Moterys siekia materialinės gerovės, o vyrai - aukšto statuso

Аustralijos Kvinslendo universiteto mokslininkai atliko tyrimą ir išsiaiškino, kodėl vyrai dažniau siekia statuso, o moterys pirmenybę teikia pinigams. Tyrėjai apklausė 1068 studentus, kurie turėjo atsakyti į klausimą, ko jie labiau norėtų: turėti daug pinigų, bet neužimti reikšmingos socialinės padėties visuomenėje ar priešingai. Už pirmąjį variantą iš esmės pasisakė dauguma moterų, o už antrąjį – vyrai. Tyrimo rezultatai išspausdinti leidinyje „Oxford Economic Press“.

Moterys siekia materialinės gerovės, o vyrai - aukšto statuso.<br>123rf
Moterys siekia materialinės gerovės, o vyrai - aukšto statuso.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2012, 10:18 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:41 PM

„Тokie pat duomenys gauti tyrus turtinguosius ir vos suduriančius galą su galu, – pareiškė tyrimo autorius, profesorius Paulas Frijtersas. – Turtingiems žmonėms statusas yra svarbiau, o tiems, kuriems nuolat trūksta pinigų, svarbiau daugiau uždirbti“.

Todėl gauti rezultatai nei profesoriaus Paulo Frijterso, nei jo kolegos Redzo Mujcico nė kiek nenustebino. Anot mokslininkų, neturtingų žmonių norą turėti daugiau pinigų galima paaiškinti tuo, kad išgyvenus nepriteklių, jiems labiausiai rūpi, kad užtektų pinigų bent minimalioms išlaidoms. Štai pasiturintiems žmonės nori būti aukščiau už kitus.

„Todėl nesunku suprasti ir vyrų siekį užimti aukštas pareigas ar postą. Panašu, vyrai įsitikinę, kad aukštesnis statusas suteikia jiems daugiau galimybių ir pasisekimo tarp priešingos lyties atsovių“, – pabrėžė P. Frijtersas. Savo tyrime Kvinslendo universiteto mokslininkai taip pat išsiaiškino ir migrantų elgesio modelį. Paaiškėjo, kad atvykėliai yra labiau linkę siekti statuso nei pinigų.

Tačiau, anot šio tyrimo oponentų, aukštesnį statusą visuomenėje įprastai renkasi turintys pinigų vyrai. Moterims svarbiau stabilumas ir užtikrintumas. Jos yra emocionalesnės, todėl patogiai jaučiasi tada, kai yra materialiai apsirūpinusios.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.