Dešimtadalis moterų paniškai bijo gimdymo skausmų

Vis daugiau moterų paniškai bijo gimdyti, ypač, jei tai – pirmasis kūdikis. Jas išgąsdina tai, kad kai kuriais atvejais gimdymas baigiasi trauma ar komplikacijomis. Todėl neretai gimdyvės renkasi Cezario pjūvį, praneša bbc.co.uk. Su šiomis problemomis susiduria iki 10 procentų moterų.

Dešimtadalis moterų paniškai bijo gimdymo skausmų.<br>123rf
Dešimtadalis moterų paniškai bijo gimdymo skausmų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2012, 2:09 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:26 AM

„Moterų baimė gimdyti turi net specialų pavadinimą „tokofobija“. Tačiau akušeriai ir ginekologai mažai ką žino apie šį nukrypimą“, - sakė Akušerių Karališkojo koledžo specialistė Zara Chamberlain.

Anot jos, tokofobiją gali išprovokuoti skausmo baimė, ypač, jei ankstesnis gimdymas buvo sunkus, taip pat depresija ir net seksualinės traumos. Dažniausiai ši fobija atsiranda, jei ankstesnis gimdymas buvo labai skausmingas, su įplyšimais ar kūdikis gimė pridusęs.

Tyrimo duomenimis, anksčiau gimdžiusios moterys dažniau renkasi Cezario pjūvį. Tačiau tai prieštarauja daugelio manymui, kad šiuolaikinės moterys iš pat pradžių teikia pirmenybę operacijai.

Liverpulio moterų ligoninės specialistas Simonas Mehiganas pataria kolegoms atlikti operacijas toms moterims, kurioms būdinga stipri tokofobija. Geriau būtų dar jų nėštumo laikotarpiu padėti pamažu atsikratyti šios baimės, nes dažnai moterys tiesiog nenori įdėti pastangų gimdant, todėl Cezario pjūvį jos laiko geriausia išeitimi.

Tiesa, yra žinoma, kad kai kurios moterys dėl šios baimės net ryžtasi nutraukti nėštumą. Specialistų manymu, ši baimė gali atsirasti dar paauglystėje, kai mergina išgirsta kažką baisaus apie gimdymą.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.