Vestuvių fotografijos mada: kičinių nuotraukų lietuviai nebeprašo

Prieš pora dešimtmečių vestuvių nuotraukų kitaip ir neįsivaizdavome. Jaunoji „laiko“ jaunikį delne ar už pakarpos. Arba atvirkščiai – coliuke virtusi moteriškė saugiai tupi išrinktojo delne. Jaunavedžių portretai būtinai apipiešti širdelėmis, žvaigždutėmis, burbulais ar žiedlapiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Liuminata Mickutė

Sep 27, 2012, 7:07 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:44 PM

Garsūs Lietuvos fotografai sako, kad tokių prašymu jau seniai neteko girdėti. Tačiau internete plačiai pasklidusios rusų vestuvių nuotraukos įrodo, kad jaunavedžiai iš didžiosios kaimynės dar nepamiršo šiandien juokingai atrodančių pozų.

Nors panašių nuotraukų, ko gero, savo šeimos albume rastų kiekvienas, beveik 30 metų fotografu dirbantis Vaidotas Grigas tikina, kad prašymų padaryti panašių kaip šioje fotogalerijoje sudėtų nuotraukų nėra sulaukęs.

Fotografas tikina, kad vestuves fiksuoja tik retkarčiais, o kai tą daro, užsakovai jam suteikia kūrybinę laisvę. Tad vietą ir kaip bus fotografuojama V. Grigui padiktuoja aplinkybės, o ne įgeidžiai.

Vestuvių fotografas turi mokėti fotografuoti portretus ir tuo pat metu būti geras reporteris. Fotografas turi sukurti gerus jaunųjų portretus ir užfiksuoti veiksmą. Viename asmenyje tai retai pasitaiko. Dažnai tie, kurie fotografuoja vestuves, nemoka nei vieno, nei kito. Todėl, mano akimis, Lietuvos vestuvių fotografai yra prasti. Dažnai vestuves fotografuoja tokie žmonės, kuriems į rankas negalima duoti fotoaparato“, - sako V. Grigas.

Vienas geriausių Lietuvos fotomenininkų Ramūnas Danisevičius teigia, kad jam vis dar tenka susidurti su keistais užsakovų įgeidžiais. Tiesa, į laisvalaikiu vestuves fotografuojantį menininką su tokiais pageidavimais, kad nuotraukoje vyras laikytų „sumažintą“ žmoną delne, jaunieji nebesikreipia.

„Tiesa, kai kurie prašo pripiešti širdelių ant nuotraukų, bet aš kategoriškai atsakau, kad to nedarau. Tačiau tokių atvejų – iš šimto vienas“, - sako „Lietuvos ryto“ fotografas.

R. Danisevičius sako, kad šiuo metu nėra aiškių standartų, kaip turi atrodyti vestuvių nuotraukos.

„Šiuo metu nebesivadovaujama klišėmis. Dėmesys kreipiamas į vestuvių fotografo braižą, už tai jį ir samdo“, - teigia daugiausia per Lietuvos fotografijos konkurso „Auksinis kadras“ istoriją apdovanojimų pelnęs spaudos fotografas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.