Moterų trūkumas verčia vyrus išlaidauti

Patelių trūkumas gyvūnijos pasaulyje skatina patinus konkuruoti. O kaip su žmonėmis? Pasirodo, šis gamtos dėsnis galioja ir šiuolaikiniame pasaulyje. Nors vyrai rečiau stoja į kovą nei patinai, jie linkę daugiau išlaidauti.

Tiriamieji, kurie manė, kad vyrų yra daugiau nei moterų, buvo linkę taupyti 42 proc. mažiau ir pasiskolinti 84 proc. daugiau iš kreditinės kortelės nei kita grupė.<br>123rf
Tiriamieji, kurie manė, kad vyrų yra daugiau nei moterų, buvo linkę taupyti 42 proc. mažiau ir pasiskolinti 84 proc. daugiau iš kreditinės kortelės nei kita grupė.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

"Psichologija Tau"

Sep 30, 2012, 4:37 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:28 AM

Minesotos universiteto profesorius Vladas Griskevicius atliko kelis įdomius eksperimentus. Atliekant pirmąjį studentams buvo pateikti naujausi populiacijos duomenys, pabrėžiantys vyriškosios arba moteriškosios lyties perteklių. Vėliau jų buvo klausiama, kiek pinigų jie būtų linkę taupyti iš gautos algos ir kiek įsiskolintų iš kreditinės kortelės.

Tiriamieji, kurie manė, kad vyrų yra daugiau nei moterų, buvo linkę taupyti 42 proc. mažiau ir pasiskolinti 84 proc. daugiau iš kreditinės kortelės nei kita grupė.

Kito eksperimento dalyviams buvo rodomos nuotraukos, kuriose buvo pavaizduotas vienos lyties atstovų perteklius arba abiejų lyčių po lygiai. Tiriamieji turėjo pasirinkti – gauti 20 dolerių iš karto arba, išlaukus tam tikrą laiko tarpą, užsidirbti 30 dolerių.

Čia išryškėjo panaši tendencija kaip ir pirmajame eksperimente – vyrai, kurie regėjo nuotraukas su didesniu stipriosios lyties atstovų skaičiumi nei moterų, buvo linkę nelaukti ir pasiimti mažesnę pinigų sumą iš karto.

„Kai aplinkoje yra mažiau dailiosios lyties atstovių, stipriosios lyties elgesys keičiasi”, – teigia tyrimo vadovas. Vyrų trūkumas moterims neturėjo jokios įtakos, tačiau iš stipriosios lyties jos tikėjosi daugiau dėmesio ir joms skirtų pinigų. Atrodo, šiuo atveju abi lytys linkusios sutarti.

Nors šis tyrimas buvo atliktas laboratorijoje, panašios tendencijų pastebima ir realiame gyvenime. Išanalizavus 120 JAV valstijų duomenis, pastebėta, kad tose valstijose, kur vyrų skaičius viršija moterų, yra didesnis įsiskolinimas ir naudojama daugiau kreditinių kortelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.