Rūpestis – iš kur iššauti naujamečius fejerverkus

Įspūdingą reginį pagrindinėje sostinės aikštėje rengiančios įmonės „Blikas” pirotechnikai yra pastebėję, kad naujametę naktį žiūrėdami į pokšinčius fejerverkus vilniečiai praranda laiko pojūtį.

Šie Jelenos gaminami fejerverkai iššaus tiktai po Naujųjų metų. Jie gaminami palyginti ilgai – apie mėnesį.<br>V. Ščiavinskas
Šie Jelenos gaminami fejerverkai iššaus tiktai po Naujųjų metų. Jie gaminami palyginti ilgai – apie mėnesį.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Sostinė”)

Dec 9, 2012, 12:49 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:37 PM

Fejerverkus gaminančios bendrovės „Blikas” specialistai jau dairosi po Katedros aikštę. Didžiausias jų rūpestis – iš kur iššauti naujamečius fejerverkus.

„Bliko” projektų vadovo Artūro Zumero teigimu, Katedros aikštė, kurioje per Naujųjų metų sutiktuves pokši didžiausi miesto fejerverkai, yra nepatogi vieta pirotechnikams.

Išmėgino įvairias vietas

Geriausia fejerverkus būtų iššauti nuo Gedimino kalno. Bet paveldosaugininkai tai jau kelerius metus draudžia. Nelengva ir pakilti į statų kalną, o naudotis liftu fejerverkams pakelti, aišku, niekas neleis.

„Bliko” atstovai jau išmėgino kitas vietas – Trijų Kryžių, Stalo kalnus, bet jie per toli nuo Katedros aikštės, todėl fejerverkai neatrodo taip efektingai.

Pirotechnikai mėgino fejerverkus leisti ir iš Sereikiškių parko, bet jis – taip pat ne pati geriausia vieta. Be to, šiuo metu jis rekonstruojamas.

Per linksmybes nepastebi

„Bliko” atstovai pastebėjo, kad Katedros aikštėje laikrodžiui išmušus dvyliktą ir paleidus pirmuosius fejerverkus jų švenčiantys vilniečiai ir miesto svečiai net nepastebi.

Mat aikštėje siaučia linksmybės, pokši pačių švenčiančiųjų atsinešti fejerverkai, petardos.

Akys sužiūra į dangų tik tada, kai pasigirsta galingesnių fejerverkų garsas.

Kitas dalykas, kuris jau nestebina „Bliko” pirotechnikų, yra tai, kad fejerverkų žiūrovai praranda laiko pojūtį.

Nors specialistai gerai žino, kad šaudė tik tris minutes, fejerverką stebėjusiam asmeniui atrodys, jog reginys truko dešimt minučių.

Sukuria naują scenarijų

Koks bus vadinamasis naujamečio fejerverko scenarijus, kaip bus suderinti efektai, priklauso nuo A. Zumero.

Maždaug dieną jis užtrunka kurdamas, kokie ir kada šviesų pliūpsniai kils į dangų. Pasirinkti jis turi iš ko, nes „Bliko” arsenale – tūkstantis efektų.

Kokios bus šio naujamečio fejerverko spalvos, A. Zumeras dar negalėjo pasakyti. Pasak jo, fejerverkų spalvos taip sparčiai nesikeičia, kaip drabužių mados.

„Bliko” atstovo nuomone, spalvos nėra pats svarbiausias dalykas. Svarbiau emocijos, kurias suteikia fejerverkas.

Užtenka trijų dienų

Į reginį Katedros aikštėje naujametę naktį galėtų lygiuotis nebent fejerverkai Kaune ir Palangoje. Kituose miestuose jie būna gerokai mažesni.

„Bliko” sandėlyje šiuo metu išdėliotos dėžės su vamzdžiais, iš kurių bus iššauti fejerverkai. Bet jie skirti dar ne Vilniui.

Pirotechnikai pasirengti Naujųjų metų sutikimui laiko dar turi. Fejerverką Katedros aikštėje jie paruošia per tris dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.