Moters seksualiniai poreikiai pagal jos amžių

Psichoanalitikė ir seksologė daktarė Arielle Allen nustatė psichologinius dėsningumus, pagal kuriuos keičiasi moteriškas seksualumas. Psichoanalitikė išskyrė šešis vystymosi periodus, rašo psychologies.ru.

Jaunos merginos sekso srityje dar tik bando atrasti save.<br>123rf
Jaunos merginos sekso srityje dar tik bando atrasti save.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 6, 2012, 8:01 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:48 PM

16-25 metų moteris: romantiškumas

Atverdama savyje sugebėjimą žavėti, ji atranda ir būdų savirealizacijai. Taip pat tai laikas, kai mergina mėgina suprasti, koks jos asmeninis gyvenimas bus ateityje.

Per kiekvieną susitikimą su vyru, ji tikisi geriau pažinti savo emocijas ir pojūčius, atskleisti savo seksualinį potencialą. Šiuo gyvenimo periodu merginą stipriai veikia paaugliška patirtis. Todėl šio amžiaus merginos santykiuose ieško saugumo jausmo ne mažiau nei nuotykių.

Viena iš svarbiausių šio amžiaus ypatybių – romantiškumas. Merginos trokšta atskleisti savo seksualinį potencialą, tačiau vis dar laukia savo princo – mylinčio ir patikimo vaikino.

Trūkumai: pyktis, liūdesys, protestas

Jauną moterį apima emocijos, kurias sunku kontroliuoti. 16-25 metų mergina jaučiasi nemokša, nelanksčia, bet tuo pačiu yra gana atkakli. Todėl gali atsirasti ir protesto troškimas prieš to tipo moteriškumą, kurį jai perdavė motina, prieš dabartinę visuomenę ar net prieš pačią save ir savo nesugebėjimą įveikti vidinius prieštaravimus. Privalumai: noras žavėti, savivertės augimas, mokėjimas laukti

Tai atradimų metas, nes mergina supranta, kad gali sužavėti priešingą lytį, savirealizuotis ir įsitvirtinti. 25-38 metų moteris: kūryba

Tai natūralių emocijų stabilizavimosi periodas: moteris jau geriau pažįsta savo kūną ir tai, ką reikia daryti, norint gerai sutarti su priešinga lytimi. Jai pažįstami stiprūs išgyvenimai, todėl vis labiau pasireiškia noras suteikti savo seksualumui kažką naujo: atsiverti partneriui, atsiduoti savo pojūčiams ir savo seksualinei traukai.

Kai moteriai daugiau kaip 25 metai, biologinio laikrodžio pojūtis gali perkelti jos mintis apie seksualumą prie vaiko gimdymo tikslo, o partneriui palikti tik apvaisintojo vaidmenį.

Jei ankstesnis etapas praėjo be rimtų dvasinių traumų ir nesėkmių santykiuose, moteris atvirai mėgaujasi laisve – daro tai, ką nori.

Trūkumai: nepasitenkinimas ir nekantrumas

Jei seksualinis gyvenimas nepateisina jos lūkesčių, frustracijos pojūtis apima visą jos jausmų pasaulį, užpildantį nepasitenkinimo ir nekantrumo atspalviais. Privalumai: drąsumas ir ryžtingumas

Jei partnerių santykiai būna harmoningi, moteris tiesiog pražysta. Ryžtingumas jai suteikia galimybių drąsiai imtis veiksmų ir reikalauti to, ko ji nori. Tai – vienas iš geriausių būdų paveikti realybę taip, kad moteriai gyvenimas būtų malonus.

38-47 metų moteris: jausmingumas

Šio amžiaus moterims motinystės rūpestis kiek atsitraukia, vėl atverdamas kelią seksualiniam pasitenkinimui ar naujiems pavojams. Visiškai natūralus seksualumas dominuoja tarp moteriškumo ir pojūčių. Būdinga šio periodo ypatybė – poreikis iš naujo įvertinti savo moteriškumą.

Šiuo amžiaus periodu daugumai pavyksta sukurti harmoningus santykius ne tik su partneriu, bet ir su savo kūnu bei galutinai atsikratyti stereotipų, primetamų moterims.

Moteris pajunta vidinę ramybę, iš naujo atranda pasitikėjimą savimi.

Intymaus artumo momentu šio amžiaus moteris pirmiausiai klauso savęs ir savo pojūčių. Tuo pačiu ji nesistengia slėpti savo išgyvenimų,nes būtent šiuo gyvenimo periodu moteris pasiekia aukščiausią seksualumo lygį. Trūkumai: susierzinimas, liūdesys, noro nebuvimas

38-47 metų moterims atsiranda pirmieji menopauzės požymiai: nemotyvuotas susierzinimas, nepasitenkinimo ir nerimo proveržiai, libido sumažėjimas, ciklo sutrikimai... Tai gali apsunkinti seksualinį gyvenimą, sukelti nusivylimo pojūtį, nostalgiją.

Kai kurios moterys pradeda gailėtis, kad gražiausi gyvenimo metai – praeityje, tačiau taip ir nesuspėjo pažinti didžiausio malonumo. Privalumai: džiaugsmas, dvasiniai atradimai, įkvėpimas ir sielos apsivalymas

Šiuo periodu galimi ir atradimai. Moterys nori išmėginti kažką naujo ir daro tai laisvai, be jokio varžymosi, sąžinės graužaties ir kaltės jausmo. Taip pat atsiranda poreikis sujungti seksualumą su dvasinėmis vertybėmis. Šio amžiaus moterys neretai atranda tvirtų sąsajų tarp meilės ir sekso. Joms jau nebesinori spontaniškų santykių.

47-50 metų moteris: prasmės ieškojimas

Laikas nelaukia, todėl būtina apsispręsti dėl santykių perspektyvos. Skaičiavimas atgal padeda patirti naujų impulsų ir stimulų. Tai skatina išanalizuoti praėjusius metus.

Tuomet moterį užklumpa trys svarbūs etapai. Iš pradžių ją aplanko noras išgyventi tokias pat emocijas kaip ir anksčiau. Vėliau moteris atsispiria ir eina toliau, priimdama savo dabartį ir ateitį.

Paskui iškyla klausimų ir dėl savo santuokos ar partnerystės. Paprastai jie iškyla toms, kurios įdėjo daug pastangų į savo šeimyninį gyvenimą, bet ne visada sulaukė džiaugsmo. Todėl dabar tenka stiprinti esamus santykius arba peržiūrėti juos.

Moteris, artėdama prie 50 metų slenksčio, vėl pradeda ieškoti savyje moteriškumo ir jų sąsajų su seksualumu. Tai ir savęs pažinimo laikotarpis, kuris paprastai neatsiejamas nuo jos intelektualumo ir dvasinių paieškų.

Trūkumai: liūdesį keičia senėjimo baimė

Kai moteriai 47-50 metų, atsiranda didelė senatvės baimė. Nemažai moterų ima manyti, kad jų kūnai nebepatrauklūs ir net atstumiantys. Tai gali privesti prie seksualinio geismo praradimo, kurį simboliškai pakeičia kitas malonus užsiėmimas – bendravimas socialiniuose tinkluose. Ten moterys būna pakankamai aktyvios, energingos, nestokoja kūrybinių idėjų ir sugebėjimų.

Privalumai: seksualumo atgimimas

Išgyvenusi nostalgiją dėl praeities, moteris gali patirti iki tol dar nebūtą gyvenimo džiaugsmą ir pasitenkinimą. Tas jausmų pliūpsnis gali nustebinti partnerį ir versti jos geisti su nauja jėga. Tai ir atpildo momentas, žadantis abiems partneriams laimingą ateitį. 50-55 metų moteris: permainos

Jei pirmieji menopauzės požymiai atsiranda sulaukus 45 metų, tai 50 metų moterį tiek psichologine, tiek ir fiziologine prasme, gali užgriūti tikras jausmų ir pojūčių uraganas. Keičiasi kūnas, baigiasi menstruacijos, susilpnėja libido. Apima liūdesys ir nerimas. Tačiau visa tai dar nereiškia, kad moteris nustoja geidusi.

Priešingai, atėjus menopauzei, seksualumas pražysta naujomis spalvomis. Įvyksta savotiška vidinė kova tarp hormoninių pokyčių ir jausmingumo. Moterys, kovojančios dėl savo geismo, visada nugali. Jas įkvepia stiprus gyvenimo džiaugsmas. Būtent tai suteikia joms jėgų gyventi aukštai iškelta galva.

Nors menopauzė visada siejama su baime senti, iš tikrųjų dauguma moterų išgyvena daug erotinių malonumų. Kokia bebūtų praeitis, ne vienai iš jų atsiranda didelis susidomėjimas seksu. Taip pat jos nesistengia atrodyti jaunai ir negalvoja, kad jų kūnas toks pat, kai joms buvo 20 metų.

Trūkumai: baimė, vienatvė, depresija.

Kai kurios moterys tebegeidžia jausmingų malonumų, tačiau supranta, kad jų kūnai jau nebegali to pasiekti. Jas apima liūdesys, kurį palydi baimės ir vienatvės pojūtis. Užsisklendusios savyje jos nė nepastebi, kaip panyra į depresiją. Ši, savo ruožtu, gesina seksualinį potraukį.

Privalumai: sielos ramybė, gyvenimo pilnatvė ir laisvės pojūtis Vis dėlto nutinka ir priešingai – jei ankstesnį periodą moteriai pavyko praeiti sėkmingai, tie metai bus kupini dvasingumo, sielos ramybės, gyvenimo pilnatvės ir vidinės laisvės. Тodėl moteris ramiai atsisveikina su praeitimi, jaunyste ir išmoksta su džiaugsmu žiūrėti į dabartį. Tada ji gali išgyventi atgimimą, pajusti pasitikėjimą savimi ir gyvenimo pilnatvę. 55 metų moteris ir daugiau: hedonizmo apraiškos

Negalima sakyti, kad 65 metų moters kūnas neskelia jai jokių problemų. Tačiau geismas išlieka. Tuo laikotarpiu moters seksualinė energija vis dėlto būna nukreipta malonumams ir gyvenimo džiaugsmui patirti. Nors seksualumas jau nebėra vien harmoningų santykių tikslas. Trūkumai: depresija, vienatvė, abejingumas

Jei gyvenimas palieka širdyje ir kūne neišgydomų žaizdų, šio amžiaus moteris gali užsisklęsti vienatvėje. Seksualumas jau praeityje, todėl moteris linkusi matyti vien praradimus. Rezultatas – apatija, abejingumas, atsitraukimas iš gyvenimo priešakinių pozicijų, nieko neveikimas, emocijų nebuvimas ir panašiai. Privalumai: dvasingumas, laisvė, gyvenimo džiaugsmas, pusiausvyra Dabar moteris gali leisti sau džiaugsmą gyventi laisvai. Tai gali suteikti moteriai pasitikėjimą gyvenimu ir savimi, kur visada atsiras vietos ir meilei, ir potraukiui. Todėl moteris siekia geriau suprasti, kas ji ir kokia jos vieta pasaulyje. Joje gimsta išmintingumas ir hedonizmo apraiškos.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.