvios moters įvaizdis. Dėl besikeičiančios šeimos sampratos vaikus moterys gimdo vis vyresniame amžiuje. 2000 m. vidutinis pirmąjį vaiką gimdančių moterų amžius buvo 23, 9 metų, praėjus dešimtmečiui pirmagimį moterys gimdo vidutiniškai 26, 6 metų. Vis dėlto biologinis moters laikrodis nenustoja tiksėjęs ir gimdymas vyresniame amžiuje gali lemti papildomas rizikas ir komplikacijas.

Pirmaisiais nepriklausomos Lietuvos metais daugiausiai moterų gimdydavo būdamos 22-ejų, dabar – 27–29 metų.<br>123rf
Pirmaisiais nepriklausomos Lietuvos metais daugiausiai moterų gimdydavo būdamos 22-ejų, dabar – 27–29 metų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 20, 2012, 3:54 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:21 PM

Kiekvienas atvejis – individualus

Nėra amžiaus, kada gimdyti yra per vėlu. Jei moteris pastoja ir to nori, ji turi teisę gimdyti nepriklausomai nuo amžiaus. Vis dėlto nėštumo laikotarpis vyresniame nei 35 metų amžiuje yra kur kas sudėtingesnis nei jaunesnėms moterims, nepaisant to, kad tokio amžiaus gimdyvės būna brandesnės, daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai, yra linkusios labiau save prižiūrėti ir dažniau profilaktiškai lankytis pas medikus.

„Sudėtinga įvertinti ir absoliutinti rizikas gimdant vyresniame amžiuje. Kiekvienos moters atvejis yra individualus, vis dėlto statistikos duomenys kalba už save – cezario pjūvių dažnesniais atvejais prireikia vyresnėms gimdyvėms, persileidimai ir priešlaikiniai gimdymai taip pat joms pasitaiko kur kas dažniau nei trečiąją dešimtį gyvenančioms moterims“, – sako Artūras Šalaševičius, klinikos „Grožio chirurgija“ gydytojas akušeris ginekologas.

Lietuva vejasi Europą

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pirmaisiais nepriklausomos Lietuvos metais daugiausiai moterų gimdydavo būdamos 22-ejų, dabar – 27–29 metų. Per dvidešimt dvejus metus 22–24 metų gimdyvių sumažėjo 3,5 karto, o gimdančių būnant 30 – 40 metų nuo 2005 m. padaugėjo apie pusantro karto.

Be to, pagal vidutinį pirmagimio susilaukusių tėvų amžių Lietuva sparčiai vejasi Šiaurės bei Vakarų Europos šalis. Ten vidutinis pirmą kartą gimdančios moters amžius siekia 30 metų, tėčiais tapusių vyrų – 32 metus. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje gimdyvių amžiaus vidurkis – 28,9 metai. Lietuvės nesibaimina gimdyti ir sulaukusios daugiau nei keturiasdešimties, o penkiasdešimtmečiams ar vyresniems vyrams amžius patirti tėvystės džiaugsmą taip pat nėra kliūtis.

Trečia dešimtis – tinkamiausias laikas gimdyti

Norinčioms nesijaudinti dėl kūdikio ir savo sveikatos, medikai vaikelį gimdyti pataria 20 – 30 metų. Šiame amžiuje moterims gimdyti biologiškai yra palankiausia, nors ir iki 35 metų įvairios rizikos didėja nedaug. 18 – 19 metų organizmas būna dar truputį per jaunas, o iki 18 metų nėštumas priskiriamas prie didelės rizikos grupės.

Planuojant vaikelį ir pradėjus lauktis visais atvejais yra patartina išsitirti organizmą. Vis dėlto ypač tai rekomenduojama moterims, kurios nori susilaukti vaikelio būdamos vyresnės nei 30 metų.

„Visoms moterims rekomenduojama profilaktiškai vartoti vitaminą – folio rūgštį, nes su amžiumi mažėja ovuliacinių ciklų, todėl natūralaus pastojimo tikimybė mažėja, daugėja endometriozės, mažojo dubens uždegiminės ligos atvejų“, – sako A. Šalaševičius.

Antrasis vaikelis gimsta lengviau

Bėgant metams mažėja prisitaikomosios moters savybės kraujotakos, kaulų – raumenų sistemose. Ypatingai didėja rizika sergančioms įvairiomis lėtinėmis ligomis: cukriniu diabetu, inkstų ligomis, epilepsija, širdies – kraujagyslių, imuninės sistemos ligomis, nes nėštumas visada sukelia jų paūmėjimą.

„Moterų, kurios būdamos vyresnės nei 35 metų, gimdo ne pirmagimį, organizmas kartą jau buvo prisitaikęs prie nėštumo, todėl antrasis vaikas tokiame amžiuje kelia mažiau rizikų, gimdymas būna lengvesnis“, – sako A. Šalaševičius.

Pasak ginekologo, jei įpusėjusios ketvirtąją dešimtį laukiasi pirmojo vaikelio, toks nėštumas yra kur kas rizikingesnis ir gali lemti apsigimimą, persileidimą, priešlaikinį gimdymą ar vaisiaus vandenų nutekėjimą, vaisiaus augimo sulėtėjimą, padidėja trombozių rizika ar cezario pjūvio operacijų dažnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.