Priklausomybė nuo sekso – psichinis nukrypimas?

Kalifornijos universiteto (JAV) mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad gyvuoja seksualinė priklausomybė ir, tikėtina, jog šis nukrypimas gali būti pripažintas psichiniu negalavimu, liga, kaip ir priklausomybė nuo narkotikų ar alkoholio.

Kai kurie žmonės streso atsikrato tik sekso metu.<br>123rf
Kai kurie žmonės streso atsikrato tik sekso metu.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2012, 10:50 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:45 PM

Šio mėnesio moksliniame leidinyje „Journal of Sexual Medicine“ paskelbti nauji seksualinės priklausomybės kriterijai. Anot neurologijos ir žmogaus elgesio instituto daktaro Rory Reido, verta susimąstyti, jei žmogui neduoda ramybės, savaime lenda į galvą seksualinės fantazijos, stiprus geismas ir atitinkamas elgesys daugiau kaip pusmetį ar net metus.

Jei tik seksui padedant jis mėgina įveikti stresą, o seksualinis geismas atsiranda vien nuo prastos nuotaikos, vadinasi, tas žmogus priklausomas nuo sekso ir jam jau nebeužtenka jėgų atsisakyti intymių santykių arba bent apriboti juos.

Ištyrus 207 pacientų psichinę būseną, daugumai iš jų buvo diagnozuoti nukrypimai nuo normos. Taip pat tyrėjai išsiaiškino, kad priklausomi nuo sekso žmonės dažniau praranda darbą, išsiskiria su partneriu ar sutuoktiniu ir užsikrečia infekcinėmis ligomis, perduodamomis lytiniu keliu. Taip pat buvo išsiaiškinta, kad šios problemos gali prasidėti dar paauglystės periodo pabaigoje arba vėliausiai, kai žmogus sulaukia 25 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.